Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πάνω από 750 ελληνικές εταιρίες "τρέμουν" τη βύθιση της τουρκικής λίρας - Ο ρόλος των τραπεζών

Πάνω από 750 ελληνικές εταιρίες
Ευνοούνται όσες παράγουν με σκοπό να εξάγουν το προϊόν και έχουν επενδύσει χωρίς δανεισμό
Περισσότερες από 750 επιχειρήσεις είχαν επενδύσει στην Τουρκία μέχρι τα τέλη του 2017 με τις επενδύσεις να έχουν ενταθεί στο χρονικό διάστημα 2016-2017.
Η ασφυκτική οικονομική πολιτική στην Ελλάδα ανάγκασε αρκετούς να επενδύσουν στη γειτονική χώρα, αλλά τώρα η πορεία της τουρκικής λίρας δημιουργεί πονοκεφάλους.
Η λίρα έχει υποχωρήσει ραγδαία έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα ένα δολάριο να αγοράζει 5,4 λίρες.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως οι φήμες για προσφυγή στο ΔΝΤ και επιβολή capital controls έχουν δημιουργήσει έντονες ανησυχίες.
Όπως αναφέρουν ο βασικός προβληματισμός έχει να κάνει με τις τράπεζες και αν μπορούν να αντέξουν την πίεση.
Πάντως, τονίζουν πως η τουρκική οικονομία έχει χαρακτηριστικά που δεν έχουν καμία σχέση με την χώρα μας, υπονοώντας πως μπορούν να βγουν πιο εύκολα από την κρίση.
Η αμυντική βιομηχανία, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, η μεταποίηση δίνει ένα πλεονέκτημα, ενώ παράγοντες της αγοράς σημειώνουν και το πληθυσμιακό μπουμ στη γειτονική χώρα σε σύγκριση με την πληθυσμιακή συρρίκνωση που έχουμε στην Ελλάδα.
Η βασική ανησυχία έχει επομένως να κάνει με τις τράπεζες.
Παράλληλα σημειώνουν με νόημα το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα έχει αποχωρήσει από τη Finansbank.
Αν αντέξουν οι τράπεζες λοιπόν τότε τα προβλήματα θα είναι βραχυπρόθεσμα και η χώρα θα έχει την ευκαιρία να ανακάμψει.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις σημειώνουν πως αυτό που πρέπει κάποιος να κοιτάξει είναι αν υπάρχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα, άρα η κατάρρευση της λίρας επηρεάζει, αν έχουν παραγωγή για εξαγωγικούς λόγους οπότε η πτώση είναι θετική εξέλιξη ή αν απευθύνονται στην εγχώρια αγορά.
Οι εμπορικές εταιρείες για παράδειγμα όπως η Φουρλής, θα αντιμετωπίσει θέμα καθώς εισάγει και πουλάει σε τοπικό νόμισμα στην Τουρκία, ενώ έχει και τον ανταγωνισμό από τοπικές βιομηχανίες, τονίζουν στελέχη της αγοράς.
Όσες έχουν μεγάλο ανταγωνισμό από τοπικούς «παίκτες» θα δουν σημαντική πίεση στα αποτελέσματα, τα οποία θα επηρεαστούν περισσότερο αν η επένδυση έχει γίνει με ξένα κεφάλαια και όχι σε τοπικό νόμισμα.
Αν η επένδυση έχει γίνει με ίδια κεφάλαια, τότε η πίεση είναι μικρότερη.
Η Kleemann έχει έκθεση στην Τουρκία, η Τιτάν και η Πλαστικά Κρήτης έχουν εργοστάσιο, η Ιντραλότ έχει σημαντικό μέρος των EBITDA από την Τουρκία μέσω της Inteltek.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης