Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για τη σημαντική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία ανησυχεί η ΕΚΤ

Για τη σημαντική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία ανησυχεί η ΕΚΤ
H ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ιδιαίτερη έκθεση στην Τουρκία
Για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με φόντο την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Ήδη ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ιδιαίτερη έκθεση στην Τουρκία.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την ΕΚΤ, είναι το ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες που δεν είναι προστατευμένοι να κηρύξουν χρεοστάσιο στα δάνειά τους σε ξένο νόμισμα.
Τα δάνεια σε ξένο νόμισμα αποτελούν περίπου το 40% των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 10 Αυγούστου 2018 το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας θα ανακοινώσει ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» για την Τουρκία, σε μία ακόμη προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών.
Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές τράπεζες και εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους, παρά τις ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους.
«Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη στο παρελθόν, την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα με την ισχύ της κεφαλαιακής του δομής και των ισολογισμών του» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες μας και για τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικές αρχές μας δεν βλέπουν να δημιουργείται πρόβλημα από τη ρίσκα στη συναλλαγματική ισοτιμία και τη ρευστότητα.
 Συστήνουμε στους επενδυτές και τους πολίτες μας να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση και όχι τέτοια σχόλια», αναφέρεται.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία έχει στόχο να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2018 κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
Παράλληλα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3% με 4% τον 2019, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,5%.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης