Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με τα «βλέμματα» στην τουρκική κρίση

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με τα «βλέμματα» στην τουρκική κρίση
Ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ιδιαίτερη άμεση οικονομική έκθεση στην Τουρκία, η αστάθεια στην περιοχή πυροδοτεί ανησυχίες ότι τα προβλήματα της χώρας θα μπορούσαν να μετακυλήσουν και σε άλλες περιοχές του κόσμου
Με οριακές μεταβολές άνοιξαν σήμερα (13/8/2018) οι δείκτες της Wall Street, με τα «βλέμματα» των επενδυτών να είναι στραμμένα στην οικονομική κρίση της Τουρκίας, που μειώνει την όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα assets.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% στις 25.344 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,1% στις 2.836 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,2% υψηλότερα, στις 7.853 μονάδες.


Στήριξη στους αμερικανικούς δείκτες προσφέρει η μετοχή της Amazon, η οποία ενισχύεται κατά 1%, αλλά και της Cisco Systems, με άνοδο άνω του 1,1%, ωστόσο οι τράπεζες υποχωρούν, με την Bank of America να σημειώνει πτώση 0,3%, ενώ οι Citigroup και JPMorgan καταγράφουν οριακές απώλειες.
Η τουρκική λίρα δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς, διαπραγματευόμενη σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το δολάριο, εν μέσω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού στη χώρα, με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να δέχεται επίσης σημαντικές πιέσεις.
Ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ιδιαίτερη άμεση οικονομική έκθεση στην Τουρκία, η αστάθεια στην περιοχή πυροδοτεί ανησυχίες ότι τα προβλήματα της χώρας θα μπορούσαν να μετακυλήσουν και σε άλλες περιοχές του κόσμου, εντείνοντας την αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ με τους μεγάλους εταίρους τους.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεσμεύτηκε σήμερα να παράσχει το σύνολο της ρευστότητας που χρειάζονται οι τράπεζες της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.
Εν τω μεταξύ, τεταμένες είναι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με τον τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να εξαπολύει σήμερα νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ, στον απόηχο του κραχ στη λίρα Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως οι πρόσφατες εμπορικές ενέργειες του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, κατά της Άγκυρας αντιτίθενται στις αρχές του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια των ΗΠΑ να «μαχαιρώσουν πισώπλατα» τη χώρα του.
«Οι εμπορικές ενέργειες των ΗΠΑ αντιβαίνουν στις αρχές του ΠΟΕ.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαχαιρώσουν την Τουρκία πισώπλατα», δήλωσε ο Erdogan, σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Όπως εκτίμησε ο ίδιος, οι επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας αναμένεται να συνεχιστούν, τονίζοντας πως η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για διαφορετικές μορφές αυτών των επιθέσεων.
Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι η λίρα θα σταθεροποιηθεί σύντομα σε λογικά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης