Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Επιχείρηση «Σώστε τον Αλέξη»...

tags :
Επιχείρηση «Σώστε τον Αλέξη»...
χει αρχίσει κατακαλόκαιρα και πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως τις 8 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ

Επιχείρηση «Σώστε τον Αλέξη»

H... επιχείρηση «Σώστε τον Αλέξη, προστατέψτε το Μαξίμου» έχει αρχίσει κατακαλόκαιρα και πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως τις 8 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ. Αυτό μού λένε κάποιοι που βρίσκονται πολύ κοντά στους... «σκηνοθέτες της επιχείρησης» με σκοπό να σβήσουν, όσο γίνεται, τις πολιτικές φωτιές που άναψε η τραγωδία στο Μάτι. Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός έδωσε μία ακόμα επικοινωνιακή παράσταση με τη σύσταση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, όμως η... αντεπίθεση θα γίνει με τον ανασχηματισμό.

Υπουργοί περνούν από την... κρησάρα

Απ' ό,τι μου μεταφέρουν τα υπόγεια του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας είναι ιδιαίτερα σκεπτικός με τις αλλαγές που θα κάνει και σίγουρα δεν θα είναι εν θερμώ. «Μην κάνουμε κανένα λάθος και μας γυρίσει μπούμερανγκ» λένε συνεργάτες του. Οπως τονίζουν, 12 με 15 υπουργοί και υφυπουργοί είναι «καρφωμένοι» στις καρέκλες τους (ή έτσι νομίζουν), ενώ όλοι οι υπόλοιποι περνούν από την «κρησάρα». Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό που θα δίνει την αίσθηση του νέου ξεκινήματος και δεν θα είναι σαν το παιχνίδι με τις... μουσικές καρέκλες.

Εκείνο που σιγοψιθυρίζουν πάντως στα πολιτικά γραφεία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι φήμες ότι ο κ. Τσίπρας θα κινητοποιήσει τη γενιά των... 30άρηδων plus. Τη νέα φουρνιά στελεχών δηλαδή (Ζαχαριάδης, Ηλιόπουλος, Σβίγγου κ.λπ.) που εικάζεται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση. Και κάποιοι κακεντρεχείς… μεσήλικοι και πιο πάνω λένε με νόημα: «Μόνο η ηλικία μετρά; Το μυαλό, οι σπουδές και η πείρα θα πεταχτούν στο καλάθι;».

Για κάποιους μπορεί να είναι έκπληξη, για τον κατάσκοπό μου στο Μαξίμου όχι: ο Δ. Τζανακόπουλος είναι νούμερο 2, παρά τις επικρίσεις που δέχεται με αφορμή το Μάτι. «Και στον ανασχηματισμό θα... ανασχηματιστεί μόνο αν το επιθυμεί ο ίδιος» λένε. Εκτός εάν λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον κ. Τσίπρα. Το ίδιο, μου λένε, ισχύει για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, το δίδυμο Κοντονή - Παπαγγελόπουλου, που κι αυτό θέλει να παραμείνει ως έχει.

Ολα για όλα στη ΔΕΘ

Η... επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα (για διατήρηση στην εξουσία) αναμένεται πάντως να γίνει τον Σεπτέμβριο. Οταν δηλαδή θα έχουν σβήσει - αν έχουν σβήσει - οι φωτιές, ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στη ΔΕΘ έχοντας στα χέρια του την έξοδο από το Μνημόνιο. «Εκεί θα τα δώσει όλα. Εκεί θα κριθεί και η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές» λένε κυβερνητικά στελέχη. Κάποιοι όμως θυμίζουν τη ΔΕΘ του 2008, όταν σήμανε η αρχή του τέλους για τον Καραμανλή. Και χτυπάνε το καμπανάκι στο Μαξίμου: «Αν πάει ο Τσίπρας με αλαζονεία ενώ το αίμα των νεκρών στο Μάτι είναι ακόμη ζεστό, τότε θα έχει την τύχη του πρώην πρωθυπουργού». Και κάτι ακόμα. Στη Θεσσαλονίκη τον κ. Τσίπρα περιμένουν δύο εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό. Θα του ετοιμάσουν, προαναγγέλλουν, θερμή υποδοχή.

Προβληματισμένος ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μιλάει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απέχει και δεν παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Η απουσία του από τη δημοσιότητα δεν σημαίνει ότι έχει αράξει στις παραλίες. Αντιθέτως, συνεργάτης μου τον εντόπισε την προηγούμενη εβδομάδα σε γνωστό στέκι των Συριζαίων στο Παγκράτι, σε μια συνάντηση η οποία μάλλον έχει το νόημά της.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέφθασε αργά το απόγευμα, εμφανώς προβληματισμένος. Κάθισε παράμερα, μακριά από όλους τους θαμώνες εκείνης της ώρας και σε τραπέζι όπου τον περίμενε στενός συνεργάτης (από τους αφανείς, όχι τους γνωστούς) του Πρωθυπουργού. Συνομίλησαν επί αρκετή ώρα και όσο διαρκούσε η συζήτηση ο κ. Τσακαλώτος είτε κρατούσε το κεφάλι του είτε χειρονομούσε σαν να ήθελε να εξηγήσει κάτι. Να ήταν το θέμα της συζήτησης ο ανασχηματισμός; Να ήταν ο χρόνος των εκλογών; Να ήταν οι διαθέσεις και τα σχέδια του ίδιου του υπουργού; Πάντως η πηγή μου τον είδε να αποχωρεί (τουλάχιστον...) όσο προβληματισμένος ήταν και όταν πήγε.

Και φυσικά ο Ευκλείδης είναι προβληματισμένος, αφού είδε τα ελληνικά επιτόκια να έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα, λόγω της διεθνούς αναταραχής που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία. Με κίνδυνο να καθυστερήσει και άλλο η έξοδος της χώρας μας στις αγορές.

Για όσους πάντως αγωνιούν για τον ανασχηματισμό και δεν μπορούν να κοιμηθούν, έχω να τους πω τούτα: Μαθαίνω από αξιόπιστη πηγή ότι ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας ίσως ότι έχει κάπως... μπαλώσει  την κατάσταση μετά τη συμφορά και το θανατικό στο Μάτι, έδωσε άδειες στους κουρασμένους βουλευτές του και τους άφησε να πάνε διακοπές. Τους ζήτησε μόνο να μη φύγουν όλοι μαζί. Ενα κλιμάκιο πήρε το ελεύθερο να φύγει και να επιστρέψει ως τις 21 Αυγούστου (μπορεί να θέλει κάποιο κοινό για να γιορτάσουν μεταξύ τους την έξοδο από τα μνημόνια...) και το επόμενο καλείται να είναι στην Αθήνα έως τις 25 του μηνός. Να υποθέσει κανείς ότι ύστερα από αυτή την ημερομηνία θα γίνει ο ανασχηματισμός; Πιθανότατα. Αν βεβαίως έχουν βρεθεί πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση...
Ο ΒΗΜΑτοδότης

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης