Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές λόγω Τουρκίας - Στο -0,53% ο DAX, πτώση -2,38% στην Κωνσταντινούπολη

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές λόγω Τουρκίας - Στο -0,53% ο DAX, πτώση -2,38% στην Κωνσταντινούπολη
Ανησυχίες για μετάδοση της τουρκικής κρίσης στις αναδυόμενες αγορές
Σε πτώση οδήγησε η κρίση στην Τουρκία τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ και το ευρώ διολίσθησε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχίας για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες - και όχι μόνο - αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,25% χαμηλότερα, στις 384,91 μονάδες. 

OI
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,53% κι έκλεισε στις 12.358,74 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση 0,32% στις 7.642,45 μονάδες, ενώ στις 5.412,32 μονάδες έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι, με οριακή πτώση 0,04%.




Με ήπιες απώλειες έκλεισε και το ιταλικό χρηματιστήριο, μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Luigi Di Maio, ότι δεν «βλέπει» κίνδυνο κερδοσκοπικής επίθεσης στις αγορές και στην ιταλική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,58% στις 20.969,26 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 9.530,40 μονάδες.
Την ίδια ώρα, μετριάστηκαν οι πιέσεις και στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Κωνσταντινούπολης, στον απόηχο των κλυδωνισμών που δέχεται το νόμισμα της χώρας.
Ειδικότερα, ο Borsa Istanbul 100 Index διολίσθησε κατά 2,38% και έκλεισε στις 92.684,55 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 4%, βρισκόμενος μια «ανάσα» από τα χαμηλά 52 εβδομάδων, ήτοι στις 88.100 μονάδες.


Στο «μάζεμα» των απωλειών του τουρκικού δείκτη συνέβαλε και η απαγόρευση του short selling στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Πάντως, η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου συνεχίζεται, καθώς έσπασε και το φράγμα των 7 λιρών ανά δολάριο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να τους πείσουν ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να είναι… ζωντανή.
Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των τραπεζών με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, με την BNP Paribas να υποχωρεί κατά 1,1%, τη Unicredit να σημειώνει απώλειες 2,6% και την BBVA να σημειώνει βουτιά 3,4%.
Ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τις επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στην Ευρωζώνη.
Με ισχυρή πτώση 10,3% έκλεισε η μετοχή της Bayer, καθώς το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο επέβαλε πρόστιμο 289,2 εκατ. δολ. στη Monsanto, που εξαγόρασε πρόσφατα η γερμανική εταιρεία, καθώς έκρινε ένοχη την αμερικανική εταιρεία για σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ειδικότερα, έπειτα από σχετικές έρευνες, αποδείχθηκε πως το συστατικό "glyphosate" που εμπεριέχεται στο εντομοκτόνο-σήμα κατατεθέν «Roundup», προκάλεσε καρκίνο σε παραγωγό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης