Επέστρεψε ξανά στο Κονγκό ο θανατηφόρος ιός Έμπολα – Έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι

Επέστρεψε ξανά στο Κονγκό ο θανατηφόρος ιός Έμπολα – Έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι
Επέστρεψε στο Κονγκό ο θανατηφόρος ιός Έμπολα
Με νέα επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα απειλείται το Κονγκό, όπου η ασθένεια έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 10 ατόμων ενώ υπάρχουν ακόμη 44 ύποπτα κρούσματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την άμεση λήψη μέτρων στην αφρικανική χώρα, όπου η πληθυσμιακή πυκνότητα και οι διαρκείς μετακινήσεις του πληθυσμού λόγω πολεμικών συγκρούσεων ευνοούν τη διάδοσή του ιού.
Στο Κονγκό είναι σε εξέλιξη εμφύλια σύρραξη για τον έλεγχο των πλούσιων σε μεταλλεύματα περιοχών στα ανατολικά της χώρας.
Τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας, τα οποία οδήγησαν τις αρχές να κηρύξουν την έναρξη επιδημίας, επιβεβαιώθηκαν την 1η Αυγούστου στο χωριό Μαντζίνα, στα ανατολικά της χώρας, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Από τα 44 κρούσματα τα 17 έχουν επιβεβαιωθεί ότι είναι ασθενείς με ‘Εμπολα.
Υπενθυμίζεται πως, στις 24 Ιουλίου 2018, οι εγχώριες αρχές ανέφεραν πως ιός Έμπολα έχει πλέον καταπολεμηθεί αποτελεσματικά εντός του Κονγκό.
Επρόκειτο τότε για το ένατο κύμα έξαρσης του θανατηφόρου ιού που καταπολεμείται στη χώρα.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κρούσματα, το τελευταίο αφορούσε τέσσερις ξεχωριστές τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων ένα αστικό κέντρο με συνδέσεις με ποτάμια προς την πρωτεύουσα και τις γειτονικές χώρες, καθώς και απομακρυσμένα χωριά των τροπικών δασών.
Υπήρχαν αρχικές ανησυχίες ότι η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της χώρας και σε γειτονικά κράτη.
Μέσα σε λίγες ώρες από την κήρυξη της επιδημίας, στις 8 Μαΐου 2018, ο ΠΟΥ απελευθέρωσε 2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ ανέπτυξε ομάδα για την καταπολέμηση του ιού στη χώρα.
Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF), είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον ιό Έμπολα.
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και του/των νεφρού/ών.
Σε αυτό το στάδιο, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου (κυρίως πίθηκοι ή φρουτοφάγα χειρόπτερα).
Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα στο φυσικό περιβάλλον.
Πιστεύεται ότι τα φρουτοφάγα χειρόπτερα μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό, χωρίς να μολυνθούν.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ασθένεια.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS