Αν η Τουρκία καταρρεύσει ποιος θα ακολουθήσει; - Ευρωπαϊκές τράπεζες και Ελλάδα με μεγάλη έκθεση

Αν η Τουρκία καταρρεύσει ποιος θα ακολουθήσει; - Ευρωπαϊκές τράπεζες και Ελλάδα με μεγάλη έκθεση
Η έκθεση στην Τουρκία είναι από παντού… Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μέση Ανατολή, υπενθυμίζει ο Timothy Ash της Bluebay Asset Management
Με την χρηματοπιστωτική αναταραχή στην Τουρκία να κλυδωνίζει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν πόσο άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον "τοξικό" κύκλο, και τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για τους διεθνείς επενδυτές.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες από την αρχή του έτους.
Το νόμισμά του έχει χάσει περίπου το 33% της αξίας του, λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών κινήτρων, του αυξανόμενου πληθωρισμού και της έντονης υστέρησης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Υπήρξε επίσης παρέμβαση του Προέδρου T. Erdogan στις αποφάσεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που εξακολουθούν να προκαλούν έκπληξη στους επενδυτές και να οδηγούν την πτώση του νομίσματος.

Ευρωπαϊκές τράπεζες

Δημοσιεύματα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανησυχούν για τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες έχουν δανείσει σημαντικά ποσά στην Τουρκία.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές που κατέχουν μετοχές σε ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) - που συχνά ονομάζεται κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών - δείχνουν ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν έκθεση 83,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές τράπεζες.
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν έκθεση 38,4 δισ. δολάρια και οι τράπεζες στην Ιταλία έχουν 17 δισ. δολάρια.

Ιαπωνία, ΗΠΑ

Όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην Τουρκία, ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, είπε ότι «πρόκειται κυρίως για τραπεζική έκθεση σε αυτό το στάδιο».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι "αρκετά διεθνής".
"Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Μέση Ανατολή - όλοι", πρόσθεσε.
Τα στοιχεία των διασυνοριακών στοιχείων του BIS δείχνουν επίσης ότι οι ιαπωνικές τράπεζες έχουν έκθεση 14 δισ. δολάρια, το Ηνωμένο Βασίλειο 19,2 δισ. δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 18 δισ. δολάρια.

'Μικρή' επίδραση

Παρά τους τουρκικούς φόβους που εξαπλώθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι αναλυτές εξακολουθούσαν να είναι αρκετά αυστηροί σχετικά με τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και τους ξένους επενδυτές.
Ο Roger Jones, επικεφαλής μετοχών στην London and Capital, σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές, αν και "μέτρια".
«Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και ασφαλιστικές έχουν έκθεση (στην Τουρκία), αλλά είναι μέτρια.
Συνολικά, η Τουρκία είναι ένα μικρό στοιχείο του ευρωπαϊκού επιχειρείν, δείχοντας ότι δεν είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι», προσθεσε ο Jones.
"Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, η HSBC έχει έκθεση στην Τουρκία, αλλά είναι μέτρια, όπως και εκείνη της Aviva", σημείωσε.

Αγορά ομολόγων

Εν τω μεταξύ, τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας θα μπορούσαν επίσης να φέρουν προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά δημόσιου χρέους, αφού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους επενδυτές ομολόγων και τις κυβερνήσεις που στηρίζονται στις αγορές χρέους.
«Δεν περιμένω οι αποδόσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ να υποφέρουν πολύ εξαιτίας της Τουρκίας», ανέφερε ο Hesse από την Berenberg.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούσαν να δεχτούν τις πιέσεις, όπως και η Ισπανία, "λόγω της υψηλότερης από το μέσο όρο τραπεζικής έκθεσής τους στην Τουρκία".

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS