Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Γιατί ο πιο επικίνδυνος εχθρός του Erdogan είναι το χρήμα – Παίζει με τη «φωτιά» και ο Trump

SZ: Γιατί ο πιο επικίνδυνος εχθρός του Erdogan είναι το χρήμα – Παίζει με τη «φωτιά» και ο Trump
Ο Erdogan, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, δεν μπορεί να  ελέγξει το χρήμα, δεν μπορεί να το καταλάβει, δεν μπορεί να το χειραγωγήσει στην επιθυμητή κατεύθυνση
Ο Recep Tayyip Erdogan έχει πολλούς εχθρούς, αλλά ο πιο επικίνδυνος είναι τα… χρήματα σημειώνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφορικά με την κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία.
Ο Erdogan, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, δεν μπορεί να  ελέγξει το χρήμα, δεν μπορεί να το καταλάβει, δεν μπορεί να το χειραγωγήσει στην επιθυμητή κατεύθυνση.
Το κεφάλαιο δεν μπορεί να υποταχθεί με τανκς, αστυνομικούς και δικαστές.
Αντίθετα, όσο περισσότερο  ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους, τόσο περισσότερο φοβίζει τους επενδυτές στην Τουρκία και το εξωτερικό.
Επειδή ανησυχούν για την αξία της περιουσίας τους, τη μετατρέπουν σε ευρώ ή δολάρια και έτσι πλήττεται η τουρκική λίρα και καθώς το νόμισμα υποχωρεί, όλο και περισσότεροι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν εναντίον της, οδηγώντας την στα τάρταρα.
Ο Erdogan προσπαθεί εδώ και μήνες να ανακόψει την πτώση της λίρας.
Ζήτησε επανειλημμένα από τους συμπατριώτες του να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους, τις οποίες συχνά κατέχουν σε ευρώ και δολάρια, στο εγχώριο νόμισμα τους - μια πράξη απελπισίας που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Ξανά και ξανά επιτέθηκε στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, καταλογίζοντάς της ολιγωρία, ενέργεια που αύξησε τη δυσπιστία των επενδυτών.
Ωστόσο, η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο δραματική όσο αυτή την Παρασκευή (10/8): η λίρα υποχώρησε κατά 13% το πρωί,  στη συνέχεια ανέκαμψε για λίγο, προτού βυθιστεί το απόγευμα κοντά στο 24%.
Γιατί, εν μέσω της δραματικής νομισματικής κρίσης, ο Donald Trump ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς σε  χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγονται από την Τουρκία.
Με αυτόν τον τρόπο επιδείνωσε διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία για τον πάστορα Brunson, που κρατά η Άγκυρα.
Μια τέτοια απότομη πτώση της τιμής ενός νομίσματος είναι πολύ σπάνια, σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung.
Το συνάλλαγμα, σε αντίθεση με τις μετοχές, έχει συνήθως διακυμάνσεις, κατά μερικά δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας από μέρα σε μέρα.
Από την άλλη πλευρά, αν ένα νόμισμα βιώνει μια τέτοια αιφνίδια κρίση αυτό σηματοδοτεί συνήθως την αρχή μιας οικονομικής κρίσης που διαρκεί ένα χρόνο, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους - συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αναταραχών.
Αυτό συνέβη στην Αργεντινή, όπως στην Ταϊλάνδη, στη Νότια Κορέα και στην Ινδονησία.
Ο Erdogan κατηγορεί για την κατάρρευση της λίρας τις ξένες δυνάμεις: τους κερδοσκόπους και τη Δύση.
Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα προϋπήρχαν και εντείνονταν από την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό του.
Ακόμη και η διαμάχη για την κράτηση του Αμερικανού ιερέα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο αυταρχικό στυλ της κυβέρνησης και στην εκμετάλλευση της υπόθεσης ως πολιτικού διαπραγματευτικού χαρτιού.
 Αυτή η σύγκρουση επιδεινώνεται τώρα από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που αύξησε τους δασμούς χωρίς καμία αίσθηση πιθανής παράπλευρης ζημίας. Πάντως ο Trump το έκανε σε μια στιγμή που δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη για την Τουρκία, αλλά και για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Γιατί οι βαριές νομισματικές κρίσεις συχνά δεν περιορίζονται στη χώρα στην οποία αρχίζουν.
Η ανησυχία των επενδυτών τις διαχέει σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες ενώ προκαλεί αναταράξεις και στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες.
 Συνεπώς, η απόφαση Trump για την αύξηση των δασμών είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά ενώ παρέχει επίσης το επιχείρημα στον Erdogan για την «εχθρική Δύση», που οδηγεί την τουρκική λίρα στην κατάρρευση.
Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση στο τέλος μόνο με ξένη βοήθεια και ένα πακέτο ενίσχυσης από το ΔΝΤ.
Αλλά αυτό θα ήταν μια βαριά ταπείνωση για τον Erdogan.
Ως εκ τούτου, αναμένεται να περιμένει όσο μπορεί πριν ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ - ειδικά αφού είναι στην Ουάσινγκτον, όχι μακριά από το Λευκό Οίκο του Donald Trump.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης