Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας απειλεί με αφανισμό την οικονομία της Αλάσκας

Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας απειλεί με αφανισμό την οικονομία της Αλάσκας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αλιευτικών προϊόντων στον κόσμο και ειδικά από την Αλάσκα αγοράζει ετησίως αλιεύματα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων
Οι αλιείς της Αλάσκας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία μεγάλη απειλή, ένα ακόμη θύμα του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, που λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αλιευτικών προϊόντων στον κόσμο και ειδικά από την Αλάσκα αγοράζει ετησίως αλιεύματα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.    
Το Πεκίνο, ως απάντηση στην κίνηση  της κυβέρνησης Trump για την επιβολή πρόσθετων δασμών στα κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε δασμούς 25% στα θαλασσινά του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών της Αλάσκας.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι «καταστροφικά» για τη βιομηχανία θαλασσινών της Αλάσκας, του μεγαλύτερου «αιμοδότη» του ιδιωτικού τομέα της αμερικανικής αυτής πολιτείας, δήλωσε ο Frances Leach, εκτελεστικός διευθυντής των Ηνωμένων Αλιέων της περιοχής.
«Δεν πρόκειται για μια αγορά (σ.σ. της Κίνας) που μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα», σημείωσε.
Εάν ο πόλεμος των δασμών συνεχιστεί η τοπική οικονομία απειλείται με αφανισμό.
Για τη βιομηχανία θαλασσινών της Αλάσκας, ο συγχρονισμός δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος.
Η πολιτεία προσπαθούσε εδώ και χρόνια  να προσελκύσει την κινεζική αγορά και μόλις πριν από δύο μήνες ο κυβερνήτης Bill Walker κατάφερε μέσω εμπορικής αποστολής το κατόρθωμα των εξαγωγών στο Πεκίνο.  
Οι αλιείς ανησυχούν, δήλωσε ο Alan Noreide, ψαράς στην πόλη του Seward του λιμανιού της Αλάσκας, όπου παραδίδει μερικά από τα αλιεύματά του στο τοπικό εργοστάσιο Icicle Seafoods, μια εταιρεία επεξεργασίας θαλασσινών που εδρεύει στην πολιτεία και των οποίων εκπρόσωποι συνοδεύουν τις εμπορικές αποστολές του Walker στην Κίνα.
Οι έμποροι έχουν διαπιστώσει ότι οι Κινέζοι μεσαίας τάξης βλέπουν τα ψάρια της Αλάσκας, ιδιαίτερα τον άγριο σολομό ως ανώτερο προϊόν από τα παρθένα νερά.
Οι Κινέζοι αγοραστές ενδιαφέρονται για προϊόντα «καθαρά, φυσικά, βιολογικά», δήλωσε η Zoi Maroudas, ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας παιδικών τροφών με έδρα το Άνκορατζ, που πωλεί προϊόντα όπως το πιπέρι σολομού.
Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές που οφείλονται στους δασμούς θα μπορούσαν να ωθήσουν τους Κινέζους καταναλωτές σε προϊόντα από ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία, κλείνοντας τη μεγάλη  οικονομική ευκαιρία της Αλάσκας, δήλωσε ο Jeremy Woodrow του Ινστιτούτου Μάρκετινγκ Θαλασσινών της Αλάσκας.
Οι γεωργοί στις μεσοδυτικές ΗΠΑ αναμένεται να λάβουν πακέτο γεωργικών ενισχύσεων ύψους 12 δισ. δολαρίων ως αποτέλεσμα των δασμών που πλήττουν τη σόγια και άλλα αγροτικά προϊόντα.
Ο Walker και η Γερουσιαστής Lisa Murkovski υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία θαλασσινών της Αλάσκας αξίζει επίσης ανάλογη βοήθεια.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης