Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Goldman Sachs επιβεβαιώθηκε, η τουρκική λίρα στις 7,24/δολ. τι θα συμβεί με τις τράπεζες;

Η Goldman Sachs επιβεβαιώθηκε, η τουρκική λίρα στις 7,24/δολ. τι θα συμβεί με τις τράπεζες;
Η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει ότι η περαιτέρω υποτίμηση της λίρας σε 7,1 τουρκικές λίρες ανά δολάριο θα μειώσει σημαντικά το πλεονάζον κεφάλαιο των τραπεζών της Τουρκίας.
Η τουρκική λίρα καταρρέει καθώς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες έφθασε έως τα 7,24 λίρες ανά δολάριο και το ερώτημα που γεννάται είναι...αυτό το χάος σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τα κεφάλαια των τουρκικών τραπεζών;
Αρχικά ήταν οι μεγάλες ρευστοποιήσεις συνολικά από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Ακολούθησε ο «πόλεμος» με τις ΗΠΑ όπου η λίρα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα καθώς υποτιμήθηκε έως 20% έναντι του δολαρίου.
Οι αναφορές της ΕΚΤ ότι υπάρχει κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία προκάλεσαν νέο κύμα ρευστοποιήσεων στην λίρα.
Οι ΗΠΑ στις 10 Αυγούστου ανακοίνωσε νέους δασμούς ειδικά για την Τουρκία προκαλώντας νέες απώλειες για την λίρα.
Στις 12 Αυγούστου ο Erdogan ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το οικονομικό πραξικόπημα στο νόμισμα, μίλησε και για το ΔΝΤ και ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν την λίρα πουλώντας δολάρια.
Όμως οι δηλώσεις αυτές έπαιξαν ρόλο ώστε να οδηγήσουν την λίρα στις 7,24 ανά δολάριο που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.
Ο Erdogan ανέφερε στις 12 Αυγούστου ότι υπάρχει σχέδιο Β και Γ;
Το σχέδιο Β είναι capital controls ή προσφυγή στο ΔΝΤ;
Το σχέδιο Γ είναι δήμευση δολαρίων και χρυσού;
Η Goldman Sachs πρόσφατα είχε προειδοποιήσει ότι η περαιτέρω υποτίμηση της λίρας σε 7,1 τουρκικές λίρες ανά δολάριο θα μειώσει σημαντικά το πλεονάζον κεφάλαιο των τραπεζών της Τουρκίας.
Με βάση την Goldman Sachs
(1) τα επίπεδα κεφαλαίου των τουρκικών τραπεζών μειώνονται ενώ αυξάνεται το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό
(2) την ποιότητα του ενεργητικού και το κόστος κινδύνου, καθώς η μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ικανότητα αποπληρωμής των δανείων καθώς και στις υποκείμενες εξασφαλίσεις των δανείων.
Επιπλέον, η κατάρρευση της λίρας οδηγεί σε υψηλότερες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αν και οι τράπεζες αντισταθμίζουν αυτόν τον κίνδυνο μέσω των εσόδων από εμπορικές συναλλαγές.
Ο δείκτης core tier 1 για τις τουρκικές τράπεζες είναι περίπου 13,2% κατά μέσο όρο στις μητρικές και 12,2% σε ενοποιημένη βάση, έναντι ορίων 8% -9%.
Υπολογίζεται ότι κάθε διολίσθηση 10Τ της λίρας επηρεάζει το κεφάλαιο στις τουρκικές τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.
Πράγματι, η υποτίμηση 14% της λίρας το προηγούμενο διάστημα μείωσε κατά 80 μονάδες βάσης τους δείκτες CET 1.
Τα κεφάλαια των τουρκικών τραπεζών θα μειωθούν περαιτέρω κατά μέσο όρο κατά 60 μονάδες βάσης πριν την δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.
Η Yapi Kredi είναι η πιο αδύναμη κεφαλαιακά καθώς εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 10,7% έναντι της ελάχιστης απαίτησης των 8,5%.
Ενώ η πρόσφατη έκδοση δικαιωμάτων προσέθεσε 140 μονάδες βάσης στο κεφάλαιο, η πτώση της λίρας αντιστάθμισε το όφελος κατά 80 μονάδες βάσης.
Κατά την Goldman Sachs η διολίσθηση της τουρκικής λίρας έως 7,1 ανά δολάριο μπορούσε να πλήξει σε μεγάλο βαθμό το υπερβάλλον κεφάλαιο των τραπεζών
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης