Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με θετικό πρόσημο η αγορά ακινήτων - Αυξάνονται έστω και οριακά οι τιμές

Με θετικό πρόσημο η αγορά ακινήτων - Αυξάνονται έστω και οριακά οι τιμές
Οι τιμές των διαμερισμάτων ενισχύθηκαν κατά μέσο όρο 0,8% στο β' τρίμηνο 2018, σύμφωνα με την ΤτΕ
Ανεβάζει «στροφές» η αγορά των ακινήτων για δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο το 2018, δίνοντας κάποιες ελπίδες για αναστροφή της πτωτικής τάσης σε ανοδική μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων  ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία του πρώτου τριμήνου κατέγραψαν οριακή άνοδο κατά 0,1% στην αγορά της κατοικίας  
Στελέχη της κτηματαγορά σχολιάζοντας την έκθεση εμφανίζουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς επιθυμούν να συνεχισθεί η καταγραφή της ανοδικής τάσης και στα επόμενα δύο τρίμηνα του έτους για να κλείσει οριστικά ο καθοδικός κύκλος  των τιμών των ακινήτων.
Τα ίδια εκτιμούν ότι από την αγορά λείπει η κινητήριος δύναμη που είναι τα κεφάλαια αφού ο τραπεζικός δανεισμός  είναι στην ουσία μηδαμινός καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές με πιστοληπτική ικανότητα ενώ οι νέοι εργαζόμενοι εμφανίζουν χαμηλές αποδοχές που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν το επόμενο βήμα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει κινητικότητα χάρη στην Golden Visa και στη νέα τάση που έχει δημιουργήσει η πλατφόρμα airbnb για ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες.
Πιο αναλυτικά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα καινούργια διαμερίσματα έως 5  ετών σημείωσαν άνοδο των τιμών κατά 0,9% και για τα παλαιά ακίνητα οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,7%.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2018, σημειώθηκε οριακή αύξηση των τιμών των «νέων» διαμερισμάτων κατά 0,2%, ενώ οι τιμές των «παλαιών» διαμερισμάτων παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το  δεύτερο  τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν 1,2% στην Αθήνα, 0,2% στη Θεσσαλονίκη, 0,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία,  το πρώτο  τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων εκτιμάται ότι αυξήθηκαν οριακά κατά 0,4% στην Αθήνα, ενώ οριακές μειώσεις κατεγράφησαν στη Θεσσαλονίκη (-0,3%), στις άλλες μεγάλες πόλεις (-0,1%) και στις λοιπές περιοχές της χώρας (-0,2%), σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2017.
Για το σύνολο του 2017, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2016 ήταν 1,0%, 1,5%, 1,2% και 0,8% αντίστοιχα.
Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δεύτερο  τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 1,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο  τρίμηνο του 2017.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο  τρίμηνο του 2018 η αντίστοιχη αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν οριακή κατά 0,3%, ενώ για το σύνολο του 2017 η μέση ετήσια μείωση διαμορφώθηκε στο 1,0%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης