Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τον Samir Amin και τον «καταστροφικό» καπιταλισμό

tags :
Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τον Samir Amin και τον «καταστροφικό» καπιταλισμό
Ο πρωθυπουργός αποτίει φόρο τιμής στον Samir Amin
Φόρο τιμής στον Samir Amin απότισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το σύστημα του καπιταλισμού.
«Ο Samir Amin, κορυφαίος οικονομολόγος και θεωρητικός του μαρξισμού, είδε από νωρίς την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης του συνόλου της αριστεράς προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό, για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, καπιταλισμό τη (ς) εποχής μας.
Οι αναλύσεις του είναι τροφή σκέψης και έμπνευση δράσης για όλους τους αριστερούς και τις αριστερές.
Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό», έγραψε στο Twiiter ο κ. Τσίπρας.



Ο Γαλλοαιγύπτιος στοχαστής άφησε την τελευταία του πνοή χθες Κυριακή 12 Αυγούστου, σε ηλικία 87 ετών.
Με πλουσιότατο συγγραφικό έργο (πολλά βιβλία του εκδόθηκαν και στα ελληνικά), ασχολήθηκε ενεργά με τα κινήματα και τις αναπτυξιακές προσπάθειες πολλών χωρών του Τρίτου Κόσμου, ενώ υπήρξε και φίλος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κυρίως πριν από -και στην πρώτη περίοδο μετά- την άνοδό του στην εξουσία. Από το 1980 ήταν επικεφαλής του Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου με έδρα στο Ντακάρ της Σενεγάλης.
O Samir Amin γεννήθηκε στο Κάιρο το 1931.
Από το 1947 έως το 1957 σπούδασε στο Παρίσι και έγινε μέλος του γαλλικού ΚΚ, από το οποίο αργότερα αποστασιοποιήθηκε. Το βιβλίο του
"Η συσσώρευση σε παγκόσμια κλίμακα" ("L'accumulation a l'echelle mondiale", 1970) θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μαρξιστικά βιβλία πολιτικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης