Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές - Απώλειες - 1,99% για DAX - Στο -0,7% η πτώση για Dow Jones

Κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές - Απώλειες - 1,99% για DAX - Στο -0,7% η πτώση για Dow Jones
Πιέσεις ασκήθηκαν και στις αμερικανικές μετοχές, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο
Απόλυτη... συμμόρφωση με το γενικότερο κλίμα πτώσης που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια εμφάνισε η Wall Street, καθώς η κατάρρευση της τουρκικής λίρας λόγω και της κόντρας με τις ΗΠΑ, επαναφέρει στο προσκήνιο τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μάλιστα με σφοδρότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή (10/8) συνεδρίαση της Wall Street, ο Trump ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα για την Τουρκία, δηλαδή στο 20% και 50% αντίστοιχα.



Πτώση 0,77% για τον Dow Jones στις 25.313 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,70% στις 2.833 μονάδες, ενώ  0,67% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 7.835 μονάδες.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις εμφανίζονται στις τραπεζικές μετοχές με τίτλους όπως οι Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley και JP Morgan να υποχωρούν άνω του 1%.



Ισχυρή πτώση στο 2,6% για τη μετοχή της Intel, μετά την υποβάθμισή της σε «sell» από «neutral».
Σε μακροοικονομικό επίπεδο περαιτέρω άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο του 2018, καθώς η αύξηση στο κόστος στέγασης αντιστάθμισε την πτώση που σημειώθηκε στις τιμές στον τομέα της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,9% ενώ ο βασικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2008.



Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2%, με τους οικονομολόγους να επικεντρώνονται περισσότερο στον βασικό ΔΤΚ, καθώς τείνει να προβλέπει τις μελλοντικές τάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Το κόστος στέγασης κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 0,3%, ποσοστό που αντιστοιχεί σχετόν στο 60% της συνολικής αύξησης του ΔΤΚ, ενώ αντίθετα το κόστος στον τομεά της ενέργειας υποχώρησε κατά 0,5%.
Η σταθερή αύξηση του πληθωρισμού έχει επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών, καθώς οι πραγματικοί ωριαίοι μισθοί παρέμειναν αμετάβλητοι τον Ιούλιο του 2018, ενώ υποχώρησαν κατά -0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αυξανόμενη τάση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει μετρίαση κατά τους ερχόμενους μήνες, με τη Federal Reserve ωστόσο να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans, τόνισε ότι δεν πίστευε πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 2% σε τόσο μεγάλο βαθμό, ενώ πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία περιοριστική νομισματική πολιτική μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις δέχθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν αρνητικά.
Οι πληροφορίες περί ανησυχίας της ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, με φόντο την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος, οδηγεί τις μετοχές σε απώλειες.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ιδιαίτερη έκθεση στην Τουρκία.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 1,99% στις 12.424 μονάδες.


Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 4%.



Ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,59% στις 5.414 μονάδες.



Απώλειες 2,9% κατέγραψε ο τίτλος της BNP Paribas.



Στο Λονδίνο o FTSE 100 αποδυναμώθηκε 0,99% στις 7.665 μονάδες.



Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 2,51% στις 21.090 μονάδες, με τη μετοχή της Unicredit να διαπραγματεύεται με πτώση 4,7%.





Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη αποδυναμώθηκε 1,56% στις 9.602 μονάδες.



Η μετοχή της BBVA σημείωσε πτώση 5,5%.



Ήδη ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την ΕΚΤ, είναι το ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες που δεν είναι προστατευμένοι να κηρύξουν χρεοστάσιο στα δάνειά τους σε ξένο νόμισμα.
Τα δάνεια σε ξένο νόμισμα αποτελούν περίπου το 40% των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 10 Αυγούστου 2018 το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας θα ανακοινώσει ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» για την Τουρκία, σε μία ακόμη προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης