Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσω τεχνολογίας «Blockchain» πουλά ομόλογο η Παγκόσμια Τράπεζα, για πρώτη φορά

tags :
Μέσω τεχνολογίας «Blockchain» πουλά ομόλογο η Παγκόσμια Τράπεζα, για πρώτη φορά
Η Παγκόσμια Τράπεζα εισέρχεται στον κόσμο του «Blockchain»
Στην έκδοση ομολόγου μέσω της χρήσης «Blockchain», προχώρησε σήμερα (9 Αυγούστου 2018) η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), μία κίνηση που αποδεικνύει τη δυνητική εισχώρηση της δημοφιλούς τεχνολογίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Την έκδοση του «Bondi» (Blockchain Offered New Debt Instrument) ανέλαβε η Commonwealth Bank of Australia.
«Πιστεύουμε ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν εξίσου μεταμορφωτικές αλλά και συνετές δυνατότητες για να συνεχίσουμε να καινοτομούμε, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των επενδυτών και να ενισχύουμε τις αγορές», σχολίασε σχετικά η Arunma Oteh, αξιωματούχος της Τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι η έκδοση αποσκοπεί στην προσέλκυση 100 εκατ. δολαρίων.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Μάιο, η HSBC έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Blockchain προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη εμπορική συναλλαγή.
Η τράπεζα πραγματοποίησε αυτή τη συναλλαγή για τη χρηματοδότηση φορτίου σόγιας από την Αργεντινή στη Μαλαισία από την αμερικανική εταιρεία Cargill.
Η «επιστολή πίστωσης» παραχωρήθηκε από την HSBC στην ING.
Σημειώνεται ότι η «επιστολή πίστωσης» χρησιμοποιείται μεταξύ των τραπεζικών ομίλων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο πωλητής θα λάβει την πληρωμή του υπό συγκεκριμένους όρους.
Εάν χρησιμοποιηθούν οι παραδοσιακές τραπεζικές μέθοδοι η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και «ογκώδης» με την τεχνολογία Blockchain να μοιάζει ικανή να αλλάξει όλα τα παραπάνω δεδομένα.
Η HSBC χρησιμοποίησε πλατφόρμα την οποία είχε κατασκευάσει το start-up R3, η οποία φέρει την ονομασία Corda, ενώ η R3 εργάζεται με αρκετές τράπεζες προκειμένου να προσφέρει λύσεις σε μία σειρά προβλημάτων.

Moody's: Μικτές επιδράσεις από την τεχνολογία «Blockchain» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η δημοφιλής τεχνολογία «Blockchain» -χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στα ψηφιακά νομίσματα- εμπεριέχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά το κόστος και το χρόνο στις διασυνοριακές τραπεζικές συναλλαγές, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Παράλληλα, ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ότι η χρήση της τεχνολογίας θα πιέσει τις αμοιβές και προμήθειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μία εξέλιξη π[ου αποτιμάται αρνητικά (credit negative) για τον κλάδο.
Η έκθεση της Moody's επικεντρώνεται σε δύο συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να εκτιμηθεί η πιθανή «αναστάτωση» που ενδέχεται να προκαλέσει το Blockchain: στις διασυνοριακές συναλλαγές και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες.
«Το Blockchain διαθέτει τη δυνατότητα να αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο εκτέλεσης ενός ευρέος φάσματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών΄.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών Blockchain, όσον αφορά την αυξημένη αποτελεσματικότητα, την εξοικονόμηση κόστους και τη μείωση του κινδύνου.
Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών θα περιορίσει επίσης τα τέλη, τις προμήθειες και τα κέρδη από συναλλαγές σε ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα να πιεστούν τα έσοδα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι ελβετικές τράπεζες θα είναι πιθανότατα πιο εκτεθειμένες σε μειώσεις τελών και προμηθειών, καθώς το 50% των εσόδων τους εξαρτάται άμεσα από τις εν λόγω δραστηριότητες.
Μεγάλη έκθεση παρουσιάζουν, επίσης, οι τράπεζες Ηνωμένου Βασιλείου και Βελγίου.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ιταλικές, καναδικές και ισραηλινές τράπεζες, διαμορφώνεται σε περίπου 35%, επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες, είναι λιγότερο επιρρεπείς στις δραστηριότητες χρέωσης τελών και προμηθειών για τη δημιουργία εσόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης