Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πίεση στα περιουσιακά στοιχεία των ιταλικών τραπεζών από τους νέους κανόνες για τα καλυμμένα ομόλογα

tags :
Fitch: Πίεση στα περιουσιακά στοιχεία των ιταλικών τραπεζών από τους νέους κανόνες για τα καλυμμένα ομόλογα
Οι νέοι κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας για τα καλυμμένα ομόλογα, θα ασκήσουν πίεση στα περιουσιακά στοιχεία των ιταλικών τραπεζών, εκτιμά η Fitch Ratings
Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας (Bank of Italy, ΒοΙ) να χαλαρώσει τους κανόνες έκδοσης καλυμμένων ομολόγων από τις μικρότερες τράπεζες της χώρας (με CET1 χαμηλότερο του 9% και κεφάλαια υποδεέστερα των 250 εκατ. ευρώ) ενδέχεται να ασκήσει πίεση στα περιουσιακά στοιχεία των εγχώριων τραπεζών, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι, αρχικά, η κίνηση θα στηρίξει την οικονομική κατάσταση των εν λόγω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαφοροποιώντας τις πηγές χρηματοδότησης και στηρίζοντας την αγορά στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο, μεταγενέστερα, οι μικρές ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν λοιπά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν, «κάτι που δεν καλύπτεται από την απόφαση της BoI».
Τα παραπάνω, επισημαίνεται, θα αυξήσουν το ρίσκο στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, προειδοποιεί ο οίκος.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, τον περασμένο Μάιο, η Fitch ανέφερε πως η πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας, αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω υποχώρηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και να αυξήσει το κόστος (μέσω του δανεισμού) για τα αποθεματικά των εγχώριων τραπεζών.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιταλία φαίνεται να έχει εξασθενήσει, καθώς ο συνασπισμός του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά δημοσιοποίησε προτάσεις οι οποίες, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα είχαν σημαντική επίδραση στα δημόσια οικονομικά και τον τραπεζικό κλάδο.
Ενδεικτικά, τα spreads στα ιταλικά κρατικά ομόλογα διευρύνθηκαν, ενώ η μεταβλητότητα των τοπικών χρηματιστηριακών αγορών αυξήθηκε.
Η εξυγίανση του ιταλικού τραπεζικού τομέα επιταχύνθηκε κατά το περασμένο έτος, με τον όγκο των NPLs να υποχωρεί σε 167 δισεκ. ευρώ στα τέλη του 2017, ήτοι 9% επί του συνόλου των ακαθάριστων δανείων (στο 4% ο μέσος όρος της Ε.Ε.), από την επίδοση-ρεκόρ των 203 δισεκ. τον Απρίλιο 2017.
Επίσης, τους τελευταίους μήνες, ουκ ολίγες ιταλικές τράπεζες ανακοίνωσαν σχέδια για επιτάχυνση της μείωσης των επισφαλών δανείων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης