Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρεί ο χρυσός λόγω ενισχυμένου δολαρίου - Στο -0,30% και τα 1.215,40 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Υποχωρεί ο χρυσός λόγω ενισχυμένου δολαρίου - Στο -0,30% και τα 1.215,40 δολ. ανά ουγγιά
Η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο
Πτώση σημειώνει κατά την έναρξη της εβδομάδας η τιμή του χρυσού, καθώς η πρόσφατη πτώση της τουρκικής λίρας έχει ενισχύσει σημαντικά το αμερικανικό δολάριο, η πορεία του οποίου είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη από αυτήν του χρυσού.
Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,30% στα 1.215,40 δολ. ανά ουγγιά, την ίδια στιγμή που ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ παραμένει πάνω από τις 96 μονάδες, και συγκεκριμένα στις 96,36 μονάδες.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 50% και 20% στις αντίστοιχες εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics, Andrew Kenningham, να σχολιάζει ότι «η βουτιά της λίρας που ξεκίνησε από τον Μάιο θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία της Τουρκίας σε ύφεση και να προκλέσει μία τραπεζική κρίση».
Ως απάντηση, η Τουρκία ανακοίνωσε χθες (12/8) ότι συνέταξε ένα σχέδιο οικονομικής δράσης ώστε να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Berat Albayrak, να τονίζει ότι από το πρωί της Δευτέρας «τα θεσμικά μας όργανα θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα μοιραστούν τις ανακοινώσεις με την αγορά».
Σε ότι αφορά τη ζήτηση προς το πολύτιμο μέταλλο, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, David Harquail, δήλωσε ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Κίνα, καθώς και ότι το Πεκίνο θα αγοράσει περίπου το 30% του χρυσού που πωλείται παγκοσμίως, με τη μορφή κοσμημάτων.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο τρίμηνο η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά -4% σε ετήγια βάση παγκοσμίως, καθώς και ότι οι αγορές για επενδυτικούς σκοπούς σημείωσε ετήσια πτώση της τάξεως του -9%.
Ωστόσο, η κατανάλωση χρυσού το ίδιο χρονικό διάστημα στην Κίνα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +7% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης