Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει;

Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει;
Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει;
Είναι αδύνατο για οποιονδήποτε να αγνοεί το πόσο δραματικά ο κόσμος έχει αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια.
Το επίκεντρο της καταστροφής της παγκόσμιας τάξης που όλοι γνωρίζουμε ήταν η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Κυριολεκτικά κλόνισε τα θεμέλια του δυτικού κόσμου και τα θεσμικά όργανα που το υποστήριζαν - και σήμερα καταρρέουν.
Θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα από τα θύματα την ώρα που οι δικές της υπαρξιακές απειλές συνεχίζονται;
Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η τελευταία δεκαετία έχει εκτιμηθεί ως περίοδος που ορίζεται από τη συστημική δυσλειτουργία και την πολιτική αλλαγή.
Καθώς θα εισέλθουμε στην επόμενη δεκαετία, αυτή η δυσλειτουργία θα χαρακτηρίσει τη δυναμική της διαταραχής μιας δεκαετίας και μια περιφερειακή περιοχή αλλαγής θα είναι αναμφισβήτητα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Μάρτιο του 2017, η TruePublica δημοσίευσε μια πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον στην «Νέα Παγκόσμια Διαταραχή» - ένα άρθρο που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές σε κάποιους από τους σταθερούς θεσμούς και πολιτικά συστήματα του κόσμου.
Όσον αφορά την ΕΕ τόνιζε πως «με το πρόσφατο αποτέλεσμα της Βρετανίας στο δημοψήφισμα  για το Brexit, ήρθε η συνειδητοποίηση ότι το σύστημα που βασίζεται σε κανόνες στην Γηραιά ήπειρο απέτυχε.
Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια αυξάνεται με ασταμάτητα ανησυχητικό ρυθμό, για την ηγεσίας της ελίτ.
Ένα ομοσπονδιακό κράτος που ονειρεύτηκαν οι ΗΠΑ και το... παρέδωσαν στη Γερμανία με σκοπό την καταστροφή των εθνικών ταυτοτήτων, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα σιγά-σιγά μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς το μπλοκ των 28 εθνών εισέρχεται σε αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως φάση αποσάθρωσης».
Ωστόσο, η αλήθεια για το μέλλον της ΕΕ δεν αφορά μόνο τη Βρετανία, όπου οι δικές της προοπτικές φαίνονται πολύ χειρότερες από ό, τι είχαν προβλέψει μερικές από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.
Ένα έγγραφο που διέρρευσε στο Der Spiegel το 2017 αποκάλυπτε  ότι το γερμανικό υπουργείο Άμυνας περιέγραψε αυτό που είδε ως χειρότερο σενάριο για το έτος 2040.
Σε αυτό προέβλεπαν ότι «η διεύρυνση της ΕΕ έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό και περισσότερα κράτη έχουν εγκαταλείψει την κοινότητα ... ο όλο και πιο ασταθής, μερικές φορές χαοτικός και επιρρεπής σε συγκρούσεις, κόσμος έχει αλλάξει δραματικά το περιβάλλον ασφαλείας».
Το Der Spiegel συνέχισε αναφέροντας πως «οι δημοσιογράφοι στους οποίους έχει διαρρεύσει το έγγραφο έχουν παραλείψει να αναφέρουν λεπτομέρειες για το τι σκοπεύει να κάνει η Γερμανία σχετικά με την πιθανή κατάρρευση και κατακερματισμό της ΕΕ».
Το γεγονός ότι το έγγραφο υπάρχει είναι ένα σημάδι της αυξημένης έντασης στο παγκόσμιο σύστημα, ιδίως εντός της ΕΕ.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι μέσα στην έκθεση, ακόμη και αυτό το σενάριο θεωρείται ήδη «υπερβολικά αισιόδοξο».
Η πίστη μέσα από το γερμανικό ίδρυμα είναι σαφής - ότι η ΕΕ απλά δεν θα επιβιώσει.
Μόλις πριν από ένα μήνα, το Politico.eu ανέφερε ότι ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε «κατάσταση αποσύνθεσης - αυτό λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας» - είπε.
Και χαρακτηριστικά ο Le Maire τόνισε πως «οι χώρες μέλη κλείνονται στον εαυτό τους προσπαθώντας να βρουν εθνικές λύσεις».
Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας και η πραγματικότητα είναι ότι αυτές (και επομένως οι κυβερνήσεις τους) δεν συμφωνούν.
Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις του γάλλου προέδρου Macron έχουν απορριφθεί, όχι μόνο από τη γερμανική πολιτική ελίτ αλλά από το εκλογικό σώμα.
Το Business Insider ανέφερε τον Μάιο του 2018 ότι ο πασίγνωστος επενδυτής George Soros δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση μιας «υπαρξιακής κρίσης» και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να σταματήσει να υπάρχει όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Ο Soros υποστηρίζει ότι ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ έχουν μετακινηθεί τόσο μακριά από τους θεμελιώδεις στόχους τους, που η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί στην παρούσα της κατάσταση.
«Δεν υπάρχει πλέον λόγος να αγνοήσουμε την πραγματικότητα ότι ορισμένες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απορρίψει ρητώς τον στόχο της ΕΕ για ακόμη πιο στενή ένωση».
Και ο Soros όπως και πολλοί, προβλέπει τη διάρρηξη της Ευρώπης, αλλά όχι απαραίτητα μια κατάρρευση.
«Αντί για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, ο στόχος θα πρέπει να είναι μια Ευρώπη πολλαπλών τροχιών, που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη μια ευρύτερη ποικιλία επιλογών.
Αυτό θα έχει ευρύτατο ευεργετικό αποτέλεσμα».
Από τις δηλώσεις του τον Μάιο, μόλις πριν από τρεις μήνες, το σχέδιο της ΕΕ έχει μειωθεί περαιτέρω καθώς ο λαϊκισμός, ο προστατευτισμός και ο απομονωτισμός έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένοι σε περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Το Πανεπιστήμιο London School of Economics δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πολιτική.
Η άποψή του είναι όμοια με πολλές οικονομικές προβλέψεις.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μερικές εξόδους από τα μεμονωμένα κράτη μέλη θα απειλήσουν την ΕΕ εκ των έσω.
Αντί να βιώσει ξαφνική κατάρρευση, η ΕΕ θα βυθιστεί αργά στη λήθη.
«Η ΕΕ ενδέχεται να υποστεί μια αργή υποχώρηση που οφείλεται σε μερικές εξόδους από τις πτυχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το βέλτιστο σενάριο μπορεί να είναι ένα σενάριο στο οποίο η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει τα επόμενα χρόνια, αλλά με πολλά μέλη μάλλον να μην τη δέχονται πλέον ως ελκυστική επιλογή».
Το think tank Geopolitical Futures είναι ένας οργανισμός που καταγράφει την πορεία του διεθνούς γεωπολιτικού συστήματος και έχει προβλέψει με ακρίβεια την κρίση στην ΕΕ, την οικονομική παρακμή της Κίνας και την επανεμφάνιση της Ρωσίας.
Η άποψή τους είναι ότι θα υπάρχει συνεχής διάβρωση ολόκληρου του οικοδομήματος της ΕΕ.
Σχεδόν καμία χώρα δεν θα μείνει άθικτη από τις αυξανόμενες κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές εντάσεις σε ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο.
Αλλά κάτω από αυτή τη συνεχιζόμενη αστάθεια θα παραμείνει μια πιο ανησυχητική εξέλιξη: η Γερμανία, που ασχολείται με την αποσύνθεση της ΕΕ και ανησυχεί για την οικονομική καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει, θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει το μπλοκ ενωμένο.
Το think tank Geopolitical Futures είναι  της άποψης ότι η ΕΕ υποφέρει από πολλαπλά διαρθρωτικά προβλήματα που η ελίτ δεν κατάφερε να αναγνωρίσει ή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι πια η οικονομία της - είναι μια κρίση εμπιστοσύνης.
Οι ευρωπαϊκές μεσαίες και κατώτερες τάξεις έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα της ελίτ να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την οικονομία και να κατανοεί τις πολιτιστικές εντάσεις που έχουν προκύψει.
Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα απογοητευθούν από την οικονομική ανισότητα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την ΕΕ.
Οι συνέπειες είναι οι προβλέψεις του GF ότι η εμπιστοσύνη, όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων αλλά μεταξύ των εθνών της ΕΕ, θα συνεχίσει να διαβρώνεται και ότι οι τριβές μεταξύ τους είναι αναπόφευκτες.
Το CapX παρακολουθεί χιλιάδες πηγές ειδήσεων, ιστολόγια, ακαδημαϊκά έγγραφα και δημοσιεύσεις think-tank για να βρει τα πιο σημαντικά γεγονότα και τάσεις.
Η άποψή τους είναι εξίσου ζοφερή.
«Το κοινό νήμα σε όλες αυτές τις σταματημένες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης είναι η απροθυμία των εθνικών αρχών να ακολουθήσουν πραγματικά ευρωπαϊκές λύσεις.
Αυτό που σημαίνει στην πράξη είναι ότι εάν και πότε έρχεται μια νέα κρίση, δεν θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Οι μεμονωμένες χώρες της ευρωζώνης θα αφεθούν σε μεγάλο βαθμό να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Το ερώτημα τώρα είναι για πόσο καιρό οι ηγέτες της ευρωζώνης μπορούν να ξεφύγουν με αυτό;
 Και η απάντηση δεν είναι, πολύ περισσότερο.
Μια σάρωση του ορίζοντα υποδεικνύει ότι είναι πολύ πιθανό να προσδιοριστούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ευρύτερη κατάρρευση της ΕΕ».
Το γεγονός είναι ότι η ΕΕ των 27 αντιμετωπίζει πράγματι υπαρξιακές προκλήσεις.
Αυτό επιτεύχθηκε μέσω των κοινών θεμάτων που προκαλούν πολιτικές αλλαγές παντού.
Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στην Ευρώπη είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο νίκησε ο Trump στις ΗΠΑ, το Brexit και το ένα τέταρτο των κρατών μελών της ΕΕ που υποστηρίζουν ακροδεξιούς λαϊκιστές.
Η μετανάστευση και η τρομοκρατία που εισάγει αποτελεί σοβαρή ανησυχία μεταξύ των λαών της ΕΕ.
Η διαφθορά, η οικονομική στασιμότητα, η απειλή μιας καταστροφικής ύφεσης αποτελούν σοβαρές απειλές.
Αλλά μακράν, η μεγαλύτερη απειλή είναι το ίδιο το εκλογικό σώμα που έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν του αρέσει το γεγονός ότι η ΕΕ είναι μη δημοκρατική.
Κάθε μία από αυτές τις απειλές είναι υπαρξιακή και η πιθανότητα να συμβεί κάτι αρνητικό για το μέλλον της ΕΕ είναι πολύ υψηλή.  

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης