Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η σκληρή στάση Erdogan που οδηγεί σε κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά

CNBC: Η σκληρή στάση Erdogan που οδηγεί σε κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά
Η Βουλγαρία έχει τους μεγάλους εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία από κάθε άλλη ευρωπαική χώρα 
Η υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία μετά την δραματική πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους στις παγκόσμιες αγορές καθώς αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευάλωτες λόγω των επενδύσεων τους στην Τουρκία.
Παρόλα αυτά οικονομικοί αναλυτές αποφεύγουν προς το παρόν να μιλήσουν για εκτεταμένη τραπεζική και οικονομική κρίση λέγοντας ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι τόση ώστε να προβλέπεται μια κρίση παρόμοια με αυτή που έζησε η Ευρώπη το 2008.
Το ίδιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει και για τις αναδυόμενες αγορές που υποφέρουν ήδη από την ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο αύξησε σημαντικά τα επιτόκια στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές οι οποίες δέχονται ακόμη πιέσεις γεγονός που θα μπορούσε να κάνει ακόμη χειρότερη την προσπάθεια αποχώρησης από την τουρκική αγορά.


Η άνοδος του δολαρίου το οποίο έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος, μείωσε την αξία των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με τους επενδυτές να στρέφονται για μεγαλύτερη ασφάλεια στο δολάριο και στα γερμανικά ομόλογα. Το ευρώ υποχώρησε 1,2% κάτω από 1,14 δολάρια, σε χαμηλό 13 μηνών.
Η Dow έχασε περίπου 200 μονάδες το απόγευμα της Παρασκευής (10/8) των συναλλαγών και τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα έκλεισαν στο σχεδόν 3% μέσα στην εβδομάδα, αντανακλώντας το 2,87% της Παρασκευής.
«Ο κίνδυνος από την τουρκική οικονομία είναι πολύ μεγάλος γιατί η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές ξένων κεφαλαίων» εκτιμά ο William Jackson, επικεφαλής οικονομολόγος του Capital Economics με έδρα το Λονδίνο.
«Η Βουλγαρία έχει μεγάλους εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία αν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μικρότερους οικονομικούς δεσμούς με την αγκυρα».
Η πτώση της αξίας της λίρα κατά 80% έναντι του δολαρίου το τελευταίο έτος ανάγκασε τον τούρκο πρόεδρο Recip Tayyip Erdogan να σπεύσει να καθησυχάσει τους επενδυτές αν και φαίνεται ότι πέτυχε το ακριβώς αντίθετο με τις εθνικιστικές του κορώνες καλώντας τους τούρκους να εγκαταλείψουν το δολάριο και τον χρυσό αι να στραφούν στην τουρκική λίρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης