Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ευθύνες κεντρικών τραπεζών και επενδυτών για την κρίση στις αγορές με αφορμή την Τουρκία

Οι ευθύνες κεντρικών τραπεζών και επενδυτών για την κρίση στις αγορές με αφορμή την Τουρκία
Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων συμβουλεύουν τους επενδυτές να αγοράσουν ό,τι προσφέρει υψηλές αποδόσεις χωρίς να λογαριάζουν το ρίσκο
Μία διαφορετική άποψη για το… τουρκικό δράμα που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται ότι θα έχει συνέχεια, προσφέρει σε άρθρο του,  ο Richard Breslow, πρώην διαχειριστής κεφαλαίων και trader στις αγορές συναλλάγματος.
Σύμφωνα με τον Breslow, το άρθρο του οποίου δημοσιεύει το Bloomberg, η πορεία της Τουρκίας και όχι μόνο αποδεικνύει ότι κανείς δεν έμαθε τίποτε από τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008, ενώ ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι έχουν… χάσει τη μπάλα.
Όπως τονίζει ξαφνικά όλοι έγιναν ειδικοί στο τι πηγαίνει στραβά στην Τουρκία και μάλιστα δεν διστάζουν να δίνουν και συμβουλές για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Αυτοί που μέχρι σήμερα συμβούλευαν τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε οτιδήποτε προσφέρει υψηλές αποδόσεις, τώρα τους τρομοκρατούν, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης και υψηλό ρίσκο.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-13_6-36-51.jpg?itok=ekv2xTpB

Εάν η Τουρκία προκαλεί πρόβλημα στις παγκόσμιες αγορές, αυτό είναι κάτι για το οποίο ευθυνόμαστε όλοι, υποστηρίζει ο πρώην trader.
Οι επενδυτές έχουν διδαχθεί να αγοράζουν τα πάντα, ανεξάρτητα από την ποιότητα.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν μετατραπεί σε ακτιβιστές επενδυτές και οδηγούν σε αναίρεση του κανόνα για την ύπαρξη ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου.
Και κατόπιν εμφανίζονται σοκαρισμένες γιατί υπάρχει κρίση.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-13_9-13-54.jpg?itok=Y6dAvGuT


Έχουμε περάσει την περίοδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση με ουσιαστικά μηδενικά επιτόκια και μια ακόρεστη όρεξη για την αγορά χρέους σε δολάρια από οποιονδήποτε είναι έτοιμος να εκτυπώσει ένα ενημερωτικό δελτίο.
Τώρα φτάνουμε να πληρώσουμε το πραγματικό κόστος αυτών των λανθασμένα θεωρούμενων ως δωρεάν χρημάτων.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-13_6-35-15.jpg?itok=hWjyRBfV

Η μετάδοση της κρίσης που παρατηρούμε στις αναδυόμενες αγορές και ακόμη και στις αναπτυγμένες αγορές δεν οφείλεται στο εμπόριο, στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας ή σε κάποιο άλλο βασικό οικονομικό ζήτημα.
Είναι επειδή το κόστος των δολαρίων ανεβαίνει και η διαθεσιμότητα μειώνεται.
Η Τουρκία μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά η μόνη λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Fed να συνεχίσει να πλημμυρίζει την παγκόσμια αγορά με ρευστότητα.
Και αυτό δεν συμβαίνει.
Η Τουρκία έχει κάνει κάποια ατυχή πράγματα, αλλά μέχρι τώρα, γίνεται με την ευλογία μας, αλλά δεν είναι η μόνη που το έχει πράξει.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-13_6-10-44_0.jpg?itok=TDq5OxXY

Την Παρασκευή, οι αγορές «συγκλονίστηκαν» όταν η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι διάφορες τράπεζες στην ΕΕ έχουν σημαντική έκθεση στην τουρκική αγορά.
Πρόκειται για αστείο.
Ταυτόχρονα εξηγεί γιατί οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να πάψουν να προσποιούνται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως trader.
Ο μόνος τρόπος για να έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα είναι να απαιτήσουμε επαρκή και ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα.
Καλό θα είναι η EKT να εξετάσει την απόδοση των γερμανικών ομολόγων και να… κοκκινίσει από ντροπή.
Όντως υπάρχουν πολλά μαθήματα που μπορεί να λάβει κάποιος από την τρέχουσα κατάσταση.
Αλλά αυτά τα μαθήματα δεν αφορούν μόνο την Τουρκία.
Η άποψη ότι η κρίση βρίσκεται πίσω μας και όλα έχουν γίνει πλέον φυσιολογικά είναι μία επικίνδυνη άποψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης