Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYTimes: Προειδοποίηση Erdogan προς τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία θα αναζητήσει νέους φίλους και συμμάχους

NYTimes: Προειδοποίηση Erdogan προς τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία θα αναζητήσει νέους φίλους και συμμάχους
O Erdogan προειδοποιεί ότι μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, ενός συμμάχου δεκαετιών, απλά θα υπονομεύσει τα αμερικάνικα συμφέροντα και την ασφάλεια
Για τις τελευταίες έξι δεκαετίες ΗΠΑ και Τουρκία υπήρξαν στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, επισημαίνει σε άρθρο του στους  New York Times ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan , αναφέροντας διάφορα παραδείγματα που οι δύο χώρες υπερασπίστηκαν κοινές προκλήσεις, όπως τον Ψυχρό Πόλεμο, τον πόλεμο της Κορέας, την κρίση του 1962 στην Κούβα, την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους δίδυμους πύργους.
Αλλά όπως επισημαίνει με άρθρο του στην εφημερίδα ο Tayyip Erdogan, έκτοτε οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αποτύχει να αφουγκραστούν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τούρκικου λαού.
Και τα τελευταία χρόνια "η συνεργασία των δύο χωρών έχει δοκιμαστεί από διαφωνίες, ενώ οι προσπάθειές μας να αντιστρέψουμε τη κατάσταση αποδείχτηκαν μάταιες" όπως επισημαίνει ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι "αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας, τότε η συνεργασία μας θα τεθεί σε κίνδυνο".
Ο Erdogan υπενθύμισε το πραξικόπημα του 2016, που σύμφωνα με τον ίδιο οργάνωσε ο κληρικός Fethullah Gulen, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Παρομοίασε δε το πραξικόπημα στην Τουρκία που στοίχισε τη ζωή σε 251 ανθρώπους με όσα βίωσαν οι Αμερικάνοι στο Περλ Χάρμπορ και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Για αυτόν τον λόγο ο Erdogan επανέλαβε το αίτημα της Τουρκίας να εκδώσουν οι ΗΠΑ τον Fethullah Gulen, καταδικάζοντας έτσι στην πράξη αυτή την απρόκλητη επίθεση σε βάρος του τούρκικου λαού.
Δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει για άλλη μία φορά τη δυσαρέσκειά του, επειδή οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Κούρδους του PYD/YPG, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους Τούρκων πολιτών από το 1984.
Αποκάλυψε επίσης ότι η κυβέρνησή του έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της σε Αμερικάνους αξιωματούχους για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν μαχητές του ΡΚΚ στη Συρία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Και σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η κλιμάκωση της έντασης από πλευράς ΗΠΑ ήρθε μετά τη σύλληψη από την τούρκικη αστυνομία του Αμερικάνου πολίτη Andrew Branson και την αμφισβήτηση εκ μέρους τους της νόμιμης διαδικασίας που ακολουθείται.
"Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν απειλές σε μία φίλη χώρα και σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε κυρώσεις, προσπαθώντας να εξαναγκάσουν μέλη της κυβέρνησής μου να παρέμβουν σε μία δικαστική διαδικασία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
O Tούρκος πρόεδρος που υποστήριξε επίσης ότι η επέμβαση στην Κύπρο το 1974 έγινε για να εμποδίσει τη σφαγή Τούρκων από Ελληνοκύπριους, κόντρα στις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον, κατηγορεί τους Αμερικάνους ότι τώρα δεν αντιλαμβάνονται τις απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας του που υπάρχουν στη βόρεια Συρία με τους Κούρδους.
Και προειδοποιεί ότι μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, ενός συμμάχου δεκαετιών, απλά θα υπονομεύσει τα αμερικάνικα συμφέροντα και την ασφάλεια.
"Πριν να είναι πολύ αργά η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την τάση της μονομέρειας και της έλλειψης σεβασμού, διότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές και θα αρχίσει να αναζητά για νέους φίλους και συμμάχους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης