Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Βρετανία να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για το Ιράν - Τι απαντά το Λονδίνο

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Βρετανία να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για το Ιράν - Τι απαντά το Λονδίνο
Οι ΗΠΑ προτρέπουν το Λονδίνο να ενώσει τις δυνάμεις του με την Ουάσινγκτον για να αντιμετωπίσουν από κοινού την «παγκόσμια απειλή που λέγεται Τεχεράνη»
Να αποσύρει τη στήριξή της στη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 για το Ιράν, ζήτησαν οι ΗΠΑ από τη Βρετανία.
Επίσης προτρέπουν το Λονδίνο να ενώσει τις δυνάμεις του με την Ουάσινγκτον για να αντιμετωπίσουν από κοινού την «παγκόσμια απειλή που λέγεται Τεχεράνη».
Παρά την αντίθεση των Ευρωπαίων εταίρων του, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τον Μάιο του 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από μια συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης, βάσει της οποίας ήρθησαν οι διεθνείς κυρώσεις σε αντάλλαγμα για το «πάγωμα» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Έκτοτε η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να διατηρήσουν τη συμφωνία ζωντανή, ενώ ο Trump προετοίμασε νέες κυρώσεις, λέγοντας ότι χρειάζεται μια ευρύτερη και πιο ισορροπημένη συμφωνία.
Το Ιράν έχει καταγγείλει τις κυρώσεις των ΗΠΑ ως μονομερής ενέργεια, όπως παρατηρεί το Reuters.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βρετανία  Woody Johnson επέκρινε την Τεχεράνη για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων αντί να επενδύσει στην οικονομία της.
Είπε επίσης ότι το Ιράν χρειάζεται να κάνει απτές και σταθερές αλλαγές, ώστε να συμπεριφέρεται σαν μια κανονική χώρα.
«Μέχρι τότε, η Αμερική θα εντείνει την πίεση και θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλευρό μας», γράφει ο Johnson στην εφημερίδα Sunday Telegraph.
«Είναι καιρός να προχωρήσουμε πέρα από την λανθασμένη συμφωνία του 2015.
Ζητάμε από την Βρετανία να χρησιμοποιήσει τη σημαντική διπλωματική της δύναμη και την επιρροή της και να έρθει μαζί μας καθώς διεξάγουμε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια προς μια πραγματικά ολοκληρωμένη συμφωνία».
Ερωτηθείς για το άρθρο του Johnson, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τα σχόλια του υπουργού αρμόδιου για τη Μέση Ανατολή Alistair Burt, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες απέκλεισε τη συμπόρευση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράν.
Ο Burt δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντικό μέρος της περιφερειακής ασφάλειας και πως, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο προσπαθεί να προστατεύσει τις βρετανικές εταιρείες στο Ιράν.
Πάντως η Βρετανία παραμένει ανοικτή στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχιών της για το Ιράν.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης