Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διεθνής Τύπος: Αυξάνονται οι δυσκολίες για τις ελληνικές τράπεζες με την άρση του waiver

Διεθνής Τύπος: Αυξάνονται οι δυσκολίες για τις ελληνικές τράπεζες με την άρση του waiver
Η άρση του waiver αποτελεί μία κίνηση, που θα αυξήσει το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης
Δυσκολότερες στιγμές αναμένει ο ξένος Τύπος για τις ελληνικές τράπεζες με τον τερματισμό του τρίτου προγράμματος διάσωσης και την άρση του waiver, που επιφέρει ακριβότερη πηγή χρηματοδότησης.
Ο βασικός λόγος είναι ότι το τέλος του προγράμματος για την πιο βεβαρυμμένη οικονομία της Ευρωζώνης σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη δυσκολία των τραπεζών να διασφαλίσουν φθηνή πίστωση.  
Πλέον η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου.
Έως τώρα μολονότι η Ελλάδα δεν διέθετε αξιολόγηση «επιπέδου επένδυσης», συμμετείχε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ εξαιτίας του waiver που είχε αποφασισθεί, εξηγούν οι Financial Times.
Το σκεπτικό ήταν ότι η εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ προσέφεραν στην ΕΚΤ κάποια προστασία από οποιαδήποτε ανησυχία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει.
Πάντως κανείς δεν πιστεύει ότι η άρση του waiver θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.
Εάν οι τράπεζες επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο της ΕΚΤ, μπορούν να καταθέτουν ως εγγύηση ομόλογα που ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα αντί για ομόλογα του δημοσίου.
Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ελαφρώς πιο ακριβά δάνεια με επιτόκιο 1,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA.

Reuters: Αυξάνεται το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες

Η άρση του waiver αποτελεί μία κίνηση, που θα αυξήσει το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, τονίζει το πρακτορείο Reuters.
Η άρση του waiver μπορεί να αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν μία πιο ακριβή πηγή χρηματοδότησης μέσω του ELA.
Εν τούτοις, η λήξη του προγράμματος αποτελεί κομβικό σημείο και ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι επαρκώς υγιής για να σταθεί στα πόδια της, σημειώνει το Reuters.
Ωστόσο, μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, αντισταθμίζοντας το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης, προσθέτει το πρακτορείο ειδήσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται λίγο περισσότερα από 8 δισεκ. από την ΕΚΤ και τώρα θα πρέπει να υποβάλουν ένα άλλο είδος εγγύησης για να διατηρήσουν την πρόσβασή τους σε αυτό το ποσό.
Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει την υπόθεση δήλωσε ότι η στροφή προς τον ELA θα είναι περιορισμένη και ότι το όριο του για τις ελληνικές τράπεζες που είναι στο 8,4 δισεκ. ευρώ δεν θα αυξηθεί.


Μηδενικός ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες  

Πάντως η απώλεια του waiver, για τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη καλυφθεί από την αγορά των repos στην διατραπεζική αγορά, όπως εγκαίρως έχει αναφέρει το Bankingnews.gr
Ουσιαστικά δεν θα υπάρξει αύξηση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες, οπότε η απώλεια του waiver θα έχει μηδενικό αντίκτυπο στις τράπεζες.
Τι είναι το waiver;
Είναι ο μηχανισμός με βάση τον οποίο τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Το waiver αφορά τις τράπεζες γιατί χρησιμοποιούνται από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Τα κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται μέσω waiver είναι περίπου 3,9 δισεκ. οπότε η επίπτωση στην ρευστότητα των τραπεζών είναι μηδενική καθώς αντιστοιχεί περίπου 1 δισεκ. σε κάθε τράπεζα.  
Η διαφορά έχει καλυφθεί μέσω repos και δεν θα χρειαστεί ούτε καν  μικρή αύξηση του ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Πότε εξασφαλίζεται το waiver;
Για να διαθέτουν π.χ. οι τράπεζες waiver θα πρέπει
1)Η χώρα να διαθέτει βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα δηλαδή να βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Τα junk bond στην κατηγορία υψηλού ρίσκου που βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επενδυτική βαθμίδα ή investment grade
2)Η χώρα να διαθέτει πρόγραμμα στήριξης όχι όμως πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας καθώς αυτό δεν θεωρείται πρόγραμμα τύπου προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα διαθέτει ούτε πρόγραμμα, ούτε επενδυτική βαθμίδα στην πιστοληπτική της ικανότητα.
Η επίδραση της κατάργησης του waiver θα είναι μηδενική στις τράπεζες.
Ότι τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν οριστικά εκτός ποσοτικής χαλάρωσης QE έχει ήδη τιμολογηθεί και περάσει σε τιμές και αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Κατ΄ ουσία δεν θα έχει καμία ουσιαστική παρενέργεια το ζήτημα αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης