Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου - Στο 3,10% το ιταλικό 10ετές

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου - Στο 3,10% το ιταλικό 10ετές
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και οι φόβοι μετάδοσης της τουρκικής κρίσης απομακρύνουν τους επενδυτές από τα πιο ριψοκίνδυνα assets
Πιέσεις δέχονται σήμερα (13/8/2018) οι αγορές ομολόγων των νότιων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς η επίμονη πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και οι φόβοι μετάδοσης της τουρκικής κρίσης απομακρύνουν τους επενδυτές από τα πιο ριψοκίνδυνα assets και τους στρέφουν σε πιο ασφαλή καταφύγια.
Ιδιαίτερο πλήγμα δέχονται τα ιταλικά ομόλογα, στον απόηχο ορισμένων αντικρουόμενων σχολίων από μέλη της κυβέρνησης, αλλά και εν μέσω των ανησυχιών σχετικά με την έκθεση του ιταλικού τραπεζικού τομέα στην Τουρκία.
Ο Giancarlo Giorgetti, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχους της Ιταλίας, εκτίμησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι κερδοσκόποι θα επιτεθούν πιθανότατα στις ιταλικές χρηματοπιστωτικές αγορές αυτόν τον μήνα, αν και τόνισε ότι η χώρα έχει τα εφόδια για να αμυνθεί.
Ωστόσο, ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Luigi Di Maio, διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν «βλέπει» κίνδυνο κερδοσκοπικής επίθεσης στις αγορές και στην ιταλική κυβέρνηση.
Τα αντικρουόμενα μηνύματα από υπουργούς και αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης έχουν μπερδέψει τους επενδυτές και έχουν εντείνει τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τα οικονομικά σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού.
Περί τις 14:45, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 11 μονάδων βάσης, στο 3,10% - σε υψηλά άνω της μιας εβδομάδας.


Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 1,4 μ.β. στο 0,30%, με το spread ανάμεσα στα δύο να διευρύνεται έτσι στις 278 μ.β. - το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Μαΐου 2018, όταν η πολιτική κρίση στη χώρα πυροδότησε ένα sell-off στα ιταλικά ομόλογα.
Πιέσεις δέχονται οι αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού να ενισχύεται κατά 9,7 μ.β. στο 1,53% και να ανέρχεται σε υψηλά άνω των δύο μηνών, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού σημειώνει άνοδο 8,9 μ.β. στο 1,86%.


Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημειώνει άνοδο 5 μ.β. στο 4,27%, παρά την απροσδόκητη αναβάθμιση από τη Fitch Ratings την Παρασκευή (10/8).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης