Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κτηματομεσιτική "φούσκα" επικών διαστάσεων θα απειλήσει την παγκόσμια αγορά στα επόμενα 1-2 χρόνια

Κτηματομεσιτική
Οι παγκόσμιες αξίες ακινήτων έφθασαν σε νέο ρεκόρ το 2017 αγγίζοντας τα 281 τρισεκατομμύρια δολάρια αυξημένες κατά 23% σε ένα χρόνο
Tα τελευταία χρόνια, η αξία των περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη «φούσκα» της ιστορίας. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί την αγορά, κι αυτό γιατί όλοι πιστεύουν ότι γίνονται πλουσιότεροι.
Όσο όμως γρήγορα γίνεται κανείς «ψηφιακά» πλούσιος τόσο γρηγορότερα μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο φτωχός.
Η κατάρρευση μάλιστα αυτής της τεράστιας «φούσκας» είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με το Zerohudge, καθώς τα πρώτα μεγάλα «πυροτεχνήματα» στις αγορές, αναμένονται το προσεχές φθινόπωρο ή μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.
Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της Savills, ενός παγκόσμιου παρόχου υπηρεσιών ακινήτων που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι παγκόσμιες αξίες ακινήτων έφθασαν σε νέο ρεκόρ το 2017 φτάνοντας τα 281 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πρόκειται για ένα αστρονομικό ποσό καθώς η προηγούμενη μέτρηση, το καλοκαίρι του 2016 έδειχνε την αξία της ακίνητης περιουσίας στις παγκόσμιες αγορές στα 228 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πώς κατάφεραν οι παγκόσμιες τιμές ακινήτων να εκτοξευτούν τόσο πολύ σε ένα χρόνο;



Σύμφωνα πάντα με την Savills στο τέλος του 2017, οι παγκόσμιες αξίες ακινήτων έφτασαν τα 281 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα τιτλοποιημένα χρέη (ομόλογα ομολόγων) έφταναν τα 105 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι συνολικές μετοχές της παγκόσμιας αγοράς ανήλθαν σε 83 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στον πίνακα το GOLD SMUDGE στη δεξιά πλευρά του διαγράμματος αντιπροσωπεύει τη συνολική αξία των παγκόσμιων επενδύσεων σε χρυσό και ασήμι ... ένα μέτριο $ 3.1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτός ο αριθμός πραγματικά δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια ενώ οι παγκόσμιες αξίες ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6,2% μόνο το προηγούμενο έτος.
Αν η Savills έδειξε ότι οι παγκόσμιες αξίες ακινήτων αυξήθηκαν από 228 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2016 σε 281 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του περασμένου έτους τότε αυτό δεν μπορεί να είναι μια αύξηση μόνο 6,2% ... μάλλον ήταν μια εκπληκτική αύξηση της τάξης του 23%.
Μετά από αυτό η Savills επανεκτίμησε την παγκόσμια ακίνητη περιουσία κατά επιπλέον 39 τρισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συμπεριλάβει τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια με βάση ετήσια αύξηση 6,2%.
Ωστόσο, ο μεγάλος νικητής της ομάδας ήταν οι παγκόσμιες μετοχές. Οι παγκόσμιες μετοχές αυξήθηκαν κατά 22% το 2017.





Πάντως, μεγάλο ρόλο στην αποκάλυψη της «φούσκας» εκτιμάται ότι θα παίξει το πετρέλαιο καθώς εκτιμάται οτι τα επόμενα 2-3 χρόνια η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αρχίσει να μειώνεται καθώς η παραγωγή πετρελαίου από σχιστολιθικό πετρέλαιο αποικοδομείται, ξεκινώντας μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.
Στις ΗΠΑ για παράδειγμα η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 50-75% μέχρι το 2025 γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση. Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ το 2030 θα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που είναι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης