Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί ο Trump «διαλύει» την Τουρκία επιβάλλοντας κυρώσεις και νέους δασμούς

CNBC: Γιατί ο Trump «διαλύει» την Τουρκία επιβάλλοντας κυρώσεις και νέους δασμούς
Η επικείμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 μία από τις αιτίες της σφοδρής κόντρας μεταξύ Trump και Erdogan
Τις πραγματικές αιτίες για τις οποίες ο Donald Trump με τις κινήσεις του προσπαθεί πραγματικά να «διαλύσει» την τουρκική οικονομία, αναλύει σε άρθρο του το CNBC, τονίζοντας ότι μεταξύ αυτών είναι τόσο η συμφωνία για αγορά S-400 από τη Ρωσία, όσο και η συνεχιζόμενη κράτηση σε τουρκικές φυλακές του Αμερικανού πάστορα, Andrew Brunson.
O Donald Trump σήμερα 10/8 ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα μόνο για την Τουρκία, δίνοντας ένα ακόμη σφοδρό κτύπημα σε έναν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ και φυσικά μέλος του ΝΑΤΟ.
Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του είχε υποσχεθεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα βελτιωθούν.
Όμως κάτι τέτοιο δεν φάνηκε, με τον Trump σε σημερινό tweet του να δικαιολογεί την αύξηση των δασμών στο 50% για τον χάλυβα και στο 20% για το αλουμίνιο στο γεγονός ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!»…


Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν η περαιτέρω κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στις πιέσεις των ΗΠΑ.
«Εκτελούνται διάφορες εκστρατείες εναντίον μας.
Μην τις λαμβάνεται υπόψη σας.
Μην ξεχνάτε ότι αν αυτοί έχουν δολάρια, εμείς έχουμε τους ανθρώπους μας, τον Θεό μας, εργαζόμαστε σκληρά.
Κοιτάξτε πώς ήμασταν πριν από 16 χρόνια και δείτε πώς είμαστε σήμερα».
Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών ήταν παρούσα αρκετές φορές από την αρχή του 2018.
Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν ταχθεί ενάντια στην πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Μάλιστα ακόμη και η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35, κατασκευής της Lockheed Martin, στην οποία προχώρησε η Τουρκία τον Ιούνιο του 2018, δεν είχε την έγκριση του Κογκρέσου.
Τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου – τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί - ανησυχούν ότι το σύστημα πυραυλικής άμυνας θα μπορούσε να αποκαλύψει τα τρωτά σημεία των αεροσκαφών F-15 και φοβούνται ότι η Άγκυρα δεν θα διστάσει να μοιραστεί αυτά τα «μυστικά» με τη Μόσχα.
Όταν η Γερουσία ψήφισε συντριπτικά υπέρ της απαγόρευσης της πώλησης των αεροσκαφών αυτών στην Τουρκία, φρόντισε να εκφράσει και τις ανησυχίες της για τη συνεχιζόμενη κράτηση στις τουρκικές φυλακές του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.
Ο Brunson βρίσκεται στις φυλακές κατηγορούμενος από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Erdogan το καλοκαίρι του 2016.
Ο ίδιος φυσικά έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο όλο ζήτημα.
Εξαιτίας αυτής της συνεχιζόμενης κράτησης το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου 2018, κυρώσεις κατά των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, λόγω της κράτησης του Brunson.


Είχε προηγηθεί ένα ακόμη
tweet του Trump στο οποίο, μιλώντας για τον πάστορα, τόνισε ότι «αυτός ο αθώος άνθρωπος της πίστης πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως!».
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών επεκτείνονται και στο εμπόριο.
Η διοίκηση Trump 2018 τον Μάρτιο επέβαλε δασμούς 25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αντίστοιχα, από τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Τον Ιούνιο 2018 η Τουρκία απάντησε επιβάλλοντας δασμούς στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του χαρτιού.
Το συνολικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας ανήλθε σε 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης