Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 2,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο 2018 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών

ΗΠΑ: Στο 2,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούλιο 2018 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 2,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017
Περαιτέρω άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο του 2018, καθώς η αύξηση στο κόστος στέγασης αντιστάθμισε την πτώση που σημειώθηκε στις τιμές στον τομέα της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,9% ενώ ο βασικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2%, με τους οικονομολόγους να επικεντρώνονται περισσότερο στον βασικό ΔΤΚ, καθώς τείνει να προβλέπει τις μελλοντικές τάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Το κόστος στέγασης κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 0,3%, ποσοστό που αντιστοιχεί σχετόν στο 60% της συνολικής αύξησης του ΔΤΚ, ενώ αντίθετα το κόστος στον τομεά της ενέργειας υποχώρησε κατά 0,5%.
Η σταθερή αύξηση του πληθωρισμού έχει επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών, καθώς οι πραγματικοί ωριαίοι μισθοί παρέμειναν αμετάβλητοι τον Ιούλιο του 2018, ενώ υποχώρησαν κατά -0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αυξανόμενη τάση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει μετρίαση κατά τους ερχόμενους μήνες, με τη Federal Reserve ωστόσο να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans, τόνισε ότι δεν πίστευε πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 2% σε τόσο μεγάλο βαθμό, ενώ πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία περιοριστική νομισματική πολιτική μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης