ΟΗΕ: Στην ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η Michelle Bachelet

ΟΗΕ:  Στην ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η Michelle Bachelet
ΟΗΕ:  Στην ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η Michelle Bachelet
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα (10/8)τον διορισμό της πρώην προέδρου της Χιλής Μ. Bachelet στην ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η 66χρονη Bachelet θα αντικαταστήσει την 1η Σεπτεμβρίου τον Ιορδανό Al Hussein, σφοδρό επικριτή του αμερικανού προέδρου D. Trump.
Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση, την οποία απαρτίζουν 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Χειροκροτήματα ακούστηκαν στην αίθουσα όταν ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Μιροσλάβ Λάιτσακ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα.
Η Bachelet αντέδρασε αναρτώντας ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο μιλά στα ισπανικά, δηλώνει ότι "νιώθει ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση" και "έτοιμη να προσφέρει όλη την ενέργειά της" από τη θέση αυτή.
"Αναλαμβάνει τη θέση αυτή σε μια εποχή με σοβαρές προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ A. Gutteres στους δημοσιογράφους λίγο μετά την επικύρωση του διορισμού της Bachelet, ο οποίος ανακοινώθηκε χθες.
Χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump "επικίνδυνο" ή τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας V. Orban'Ορμπαν "ρατσιστή", ο Zeid Ra’ad Al Hussein προκάλεσε συχνά αντιπαράθεση χάνοντας έτσι τη στήριξη χωρών που ασκούν επιρροή στον διεθνή οργανισμό.
Στις αρχές Αυγούστου, ο Zeid Ra’ad Al Hussein είπε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι δεν θέλησε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία γιατί δεν πίστευε ότι παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία θα τον στήριζαν.
Σε ανακοίνωση, ο Zeid Ra’ad Al Hussein χαιρετίζει τον διορισμό της Bachelet.
"Έχει όλα τα προσόντα, το θάρρος, την επιμονή, το πάθος και μια βαθιά δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να πετύχει στην Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", γράφει.
Η Bachelet, κόρη στρατηγού ο οποίος αντιτάχθηκε στο καθεστώς του A. Pinoset, σοσιαλίστρια, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής από το 2006 έως το 2010 και εκ νέου από το 2014 έως τον Μάρτιο του 2018, γίνεται η έβδομη επικεφαλής της 'Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την ίδρυση της υπηρεσίας αυτής το 1993.
Η Bachelet, πρώην παιδίατρος, ήταν η πρώτη διευθύντρια της UN Women, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, από το 2010 που ιδρύθηκε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS