Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταύρος Καλαφάτης στο ΒΝ: Η ΝΔ έχει σχέδιο για να προκαλέσει αναπτυξιακό σοκ στην οικονομία

Σταύρος Καλαφάτης στο ΒΝ: Η ΝΔ έχει σχέδιο για να προκαλέσει αναπτυξιακό σοκ στην οικονομία
Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση
Ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης με συνέντευξη στο bankingnews, μιλά για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι Αττικής όπως και για την παράσταση που έστησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα μεσάνυκτα της 23ης Ιούλιου, πάνω στις σορούς των ανθρώπων που χάθηκαν ενώ και κάποιοι άλλοι πνίγηκαν στη θάλασσα.
Ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης κάνει λόγο για μνημείο κυνισμού και αναλγησίας από τον πρωθυπουργό που θα το στοιχειώνει και θα τον κυνηγά για πάντα.
Ο πρώην υπουργός κ. Σ. Καλαφάτης καθιστά σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση.
Θωρεί ότι η μοναδική λύση είναι να γίνουν άμεσα εκλογές  για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι η έξοδος από το Μνημόνιο είναι μια ακόμη αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού ενώ το σωστό είναι η Ελλάδα βγαίνεις στις αγορές αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε ενισχυμένη εποπτεία και επιπλέον μέτρα ύψους 5,1 δις. ευρώ.
Αναφερόμενος στον πολιτικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που θα φέρει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Πιστεύει στο αναπτυξιακό σοκ της ελληνικής οικονομίας με λιγότερους φόρους που θα αποβλέπει στην προστασία των οικονομικά ασθενέστερων και της οικογένειας.

Ακολουθεί  η συνέντευξη  του  Βουλευτή της Ν.Δ  Σταύρου  Καλαφάτη  στο δημοσιογράφο  Νίκο  Θεοδωρόπουλο.    

Η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ εστιάζει τις ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ Αττικής στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Μήπως η στρατηγική αυτή μηδενίζει τις υποχρεώσεις της κρατικής μηχανής έναντι των πολιτών; Μπορεί ο κάθε πρωθυπουργός να έχει ρόλο πυροσβέστη ακόμη και του συντονιστή; Μήπως έτσι καταργείται ο ρόλος της κρατικής μηχανής;  

Σταύρος Καλαφάτης: Κανένας δεν ζητά από τον πρωθυπουργό να κάνει τον τροχονόμο και τον πυροσβέστη.
Δεν μπορεί, όμως, να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, μπροστά σε τέτοιας έκτασης εθνικές τραγωδίες.
Έχει ευθύνες για τα πρόσωπα που επέλεξε, για την έλλειψη σχεδίου πρόληψης και άμεσης παρέμβασης, για το συντονισμό που δημόσια ανέλαβε ο ίδιος και τελικά μετέτρεψε σε ύβρι.
Η παράσταση που έστησε τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής είναι αποκαλυπτική της νοοτροπίας του και σίγουρα θα τον στοιχειώνει και θα τον κυνηγά για πάντα.
Διότι την ώρα εκείνη, όλοι γνώριζαν – θα ήταν άλλωστε παντελώς ανίκανοι αν δεν γνώριζαν – για τις τραγικές καταστάσεις που διαδραματίζονταν.
Απανθρακωμένοι άνθρωποι είχαν φτάσει στα νοσοκομεία και το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει 40 σάκους για σορούς.
Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε ζητηθεί από τον υπουργό Αναπληρωτή Υγείας να μετέχει και ο ίδιος στη σύσκεψη. Ενώ, ωστόσο, την ώρα εκείνη, η ανθρώπινη τραγωδία στο Μάτι συνιστούσε το μείζον και πιεστικό ζήτημα, ο Πρωθυπουργός συζητούσε για την Κινέττα και τα Χανιά και ρωτούσε για τον αριθμό των εστιών, προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς του για «ασύμμετρο φαινόμενο».
Όταν, μάλιστα, κάποια στιγμή ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι «κάποιοι βαριά τραυματισμένοι έχουν μεταφερθεί», αντί να ζητήσει μέτρα για τη διάσωση του κόσμου, άλλαξε κουβέντα, ρωτώντας «τι αέρας έχει στην περιοχή».
Τώρα πια δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η σύσκεψη εκείνη θα μείνει δημόσια καταγεγραμμένη, σαν παράσταση με φόντο τα αποκαΐδια, τις απανθρακωμένες σορούς και τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη θάλασσα περιμένοντας βοήθεια.
Και - επειδή δεν ασχολήθηκε με τίποτε από όλα αυτά - θα ξεχωρίζει στις σελίδες της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας σαν μνημείο κυνισμού και αναλγησίας, σαν πράξη ασέβειας στους νεκρούς και τις οικογένειες τους, σαν παρωδία που αποκαλύπτει ποιοι είναι, πως σκέπτονται και πόσο αδίστακτα κινούνται για την προσωπική τους εικόνα.
Ακόμη και τώρα, άλλωστε, συμπεριφέρονται σαν μην χάθηκε μια τρίχα.

H  Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αν γίνει κυβέρνηση θα την αποδεχθεί; Πως κρίνετε τη στάση του κόμματός σας;  

Σταύρος  Καλαφάτης: Η Νέα Δημοκρατία - όπως έχει δηλώσει ρητά, ξεκάθαρα και κατ’ επανάληψη, ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης - δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση.
Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα, όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να ονομάζονται από όλο τον κόσμο «Μακεδόνες», ενώ δέχεται «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.
Επιπλέον, παραπέμπει τη χρήση εμπορικών επωνυμιών από τις δύο χώρες σε διεθνή ομάδα ειδικών, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα για τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας μας.
Ακυρώνει ταυτόχρονα την απόφαση του Βουκουρεστίου που πέτυχε η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και συμπυκνωνόταν στη φράση «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης», καθώς τα Σκόπια έχουν ήδη πάρει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κύρωσή της, τα Σκόπια θα οριστικοποιήσουν την ένταξή τους και η Ελλάδα θα χάσει το τελευταίο όπλο της.
Για να προλάβουμε τα τετελεσμένα είναι ανάγκη να γίνουν εκλογές τώρα.

Όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ως ψεύτη, πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει την Ελλάδα από τα Μνημόνια;

Σταύρος Καλαφάτης: Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ομολόγησε τα προεκλογικά ψέματά του, αλλά τα ονόμασε «αυταπάτες».
Τα επαναλαμβάνει ωστόσο και τώρα, όταν ισχυρίζεται πως βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια. Διότι πράγματι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, αλλά δεν βγαίνει από τα μνημόνια.
Δεσμεύτηκε, άλλωστε, όχι μόνο να συνεχιστούν τα μέτρα που επέβαλε, αλλά και να εφαρμοστούν νέα επιπλέον μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, με περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, που θα πλήξουν πιο πολύ τους οικονομικά ασθενέστερους.
Ταυτόχρονα, η χώρα θα μπει σε ενισχυμένη εποπτεία, με τριμηνιαίες αξιολογήσεις, για την εφαρμογή των δεσμεύσεών της.
Εάν όλα αυτά δεν συνιστούν Μνημόνιο, τι είναι;

Η Νέα Δημοκρατία είναι στο προθάλαμο της εξουσίας, αλλά δεν  φθάνει  το στόχο του που είναι η αυτοδυναμία. Αν χρειασθεί κυβερνητικό εταίρο  θα απευθυνθεί στο Κίνημα Αλλαγής; Ή θα επιλέξει νέα εκλογική αναμέτρηση;

Σταύρος Καλαφάτης: Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία και να κατακτήσουμε απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Και ο στόχος αυτός είναι σήμερα απόλυτα εφικτός.
Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα είναι παταγώδης και η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας θα καταγράψει ακόμη πιο ισχυρή επιτάχυνση μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις.

Το κόμμα σας τον Αύγουστο του  2015  ψήφισε  το 3ο Μνημόνιο  που  περιελάμβανε τη μείωση των συντάξεων. Αν είσθε κυβέρνηση στις αρχές  του 2019, τι θα κάνετε;

Σταύρος Καλαφάτης: Οι περικοπές στις συντάξεις δεν προβλέπονταν και δεν ζητούνταν από κανένα την ώρα που αναλάμβαναν την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.
Δεν περιλαμβάνονταν, όμως, ούτε στο τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015.
Προέκυψαν μεταγενέστερα και αποτελούν μέρος του κόστους που προκάλεσε το έγκλημα του 2015.
Μην ξεχνάμε, όμως, ότι πέρα από το νόμο που προβλέπει περικοπές στις παλιές συντάξεις από την 1η 1ου του 2019, υπάρχει και ο νόμος Κατρούγκαλου που περιέκοψε έως και 30% όλες τις συντάξεις που εκδίδονται μετά την ψήφισή του.
Δημιουργήθηκαν έτσι συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκαν εξοντωτικές εισφορές.
Χρειάζεται, λοιπόν, μια συνολική αναδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος τις βάσεις της οποίας έχει αναπτύξει ο Πρόεδρος του Κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πουλά μονάδες της ΔΕΗ, πουλά την πλειοψηφία των μετοχών των ΕΛΠΕ, πούλησε τον ΔΕΣΦΑ, ολοκληρώνει το έργο του Ελληνικού, παίρνει αποφάσεις που δεν ταιριάζουν στο πολιτικότ ου προφίλ. Τι έχετε να πείτε σε έναν φιλελεύθερο ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ιδιωτικοποιήσεις, όταν το κόμμα σας δεν τόλμησε να προχωρήσει; 
      
Σταύρος Καλαφάτης: Οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας.
Μην ξεχνάμε τι έγινε όταν η Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή παραχώρησε στην COSCO μια προβλήτα και μάλιστα σε τιμή μεγαλύτερη από όση θα έπαιρνε στη συνέχεια ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε τις πολιτικές αυτές και δεσμεύτηκε να τις ματαιώσει.
Κατέληξε τελικά στη δημιουργία ενός αιώνιου υπερταμείου στο οποίο έβαλε την περιουσία του Δημοσίου για λογαριασμό των δανειστών, ενώ απαξιώνει κρατικές εταιρίες και τις πουλά χωρίς σχέδιο.
Αντί – για παράδειγμα - να ολοκληρώσει το σχέδιο αποκρατικοποίησης της Δ.Ε.Η. που θα δημιουργούσε συνθήκες ανταγωνισμού με ισχυρούς παίχτες, εγκλωβίστηκε σε ιδεολογικές αυταπάτες, οδήγησε την εταιρία στα πρόθυρα χρεοκοπίας και καταφεύγει στην πώληση μονάδων και πελατολογίου, βλάπτοντας τα συμφέροντα της εταιρίας, του Δημοσίου και των καταναλωτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται αριστερίστικα και αποφασίζει νεοφιλελεύθερα.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη πολιτική λύση για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των πολιτών και γενικότερα της καθημερινότητας;

Σταύρος Καλαφάτης: Αν δεν γίνουν επενδύσεις και δεν παραχθεί νέος πλούτος, οι οικονομικές συνθήκες και η ζωή των πολιτών δεν θα βελτιωθούν.
Η χώρα χρειάζεται νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειές.
Για το σκοπό αυτό προτείνουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο.
Δεσμευόμαστε για μείωση των φόρων και αποβλέπουμε σε ένα αναπτυξιακό σοκ που θα παράγει νέο πλούτο και θα χρηματοδοτήσει ένα νέο κοινωνικό πακέτο, με αιχμές το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 800.000 συμπολίτες μας, την εξασφάλιση παιδικού σταθμού για κάθε παιδί, τη στήριξη της οικογένειας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει απαλλαγεί από το άγος και το βάρος των ευθυνών για όσα δεν έγιναν στον παρελθόν και συνέβαλαν στην χρεοκοπία της χώρας;

Σταύρος Καλαφάτης: Η Νέα Δημοκρατία δεν διεκδίκησε ποτέ το αλάθητο.
Έκανε την αυτοκριτική της, διδάσκεται από το παρελθόν και ακούει τους πολίτες.
Βρέθηκε, όμως, πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν βάλαμε ποτέ το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.
Είπαμε την αλήθεια και προτείναμε συνένωση δυνάμεων για τα δύσκολα μέτρα που απαιτούνταν προκειμένου να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία.
Προσπαθήσαμε κατόπιν και καταφέραμε να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Καταθέτουμε τώρα συγκροτημένο οδικό χάρτη για την ανάταξη της οικονομίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει μια «συμφωνία αλήθειας», λέγοντας μόνο αυτά που πράγματι μπορούμε να κάνουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης