Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative η απόσυρση της Tesla από το χρηματιστήριο

tags :
Moody's: Credit negative η απόσυρση της Tesla από το χρηματιστήριο
Αρνητικά αποτιμά η Moody's μία ενδεχόμενη απόσυρση της Tesla από το χρηματιστήριο
Αρνητικά αποτιμά για την πιστοληπτική ικανότητα της Tesla το σχέδιο του Elon Musk για απόσυρση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από τις χρηματιστηριακές αγορές, η Moody's Investors Service.
Επισημαίνεται πως η Moody's αξιολογεί με «Β3» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Tesla, με αρνητικό, ωστόσο, outlook.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, αν και η Tesla ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αξιολογεί τα πλεονεκτήματα του σχεδίου, δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές πηγές χρηματοδότησης ή στοχοθετημένη κεφαλαιακή διάρθρωση.
Η Moody's σημειώνει ότι η εταιρεία έχει σημειώσει πρόοδο στην αύξηση της παραγωγής και της παράδοσης του «Model 3», ενώ, επιπλέον, ο αριθμός των πληρωμένων κρατήσεων για το μοντέλο ανέρχεται σε περίπου 420.000, δείγμα ότι η αποδοχή από τους καταναλωτές του οχήματος είναι εξαιρετικά.
Παρά τους θετικούς αυτούς παράγοντες, η ρευστότητα της εταιρείας παραμένει υπό πίεση, ήτοι 2,2 δισεκ. δολάρια στις 30 Ιουνίου 2018.
Επιπλέον, η εταιρεία αντιμετωπίζει πληρωμές χρέους ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων μέχρι τον Μάρτιο του 2019.
Η Tesla αντιμετωπίζει, επίσης, την προοπτική σημαντικού κόστους από τους δασμούς-αντίποινα που επέβαλλε η Κίνα στις ΗΠΑ.
Στις 7 Αυγούστου, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας εξέφρασε τη σκέψη του να αποσύρει την Tesla από τη Wall Street με τιμή στα 420 δολάρια ανά μετοχή, προκαλώντας επενδυτικό αμόκ.
«Εγγυημένη χρηματοδότηση», έγραψε ειρωνικά, προς όλους όσους κάνουν λόγο για έλλειψη ρευστότητας στην εταιρεία, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει οι μέτοχοι της εταιρείας να εξετάσουν το σχέδιο.
Στον απόηχο του tweet, η μετοχή πραγματοποίησε «ράλι» ακόμη και άνω του 8%, ενώ, στις 21:45 η διαπραγμάτευση ανεστάλη, όταν η άνοδος είχε μετριαστεί στο 5%.
Η διαπραγμάτευση επανήλθε στις 22:50, στα 381 δολάρια.
Βέβαια, η άνοδος στη μετοχή πυροδοτήθηκε λίγο νωρίτερα.
Όπως μετέδωσαν ξένα μέσα ενημέρωσης, το κρατικό επενδυτικό Ταμείο (Public Investment Fund, PIF) της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε στην αγορά μετοχών της Tesla, συνολικού ύψους περίπου 2 δισεκ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους το κρατικό επενδυτικό Ταμείο (Public Investment Fund, PIF) της Σαουδικής Αραβίας.
Το μερίδιο που κατέχει πλέον το fund στην αμερικανική εταιρεία, ανέρχεται μεταξύ 3% και 5%.
Με βάση τις την τρέχουσα τιμή της μετοχής, το μερίδιο εκτιμάται πως έχει αξία ς μεταξύ 1,7 δισεκ. και 2,9 δισεκ. δολαρίων.
Το PIF διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 250 δισεκ. δολαρίων, ενώ διοικείται από τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ζημίες υψηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών για το β’ τρίμηνο του 2018, με τον κύκλο εργασιών της, όμως, να κατορθώνει να ξεπεράσει έστω και οριακά τις προβλέψεις.
Οι ζημίες της εταιρείας έφθασαν τα 3,06 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στα 2,92 δολάρια ανά μετοχή.
Ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα τέσσερα δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα έφθανε στα 3,96 δισ. δολάρια.
Το μεικτό περιθώριο κέρδους για τη μονάδα αυτοκινήτων αυξήθηκε στο 20,6%, ενώ ο όμιλος αναμένει ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κατασκευάσει και θα πουλήσει 50.000 έως 55.000 από το μοντέλο του Model 3s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης