Διεθνή

Υπό κατάρρευση τα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές - Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα «δολαριακά» assets

Υπό κατάρρευση τα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές - Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα «δολαριακά» assets
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δολάριο και τα τοπικά νομίσματα να καταποντίζονται
Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα «δολαριακά» assets.
Μπορεί τα φώτα να στρέφονται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σε πρώτο πλάνο, και σε δεύτερο στις πιέσεις που δέχεται το ρωσικό ρούβλι, ωστόσο όλες οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα.
Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού Πάστορα και στη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσκοκ στη Βρετανία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αναδιανομή τοποθετήσεων όσων έχουν δολάρια.
Το επενδυτικό παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς από αυτό το σημείο.
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δολάριο και τα τοπικά νομίσματα να καταποντίζονται.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/Turkish%20lira%20vs%20peso.jpg?itok=_80ML7cc

Χωρίς φρένο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Χωρίς φρένο συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, καθώς έσπασε και το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Erdogan και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να τους πείσουν ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να είναι… ζωντανή.
Την ίδια ώρα ο Erdogan επικαλείται τον τουρκικό λαό και τον... Αλλάχ, ενώ η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τουρκικό νόμισμα.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 6,46 λίρες ανά δολάριο.
Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 5,93/δολ. με την πτώση να ξεπερνά το 7%.
Έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, η λίρα υποχωρεί στις 6,84 ανά ευρώ.






Υπό πίεση βρίσκεται και το πέσο Αργεντινής, με φόντο το νέο σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει τη χώρα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 18,9 πέσο ανά δολάριο.
H απόδοση των 100ετών ομολόγων της Αργεντινής ανήλθε στο ιστορικό υψηλό του 9,48%.
Ωστόσο, η Τουρκία έχει αντικαταστήσει την Αργεντινή ως η αγορά με τη χειρότερη επίδοση το 2018 σε ότι αφορά τα ομόλογα και το συνάλλαγμα.
Οι απώλειες και για τις δύο χώρες ξεπερνούν κατά πολύ το 4,7% που αποτελεί το μέσο όρο πτώσης των αναδυόμενων αγορών το 2018.
Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα εκφρασμένα σε λίρα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 40% σε όρους δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι απώλειες της Αργεντινής έχουν σταθεροποιηθεί στο 36%.

Νέο ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι

Αντιμέτωπες με ισχυρές ρευστοποιήσεις βρέθηκαν τόσο οι ρωσικές μετοχές όσο και το ρούβλι, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Μόσχα, για την υπόθεση του πρώην κατασκόπου Skripal.
Το ρούβλι υποχώρησε χθες Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2016 έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα 66,4535 ρούβλια ανά δολ.
Σήμερα το ρωσικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 66,78 ρούβλια ανά δολ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί 5,8% έναντι του ρωσικού από τα τέλη Ιουλίου έως και σήμερα 9 Αυγούστου 2018, ενώ από την αρχή του 2018 η άνοδός του ξεπερνά το 14%.
Η κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα θεωρηθεί κήρυξη οικονομικού πολέμου, στον οποία η Μόσχα θα αντιδράσει χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά οικονομικά, πολιτικά και άλλα μέσα, διεμήνυσε ο ρώσος πρωθυπουργός D. Medvedev, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χερσόνησο Καμτσάτκα, ερωτηθείς για το ποιες κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία στο μέλλον και πώς θα επηρεάσουν την οικονομία.
«Δεν ήθελα να σχολιάσω όσα λέγονται για μελλοντικές κυρώσεις, αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα: εάν επιβληθούν μέτρα όπως περιορισμοί στις τραπεζικές δραστηριότητες, ή στη χρήση του ενός ή του άλλου νομίσματος, αυτό θα μπορεί ξεκάθαρα να περιγραφεί ως κήρυξη οικονομικού πολέμου.
Και σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να δοθεί απάντηση—με οικονομικά, πολιτικά και, αν χρειαστεί, άλλα μέσα.
Οι Αμερικανοί εταίροι μας οφείλουν να το συνειδητοποιούν αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.



Σε υψηλά έτους ο δείκτης του δολαρίου

Η κατάρρευση των αναδυόμενων νομισμάτων οδήγησε σήμερα τον δείκτη του δολαρίου σε υψηλά έτους.
Ο δείκτης ICE του δολαρίου ενισχυόταν 0,6% στις 96,039 μονάδες μετά το νέο ιστορικό χαμηλό στη λίρα Τουρκίας στις 6,46 λίρες/δολάριο.
Οι αναλυτές αποδίδουν τη ισχυρή πίεση που δέχεται το τουρκικό νόμισμα στην αυξανόμενη ανησυχία για το ύψος των δανείων από τις τράπεζες της Τουρκίας τα οποία είναι συνδεδεμένα με το δολάριο και άλλα νομίσματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης