Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τα επτά βασικά σημεία του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ – Πώς θα εξελιχθεί

Goldman Sachs: Τα επτά βασικά σημεία του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ – Πώς θα εξελιχθεί
Απόλυτα βέβαιη για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα εμφανίζεται η Goldman Sachs
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αυξήθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες, με πρόσθετα δασμολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και από τις δύο πλευρές.
Ταυτόχρονα, άλλοι τομείς της εμπορικής πολιτικής έχουν πάρει μια πιο εποικοδομητική στροφή, συμπεριλαμβανομένης της NAFTA, όπου οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να σημειώνουν κάποια πρόοδο.
Όσον αφορά το μέλλον, η Goldman Sachs γράφει ότι αν και οι προοπτικές είναι αβέβαιες, τώρα υπάρχει μια πιθανότητα 70% (από 60% προηγουμένως) ότι ο Λευκός Οίκος θα πραγματοποιήσει όλα όσα έχει ανακοινώσει, με την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα.
Η Goldman εμφανίζεται βέβαιη ότι  κυβέρνηση Trump θα αυξήσει τους δασμούς στο 25% (από 10% που είναι σήμερα) σε κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.
Παρακάτω παρουσιάζουμε τα τελευταία ερωτήματα και τις αντίστοιχες απαντήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των παγκοσμίων εμπορικών πολέμων, από τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Alec Phillips.

Ερ.: Πότε οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τους τελευταίους δασμούς;

Απ.: Αυτό έγινε πριν από μερικές ημέρες και αφορά ένα δεύτερο πακέτο δασμών για προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 23 Αυγούστου 2018.
Αυτή η λίστα αγαθών ήταν η δεύτερη δόση των αρχικών 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγαθών που ανακοινώθηκαν στις 15 Ιουνίου.
Τα υπόλοιπα 34 δισεκατομμύρια δολάρια αγαθών έχουν ήδη υπαχθεί σε δασμούς από τις 6 Ιουλίου.
Ο κατάλογος αποτελείται κυρίως από πλαστικά, μηχανήματα, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και ημιαγωγούς (Γράφημα).

Ερ.: Πώς αντέδρασε η Κίνα;

Απ.: Ανακοίνωσε ανάλογου τύπου δασμούς για αμερικανικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δημοσίευσε προηγουμένως έναν κατάλογο προτεινόμενων αντιποίνων που θα εφαρμοζόταν εάν οι ΗΠΑ ακολούθησαν αυτά τα τιμολόγια και αναμένουμε ότι θα επιβληθούν περίπου στις 23 Αυγούστου, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο κατάλογος των ΗΠΑ.
Ο κατάλογος αυτός αποτελείται κυρίως από χημικά προϊόντα, πλαστικά, καύσιμα και εξοπλισμό ακριβείας (Γράφημα).

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/gs%20trade%20war%20new.jpg?itok=ZxUnkwyP

Ερ.: Τι θα συμβεί με τους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 200 δισ. δολαρίων;

Απ.: Αναμένουμε ότι η πλειονότητα αυτών των δασμών θα τεθεί σε ισχύ.
Ενώ οι προοπτικές είναι αβέβαιες, σε αυτό το σημείο αναμένουμε από τον Λευκό Οίκο να εφαρμόσει δασμούς στην πλειοψηφία του επόμενου γύρου των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις προτεινόμενες εισαγωγές τον Ιούλιο (70% πιθανότητα).
Αρχικά προτάθηκε ένας δασμός ύψους 10% για τις εισαγωγές αυτές, αλλά ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ  ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζεται ποσοστό 25%.
Σε αυτό το σημείο πιστεύουμε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι ο Λευκός Οίκος θα ακολουθήσει με το ποσοστό 25% σε ένα υποσύνολο των 200 δισ. dολαρίων των στοχοθετημένων εισαγωγών -οι κατηγορίες μη καταναλωτών θα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλότερο ποσοστό, κατά την άποψή μας -  αλλά αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από το αν η ισοτιμία γουάν – δολαρίου  παραμένει γύρω από το τρέχον επίπεδό της.
Εάν συμβαίνει αυτό, πιστεύουμε ότι είναι πιθανότερο ότι ο Λευκός Οίκος θα επιβάλει τον υψηλότερο συντελεστή 25% τουλάχιστον σε ορισμένες από αυτές τις εισαγωγές και όχι στο αρχικά προτεινόμενο ποσοστό 10%.
Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο ποσοστό, αναμένουμε να συνεχιστεί η κλιμάκωση για δύο λόγους.
 Πρώτον, ενώ μια μικρή πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων φαίνεται επιφυλακτική όσον αφορά την αύξηση των δασμών, η πολιτική στήριξη της στάσης της κυβέρνησης του Trump απέναντι στην Κίνα φαίνεται σταθερή μεταξύ των ψηφοφόρων του.
Για παράδειγμα, το 73% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και των ανεξάρτητων Ρεπουμπλικανών πιστεύουν ότι οι δασμοί είναι θετικοί για τις ΗΠΑ (Pew, Ιούλιος 2018).
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού κόμματος διαφωνούν και αυτό το χάσμα έχει διευρυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Δεύτερον, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Κινεζών αξιωματούχων και Αμερικανών ομολόγων τους σε θέματα εμπορίου.
Κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί αυτό - ο πρόεδρος Trump και ο πρόεδρος Xi είναι πιθανόν να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 - αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική κοινή βάση για μια συμφωνία.
Ενώ πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι τελικά θα καταλήξουν σε συμφωνία, αυτό φαίνεται απίθανο να συμβεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Τρίτον, η προφανής πρόοδος που σημειώθηκε σε άλλα ζητήματα φαίνεται να παρέχει στον Λευκό Οίκο πρόσθετη πολιτική ευελιξία για την επιδίωξη μιας επιθετικής εμπορικής στρατηγικής για τα εμπορικά θέματα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Όπως σημειώσαμε πρόσφατα, πιστεύουμε ότι η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση των δασμολογικών μειώσεων και άλλων παραχωρήσεων αυξάνει την πιθανότητα o  Trump να επιβάλει πρόσθετα τιμολόγια στην Κίνα, καθώς επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να ισχυριστεί ότι τελικά η επιβολή δασμών στους εμπορικούς εταίρους οδηγεί σε βελτιωμένες εμπορικές πολιτικές.
Μια επιτυχημένη επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA ή, πιθανότατα, μια ανακοίνωση συμφωνίας σχετικά με τους κανόνες του τομέα των αυτοκινήτων, θα μπορούσε να προσθέσει το επιχείρημα αυτό.

Ερ.: Οι ενδιάμεσες εκλογές δεν αποτελούν εμπόδιο για την επιβολή των δασμών;

Απ.: Αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα εναντίον πρόσθετων δασμών, αλλά κατά την άποψή μας δεν αρκεί για να αποφευχθεί η επιβολή τους.
Η αύξηση της τιμής των καταναλωτικών αγαθών λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές δημιουργεί σαφείς πολιτικούς κινδύνους.
Ωστόσο, οι δασμοί που πρότεινε μέχρι τώρα ο Λευκός Οίκος γενικά αποφεύγουν τα καταναλωτικά προϊόντα και στοχεύουν σε ενδιάμεσες εισροές και σε κεφαλαιουχικά αγαθά.
Ενώ οι δασμοί για τα αγαθά αυτά έχουν το πολιτικό πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο ορατά στις τιμές καταναλωτή, είναι πιθανότερο να είναι οικονομικά ζημιογόνα, επειδή αυξάνουν το κόστος για τους εγχώριους παραγωγούς.
Οι δασμοί αντισταθμίσεων στις εξαγωγές των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πολιτικούς κινδύνους.
Ο γεωργικός τομέας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά από τους κινεζικούς δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές όπως η σόγια, όπου η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα.
 Εντούτοις, πρόκειται για μια απόκλιση και οι περισσότερες αμερικανικές εξαγωγές που δεν υπόκεινται ακόμη σε διαδικασία αντιποίνων από το Πεκίνο δεν έχουν τόσο συγκεντρωμένη έκθεση στην Κίνα.
Επιπλέον, οι συμπληρωματικές γεωργικές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Trump θα πρέπει να αντισταθμίσουν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις.

Ερ.: Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με νέους δασμούς για τα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, πώς θα αντιδράσει η Κίνα;

Απ.: Είναι πιθανό να υπάρχουν περαιτέρω αντίποινα.
Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου δημοσίευσε κατάλογο προϊόντων εισαγόμενων από τις ΗΠΑ συνολικής αξίας  60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα υπόκεινταν σε δασμούς από 5% -25%, ενώ ο χρόνος εκτέλεσης εξαρτάται από «τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης».
Όπως επισημαίνουν οι συνάδελφοί μας στην Ασία, το υπουργείο Εμπορίου φαίνεται να πρότεινε χαμηλότερους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές με υψηλό μερίδιο στην Κίνα και υψηλότερους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές που αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εισαγωγών σε μια δεδομένη κατηγορία.
Η ίδια γενική στρατηγική χρησιμοποιήθηκε και από τις αμερικανικές αρχές για την κατάρτιση των τιμοκαταλόγων των ΗΠΑ, οι οποίοι γενικά παραλείπουν κατηγορίες εισαγωγών στις οποίες οι κινεζικές εταιρείες είναι οι κυρίαρχοι προμηθευτές.
Ενώ αναμένουμε ότι το κύριο κίνητρο για τη στρατηγική αυτή είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στους Κινέζους καταναλωτές, προτείνεται επίσης ότι η ικανότητα της Κίνας να ανταποκριθεί σε πρόσθετα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ μέσω αντιποίνων είναι σχεδόν εξαντλημένη, καθώς οι περισσότερες από τις υπόλοιπες κατηγορίες εισαγωγών δεν έχουν ακόμη προταθεί για πρόσθετα τιμολόγια βρίσκονται σε τομείς όπου τα τιμολόγια ενδέχεται να έχουν μικρή επίδραση στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, όπως τα αεροσκάφη, όπου οι παραγγελίες τοποθετούνται χρόνια εκ των προτέρων ή τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ερ.: Τι γίνεται με τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα;

Απ.: Αναμένουμε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, αλλά πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος επιβολής των δασμών έως το τέλος του 2018 έχει μειωθεί.
Η πρόβλεψή μας στο σημείο αυτό είναι ότι το Τμήμα Εμπορίου θα εκδώσει μια έκθεση για το θέμα μέχρι το Σεπτέμβριο 2018, αλλά ότι ο Trump θα καθυστερήσει την εφαρμογή.  
Η πρόσφατη συμφωνία των ΗΠΑ - ΕΕ για τη διαπραγμάτευση των δασμολογικών μειώσεων δεν είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά φαίνεται ότι έθεσε τις σχέσεις σε ελαφρώς καλύτερη βάση.
Η υπόθεση της προώθησης των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα εξασθενίσει περαιτέρω αν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους κανόνες της αυτοκινητοβιομηχανίας στο πλαίσιο της NAFTA.
Εάν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό εξαιρούνται από τους δασμούς για τις εισαγωγές αυτοκινήτων, αυτό θα άφηνε μόνο την Ιαπωνία και την Κορέα από τις κυριότερες πηγές εισαγωγών αυτοκινήτων που θα υπόκεινταν στους δασμούς των ΗΠΑ.

Ερ.: Τι θα γίνει με το θέμα της NAFTA;

Απ.: Πιστεύουμε ότι μια συμφωνία στον τομέα των αυτοκινήτων είναι αρκετά πιθανή, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA.
Οι διαπραγματεύσεις της NAFTA φαίνεται να κατευθύνονται προς μια θετική κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι είναι αρκετά πιθανό (60% πιθανότητα) να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα μια πρώτη συμφωνία.
Όμως θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολη, τουλάχιστον βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, μία συνολική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης