Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες πιέσεις σε Wall Street και ευρωαγορές λόγω Τουρκίας - Πτώση -2,38% για BIST 100, στο -0,53% o DAX

Ήπιες πιέσεις σε Wall Street και ευρωαγορές λόγω Τουρκίας - Πτώση -2,38% για BIST 100, στο -0,53% o DAX
Η λίρα Τουρκίας έχει απολέσει πάνω από το 40% της αξίας της από τις αρχές του 2018
(upd1) Οριακή πτώση κατέγραψαν σήμερα (13/8/2018) οι δείκτες της Wall Street, με τα «βλέμματα» να είναι στραμμένα στην οικονομική κρίση της Τουρκίας, που απομακρύνει τους επενδυτές από τα πιο ριψοκίνδυνα assets, με αποτέλεσμα η αμερικανική αγορά να εμφανίζει πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. 
Απώλειες 0,5% για τον Dow Jones, ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 25.816 μονάδων, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,4% στις 2.821 μονάδες, ενώ 0,25% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq φθάνοντας στο επίπεδο των 7.819 μονάδων.
Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε κατά 0,5%, ωστόσο οι τράπεζες υποχώρησαν, με την Bank of America να σημειώνει πτώση 2,3%, ενώ οι Citigroup και JPMorgan κατέγραψαν απώλειες 1,6%.
Ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ιδιαίτερη άμεση οικονομική έκθεση στην Τουρκία, η αστάθεια στην περιοχή πυροδοτεί ανησυχίες ότι τα προβλήματα της χώρας θα μπορούσαν να μετακυλήσουν και σε άλλες περιοχές του κόσμου, εντείνοντας την αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ με τους μεγάλους εταίρους τους.
Εν τω μεταξύ, τεταμένες είναι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με τον τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να εξαπολύει σήμερα νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ, στον απόηχο του κραχ στη λίρα Τουρκίας. 
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως οι πρόσφατες εμπορικές ενέργειες του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, κατά της Άγκυρας αντιτίθενται στις αρχές του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια των ΗΠΑ να «μαχαιρώσουν πισώπλατα» τη χώρα του.
«Οι εμπορικές ενέργειες των ΗΠΑ αντιβαίνουν στις αρχές του ΠΟΕ.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαχαιρώσουν την Τουρκία πισώπλατα», δήλωσε ο Erdogan, σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Όπως εκτίμησε ο ίδιος, οι επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας αναμένεται να συνεχιστούν, τονίζοντας πως η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για διαφορετικές μορφές αυτών των επιθέσεων.
Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι η λίρα θα σταθεροποιηθεί σύντομα σε λογικά επίπεδα.

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές λόγω Τουρκίας 

Σε πτώση οδήγησε η κρίση στην Τουρκία τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ και το ευρώ διολίσθησε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχίας για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες - και όχι μόνο - αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,25% χαμηλότερα, στις 384,91 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 12.358,74 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,32% στις 7.642,45 μονάδες, ενώ στις 5.412,32 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι, με οριακή πτώση 0,04%.


Με ήπιες απώλειες έκλεισε και το ιταλικό χρηματιστήριο, μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Luigi Di Maio, ότι δεν «βλέπει» κίνδυνο κερδοσκοπικής επίθεσης στις αγορές και στην ιταλική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,58% στις 20.969,26 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 9.530,40 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των τραπεζών με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, με την BNP Paribas να υποχωρεί κατά 1,1%, τη Unicredit να σημειώνει απώλειες 2,6% και την BBVA να σημειώνει βουτιά 3,4%.
Ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τις επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στην Ευρωζώνη.
Με ισχυρή πτώση 10,3% έκλεισε η μετοχή της Bayer, καθώς το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο επέβαλε πρόστιμο 289,2 εκατ. δολ. στη Monsanto, που εξαγόρασε πρόσφατα η γερμανική εταιρεία, καθώς έκρινε ένοχη την αμερικανική εταιρεία για σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ειδικότερα, έπειτα από σχετικές έρευνες, αποδείχθηκε πως το συστατικό "glyphosate" που εμπεριέχεται στο εντομοκτόνο-σήμα κατατεθέν «Roundup», προκάλεσε καρκίνο σε παραγωγό.

Πτώση 2,4% στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια ώρα, μετριάστηκαν οι πιέσεις και στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Κωνσταντινούπολης, στον απόηχο των κλυδωνισμών που δέχεται το νόμισμα της χώρας.
Ειδικότερα, ο Borsa Istanbul 100 Index διολίσθησε κατά 2,38% και έκλεισε στις 92.684,55 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 4%, βρισκόμενος μια «ανάσα» από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, ήτοι στις 88.100 μονάδες.
Στο «μάζεμα» των απωλειών του τουρκικού δείκτη συνέβαλε και η απαγόρευση του short selling στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Πάντως, η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου συνεχίζεται, καθώς έσπασε και το φράγμα των 7 λιρών ανά δολάριο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να τους πείσουν ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να είναι… ζωντανή. 


Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 7,4 λίρες ανά δολάριο.
Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 6,81/δολ. με την πτώση να ξεπερνά το 6,5%.

Πτώση 2% στο Τόκιο

Το κραχ στην τουρκική λίρα οδήγησε στην πτώση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με τους αναλυτές να ανησυχούν για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η λίρα Τουρκίας κατέρρευσε στις 7,24 λίρες ανά δολάριο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων. 
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,98% στις 21.857,43 μονάδες.


Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε κατά 1,52% στις 27.936,57 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index κατέγραφε πτώση 0,34% στις 2.785,87 μονάδες.
«Η πτώση στη λίρα, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, θα οδηγήσει την Τουρκία στην ύφεση και είναι πιθανόν να προκαλέσει τραπεζική κρίση», εκτιμά ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.
«Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πλήγμα στις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο οι ευρύτερες συνέπειες θα είναι περιορισμένες, ακόμη και για την Ευρωζώνη», προσθέτει.
Όπως εξηγεί, το ΑΕΠ της Τουρκίας αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι ελαφρώς μικρότερο ακόμη και από αυτό της Ολλανδίας.
Το μέγεθος της τουρκικής αγοράς μετοχών είναι κάτω από το 2% του μεγέθους της βρετανικής κεφαλαιαγοράς και η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται μόλις στο 20%.
«Παρόλα αυτά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο για το ευρώ και δεν αποτελούν καλές ειδήσεις για τα assets των αναδυόμενων αγορών», σημειώνει ο οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης