Νέο «χτύπημα» Trump στην παραπαίουσα Τουρκία - Κραχ στη λίρα έως 6,7/δολ., στο -2,3% τo ISE, το 3ετές ομόλογο 23,75% - Ο Erdogan ελπίζει στον... Αλλάχ

Νέο «χτύπημα» Trump στην παραπαίουσα Τουρκία - Κραχ στη λίρα έως 6,7/δολ., στο -2,3% τo ISE, το 3ετές ομόλογο 23,75% - Ο Erdogan ελπίζει στον... Αλλάχ
Πόλεμο στις αγορές με απρόβλεπτες συνέπειες κήρυξε ο Erdogan ενώ  η λίρα καταρρέει
(upd5) Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής βρίσκεται η Τουρκία, με τον αμερικανό πρόεδρο Trump να δίνει το τελειωτικό χτύπημα καθώς ανακοίνωσε διπλασιασμό των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει έως τις 6,7 λίρες ανά δολάριο με την πτώση πλέον του νομίσματος να ανέρχεται στο 20%.
O πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan απάντησε με...πόλεμο στην ανελέητη επίθεση των αγορών,  ο οποίος ωστόσο θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την τουρκική οικονομία.
Η Τουρκία δεν θα χάσει τον οικονομικό πόλεμο διαμήνυσε ο Erdogan σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό καθώς στηρίζεται στον Αλλάχ... με τη λίρα ωστόσο να καταποντίζεται πάνω από τις 6,5 λίρες ανά δολάριο, ενώ το 3ετές τουρκικό ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 23,75%.
O Erdogan απηύθυνε νέα έκκληση στους Τούρκους πολίτες να αλλάξουν το ευρώ, τον χρυσό και τα δολάρια με τουρκικές λίρες και τόνισε ότι τα δολάρια και τα ξένα νομίσματα δεν μπορούν να εμποδίσουν την πορεία της Τουρκίας.
«Η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για όλα.
Δεν θα επιτρέψουμε στο λόμπι των επικοκίων να καταστρέψει το έθνος», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
O Erdogan διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στους οικονομικούς εκτελεστές και υποστήριξε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει μακροικονομικό ή τραπεζικό πρόβλημα.
Έκανε λόγο για ένα έθνος, μια σημαία, μία χώρα, ένα κράτος, τονίζοντας πως αυτή θα είναι η απάντηση της Τουρκίας σε όσους ξεκινούν οικονομικό πόλεμο.
«Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε ξένους, θα στηριχθούμε στους δικούς μας ανθρώπους», τόνισε ο Erdogan.

Έντρομη η Άγκυρα εκλιπαρεί τον Trump να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς

Η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας ικέτεψε τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τους δασμούς, σημειώνοντας ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων μπορεί και πρέπει να λυθεί με διάλογο.
«Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία, έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες», ανέφερε με ανακοίνωσή της η υπουργός Ruhsar Pekcan.
«Εντούτοις, εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Trump να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία», σημείωσε.
Ο Trump ανακοίνωσε σήμερα (10/8) τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.

ΔΝΤ: Η Τουρκία δεν έχει προσεγγίσει το Ταμείο για να ζητήσει οικονομική βοήθεια

Η Άγκυρα δεν έχει προσεγγίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ζητήσει οικονομική βοήθεια δήλωσε μία εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
«Δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι σκέφτονται να υποβάλλουν αίτημα για οικονομική βοήθεια», δήλωσε η εκπρόσωπος R. Elnagar με ανακοίνωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν σχολιάζει για την απότομη πτώση της τουρκικής λίρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ δεν τοποθετείται για τις καθημερινές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Τουρκία: Η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ αντιβαίνει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανέφερε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump αντιβαίνει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)
«Η Τουρκία αναμένει από τα κράτη μέλη να τηρούν τους διεθνείς κανόνες» υπογράμμισε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.

Με ανταποδοτικά μέτρα προειδοποιεί τις ΗΠΑ το τουρκικό ΥΠΕΞ για τους αμερικανικούς δασμούς

Η Άγκυρα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις που επιβάλει και η πίεση που ασκεί το μόνο που θα εξυπηρετήσει θα είναι να προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιβάλει ανταποδοτικά μέτρα, όπως κρίνει αναγκαίο, ενάντια στους αμερικανικούς δασμούς.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Η. Aksoi τόνισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία επιθυμεί τα ζητήματα να λύνονται μέσω διπλωματίας, διαλόγου, καλών προθέσεων και συνεννόησης.

Λευκός Οίκος: Για λόγους εθνικής ασφάλειας η αύξηση των δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump διέταξε την κυβέρνησή του να προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, με βάση το Άρθρο 232 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
«Οι δασμοί με βάση το Άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», τόνισε μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, η L. Walters, με ανακοίνωσή της.

Νέο «χτύπημα» στην Τουρκία – Ο Trump διπλασιάζει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Νέο «χτύπημα» στην τουρκική οικονομία αναμένεται να αποτελέσει ο διπλασιασμός των δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη γειτονική μας χώρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από απόφαση του Αμερικανού ΠροέδρουDonald Trump και εν μέσω κατάρρευσης της τοπικής λίρας.
«Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για ατσάλι και αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, τη τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα «δεν είναι καλές αυτή την στιγμή».
Πλέον, οι φόροι εισαγωγής για το τουρκικό αλουμίνιο διαμορφώνονται στο 20% και για το τουρκικό ατσάλι στο 50%.
Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, από πλευράς Άγκυρας, αλλά και την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Για «σφιχτή» νομισματική πολιτική και ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε ο Albayrak (ΥΠΟΙΚ Τουρκίας)

Για την εφαρμογή «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής και διασφάλιση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Erdogan, Berat Albayrak, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές.
«Η σφικτή νομισματική πολιτική και η δημοσιονομική πειθαρχεία, θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία της νέας προσέγγισης στην οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η Τουρκία», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ.
«Η υιοθέτηση και η εφαρμογή ρεαλιστικών πολιτικών θα είναι ένας από τους πυλώνες της νέας οικονομικής προσέγγισης», πρόσθεσε.
Παράλληλα υποσχέθηκε αποκατάσταση της ισορροπίας στον προϋπολογισμό και  βελτίωση της ποιότητας του.
Δεσμεύτηκε επίσης για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, στοιχείο για το οποίο οι αναλυτές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Να σημειωθεί ότι σφιχτή νομισματική πολιτική σημαίνει και υψηλότερα επιτόκια, την ώρα που ο Erdogan τάσσεται υπέρ των χαμηλών επιτοκίων.

Καταρρέει το τουρκικό νόμισμα


Η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου συνεχίζεται, καθώς έσπασε και το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να τους πείσουν ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να είναι… ζωντανή.
Την ίδια ώρα ο Erdogan επικαλείται τον τουρκικό λαό και τον... Αλλάχ, ενώ η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τουρκικό νόμισμα.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε, ενδοσυνεδριακά, σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 6,756 λίρες ανά δολάριο και προσπαθεί να «ανακάμψει» διαμορφούμενη στις 6,5 λίρες ανά δολάριο.
Έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, η λίρα υποχωρεί άνω των 7 λιρών ανά ευρώ. 

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης - Στο -2,3% οι απώλειες - Ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Μάζεψε τις αρχικές ιδιαίτερα ισχυρές του απώλειες το τουρκικό Χρηματιστήριο με τον δείκτη BIST 100 να έχει φθάσει να χάνει έως και 8%.
Η αγορά της Τουρκίας έκλεισε με απώλειες 2,3%,  στον απόηχο των κλυδωνισμών που δέχεται το νόμισμα της χώρας.
Ειδικότερα, ο Borsa Istanbul 100 Index υποχώρησε στο -2,3% και στις 94.939 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πτώση 1,75%.
 Παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα

Στις αγορές παρενέβη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την κατάρρευση της λίρας.
Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε δημοπρασίες ύψους 1,5 δισ. δολ. για καταθέσεις σε συνάλλαγμα έναντι καταθέσεων σε τουρκική λίρα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για swap συναλλάγματος.
Οι δημοπρασίες έχουν επιτόκιο 17,75% για την τουρκική λίρα και 2% για το δολάριο.

Για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία ανησυχεί η ΕΚΤ

Για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με φόντο την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Ήδη ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ιδιαίτερη έκθεση στην Τουρκία.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την ΕΚΤ, είναι το ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες που δεν είναι προστατευμένοι να κηρύξουν χρεοστάσιο στα δάνειά τους σε ξένο νόμισμα.
Τα δάνεια σε ξένο νόμισμα αποτελούν περίπου το 40% των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών.Erdogan: Αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε τον Αλλάχ

«Εμείς έχουμε τον κόσμο μας και τον θεό μας».
Με αυτή τη φράση ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να "αγνοήσουν τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας".
Μιλώντας σε πολίτες κατά την πρώτη επίσκεψή του στον τόπο καταγωγής του στην επαρχία της Μαύρης Θάλασσας στο Rize, ανέφερε πως "θα δουλέψουμε πολύ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο σύγχρονη, και τις 81 επαρχίες μας, Θεού θέλοντος.
Απλώς να ξέρετε ότι είμαστε καλύτεροι από χθες και αύριο θα είμαστε καλύτεροι από ό,τι είμαστε σήμερα".
Αναφερόμενος στην πτώση του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, ο Erdogan υπενθύμισε στους πολίτες ότι "εάν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τους ανθρώπους μας και το Θεό".

"Βουτιά" κάτω από τα 1,15 δολ. για το ευρώ, λόγω ανησυχιών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι διαρροές περί ανησυχιών που εκφράστηκαν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, ασκεί σημαντικές πιέσεις στο ευρώ, το οποίο υποχωρεί κάτων από τα 1,15 δολάρια.
Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,60% στα 1,1457 δολάρια, ενώ άρχισε τις πρωινές συναλλαγές στα επίπεδα των 1,1528 δολαρίων.
Την ίδια ώρα η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τουρκικό νόμισμα.Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια έως και 10%, εκτιμούν 4 οίκοι

Όχι ένας, ούτε δύο... αλλά τέσσερις οίκοι συστήνουν στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια γενναία αύξηση του επιτοκίου της, προκειμένου να ανακόψει την βουτιά του νομίσματός της.
Μάλιστα, η Societe Generale και o Marc Ostwald, global strategist της ADM Investor Services, συστήνει στην Τουρκία να προσφύγει στο ΔΝΤ, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές.
Ειδικότερα, η Fidelity προτείνει στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 1.000 μονάδες βάσης.
Μάλιστα, το χαρακτηρίζει μια "καλή αρχή" για τη χώρα.
Η Societe Generale συστήνει αύξηση 600 μ.β. αύξηση και προσφυγή στο ΔΝΤ, όπως άλλωστε και ο Ostwald, ο οποίος συστήνει αύξηση 500 μ.β.
Τέλος, η UBS συστήνει αύξηση επιτοκίου κατά 350-400 μ.β..
Πάντως στην τελευταία συνεδρίαση της η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 17,75%.
 
Το πρόβλημα της Τουρκίας σε 3 γραφήματα - Δύσκολα θα «σπάσει ο τοξικός κύκλος»

Η σταθερή αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός φαίνεται ότι έχει παγιδεύσει την Τουρκία σε ένα "τοξικό" πτωτικό κύκλο  με ελάχιστες ενδείξεις ότι μπορεί σύντομα να ανακάμψει.
Ποια όμως είναι τα "μελανά" σημεία που εμφανίζει η τουρκική οικονομία, τα οποία και την έχουν βάλει στο ραντάρ των κερδοσκόπων;

1) Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έχει διψήφιο αριθμό κάθε μήνα τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2017 και παραμένει κοντά στα 14ετή υψηλά του 12,98%.
Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αντιμετωπίζει ακόμα τεράστια πολιτική πίεση για να μειώσει τα επιτόκια, προκειμένου να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη, διαβρώνοντας ήδη την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ανεξαρτησία της.


2) Ισχυρή ανάπτυξη

Η Τουρκία έχει αστρονομική οικονομική ανάπτυξη, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι έχει οδηγηθεί από την ταχεία πιστωτική επέκταση, προσθέτοντας πίεση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
«Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης είναι καλός, αλλά στη συνέχεια θα εξετάσουμε γιατί η ανάπτυξη είναι τόσο ισχυρή, και δεν αποκλείεται να δούμε όλα τα σημάδια της υπερθέρμανσης συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών κινήτρων», δήλωσε ο C. Maggio, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της TD Securities.


3) Δημοσιονομικά προβλήματα

Σε αντίθεση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να ελέγξει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ξεπερνά τα 7 δισ δολάρια  τον Ιανουάριο από 2,7 δισ. πριν από ένα χρόνο.  
Καθώς η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση για να γεφυρώσει το χάσμα, οι επενδυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το είδος των εισροών.


Τα τρωτά σημεία των τραπεζών

Με σοβαρή κρίση λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες απειλείται η Τουρκία, προειδοποιεί η Capital Economics.
«Η κατάρρευση της λίρας και η αύξηση του κόστους δανεισμού της Τουρκίας είναι πιθανό να ωθήσουν την τουρκική οικονομία σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ωστόσο, τα τρωτά σημεία στον τραπεζικό κλάδο κατά την πρόσφατη πιστωτική "έκρηξη" θα μπορούσαν να μετατρέψουν την ύφεση σε μια πολύ πιο σοβαρή κρίση», προειδοποιούν οι αναλυτές.
Tα τρωτά σημεία των τουρκικών τραπεζών διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με την Capital Economics.
Πρώτον, η τεράστια κλίμακα της πιστωτικής έκρηξης.
Ο δείκτης πίστωσης προς ΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατά 45% τα τελευταία 15 χρόνια.
Τυπικά, οι πιστωτικές αναταράξεις αυτής της κλίμακας  οδηγούν σε επιδείνωση της ποιότητας του δανεισμού και στη μετέπειτα άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Δεύτερο τρωτό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι πάνω από το ένα τρίτο των τραπεζικών δανείων είναι σε ξένο νόμισμα.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τα νοικοκυριά, τα οποία αποτέλεσαν πηγή προηγούμενων κρίσεων χρέους σε ξένο νόμισμα (π.χ. Ουγγαρία το 2008).
Αντ' αυτού, τα χρέη σε ξένο νόμισμα  ανήκουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθμίζουν καλύτερα τους συναλλαγματικούς κινδύνους.
Τρίτο τρωτό σημείο, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης πιστωτικής έκρηξης χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό από ξένες αγορές.
Οι τουρκικές τράπεζες είναι φορτωμένες με μεγάλο βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος - το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12% του ΑΕΠ - και πρέπει να μετακυλιστεί.
Αν όμως η ξένη χρηματοδότηση "στεγνώσει", τότε θα ξεσπάσει πιστωτική κρίση.

Goldman Sachs: Αν η λίρα Τουρκίας υποχωρήσει στις 7,1 λίρες, οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα

Περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος προς τα επίπεδα των 7,1 λιρών ανά δολάριο θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να διαβρώσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών της χώρας, προειδοποίησε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους προς τους πελάτες εκτιμούν ότι κάθε πτώση κατά 10% της λίρας επηρεάζει τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών κατά μέσο όρο κατά 50 μονάδες βάσης.


Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υπολόγισαν ότι η βουτιά κατά 12% του τουρκικού νομίσματος από τα τέλη Ιουνίου άφησε την Yapi Kredi με τα πιο αδύναμα κεφαλαιακά επίπεδαμεταξύ όλων των μεγάλων τουρκικών τραπεζών.
Καλύτερα τοποθετημένες έναντι των ομοειδών τους φαίνονται οι τράπεζες Garanti και Akbank.
«Η εντεινόμενη υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανησυχίες για τις τράπεζες, ειδικά για αυτές με χαμηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου έφθασε έως και το 20%, ενώ το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δημοπρασία 5ετών ομολόγων συνολικού ύψους 539,7 εκατ. λιρών, με τη συνολική απόδοση να φθάνει στο 22,1%!!!!
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η Goldman Sachs, το μέσο CET 1 των τουρκικών τραπεζών που παρακολουθεί φθάνει στο 13,2%.
Κάθε φορά που η λίρα υποχωρεί 10% τότε «αφαιρούνται» από τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών 50 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.
 Γιατί η Τουρκία αποφάσισε να επαναπατρίσει τον χρυσό της τον Μάιο

Αφού η Βενεζουέλα, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες ανέκτησαν ένα σημαντικό μέρος (αν όχι όλο) του φυσικού τους χρυσού που βρισκόταν στην FED στη Νέα Υόρκη η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να επαναπατρίσει το χρυσό που βρίσκεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ...με κίνητρο να στηρίξει την τουρκική λίρα που καταγράφει συνεχή ιστορικά χαμηλά ένανρτι του δολαρίου.
Ένα δολάριο ισοδυναμεί με 4,49 τουρκικές λίρες στις 20 Μαίου 2018 όταν 10 χρόνια πίσω το 2008 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 1,1980 τουρκικές λίρες.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έχει από την FED να επιστρέψει τον χρυσό της Τουρκίας: τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει επαναπατρίσει 220 τόνους χρυσού από το εξωτερικό, εκ των οποίων 28,7 τόνους από τις ΗΠΑ το 2017.
Σύμφωνα με μια έκθεση της ελβετικής Schweiz am Wochenende, ο επαναπατρισμός είναι πλήρης, ενώ η τουρκική κεντρική τράπεζα αποσύρει όλα τα αποθέματα χρυσού της από τις Η.Π.Α. λόγω της «τεταμένης πολιτικής κατάστασης».
 Ωστόσο, αντί να μεταφέρει τον φυσικό χρυσό στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε ο τουρκικός τύπος τον Απρίλιο, η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι περίπου 19 τόνοι τουρκικού χρυσού αποθηκεύονται τώρα στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών της Βασιλείας – BIS-.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Τουρκίας εκτιμώνται σε 596 τόνους τον Μάιο 2018, δηλαδή 5 τόνους λιγότερους από τον Απρίλιο και αξίας κάτω των 23 δισεκ. δολαρίων.
Η Τουρκία είναι ο 11ος μεγαλύτερο κάτοχος χρυσού, πίσω από τις Κάτω Χώρες και μπροστά από την Ινδία.
Ο επαναπατρισμός χρυσού στην Τουρκία έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για το νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα που έχει χτυπηθεί τον περασμένο μήνα και υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, λόγω του διψήφιου πληθωρισμού στην Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Erdogan αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια.
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα, τονίζοντας ότι τα διεθνή δάνεια θα έπρεπε να δίδονται σε αξία χρυσού και όχι δολαρίου.
«Έκανα μια πρόταση σε μια συνάντηση της ομάδας των G20. Ρώτησα:
Γιατί συνάπτουμε όλα τα δάνεια σε δολάρια;
Ας χρησιμοποιήσουμε άλλο νόμισμα.
Προτείνω τα δάνεια να αποτιμώνται με βάση το χρυσό ", ανέφερε ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Κογκρέσου Επιχειρηματικότητας στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Απριλίου, ανέφερε η Hurriyet.
Με το δολάριο ο κόσμος είναι πάντα υπό πίεση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Πρέπει να σώσουμε τα κράτη και τα έθνη από αυτή την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ο χρυσός δεν υπήρξε ποτέ εργαλείο πίεσης καθ 'όλη την ιστορία.
Με άλλα λόγια, ο Erdogan για την συντριβή της τουρκικής λίρας θεωρεί ότι οφείλεται στο ότι η Τουρκία δεν έχει αρκετό φυσικό χρυσό.
Και ενώ ο Erdogan κάνει κινήσεις για να προστατέψει την λίρα η συνεχιζόμενη παγκόσμια έλλειψη φυσικού χρυσού ώθησε τις τράπεζες να καταργήσουν το χρυσό (GOFO) – ως σημείο αναφοράς λόγω της έλλειψης φυσικού χρυσού - τον Ιανουάριο του 2015.
Η Τουρκία είναι μια από τις πολλές χώρες που έχουν μεταφέρει το χρυσό τους από το καλύτερα φυλασσόμενο σημείο στον κόσμο, που βρίσκεται 95 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην 33 Liberty Street του Μανχάταν, γνωστή ως New York Fed.
Το κύμα επαναπατρισμού ξεκίνησε το 2012, όταν η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι αποσύρει και τους 160 τόνους χρυσού της στη Νέα Υόρκη, αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στη συνέχεια, η γερμανική Bundesbank ζήτησε να επιστραφούν 300 τόνοι, ενώ η Fed δήλωσε ότι θα χρειαστούν επτά χρόνια για να μεταφερθούν οι 300 τόνοι χρυσού.
Οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης επαναπατρίσει 122,5 τόνους χρυσού.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Fed, ο όγκος του φυσικού χρυσού που βρίσκεται αποθηκευμένος στην FED Νέας Υόρκης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο, ή σε 5.750 τόνους, μετά το κύμα αποσύρσεων που ξεκίνησαν το 2014 και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2016, με παύση 15 μηνών.
Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2018 η Τουρκία επαναπάτρισε μεγάλο μέρος των 28 τόνων χρυσού που έφυγαν από την FED της Νέας Υόρκης.
Η Fed της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να κατέχει 5.750.000 τόνους ξένου χρυσού και η τάση είναι ο φυσικός χρυσός να επιστρέψει στα έθνη….


https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/NY%20Fed%20fault%20gold.jpg?itok=5jUuWLKB

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS