Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω Τουρκίας - Πτώση 1,98% για τον Nikkei

«Στο κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω Τουρκίας - Πτώση 1,98% για τον Nikkei
Η λίρα Τουρκίας κατέρρευσε στις 7,24 λίρες ανά δολάριο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων
Το κραχ στην τουρκική λίρα οδήγησε στην πτώση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με τους αναλυτές να ανησυχούν για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η λίρα Τουρκίας κατέρρευσε στις 7,24 λίρες ανά δολάριο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων. 
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,98% στις 21.857 μονάδες.


Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Η μετοχή της Toyota υποχωρούσε 1,941% και της Canon 1,5%.
Στις 3.425 μονάδες διαπραγματευόταν ο Asia Dow με πτώση 1,5%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρούσε 1,64% στις 27.902 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index κατέγραφε πτώση 0,92% στις 2.769 μονάδες.
«Η πτώση στη λίρα, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, θα οδηγήσει την Τουρκία στην ύφεση και είναι πιθανόν να προκαλέσει τραπεζική κρίση», εκτιμά ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.
«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πλήγμα στις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο οι ευρύτερες συνέπειες θα είναι περιορισμένες, ακόμη και για την Ευρωζώνη», προσθέτει.
Όπως εξηγεί, το ΑΕΠ της Τουρκίας αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι ελαφρώς μικρότερο ακόμη και από αυτό της Ολλανδίας.
Το μέγεθος της τουρκικής αγοράς μετοχών είναι κάτω από το 2% του μεγέθους της βρετανικής κεφαλαιαγοράς και η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται μόλις στο 20%.
«Παρόλα αυτά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο για το ευρώ και δεν αποτελούν καλές ειδήσεις για τα assets των αναδυόμενων αγορών», σημειώνει ο οικονομολόγος.
Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, διαμορφώνονται στα 72,63 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση 18 σεντς ή 0,25%.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου παραμένουν σταθερές στα 67,63 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης