Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Τουρκία βύθισε και το ΧΑ – Σε χαμηλά έτους ο γενικός δείκτης – «Φουντώνουν» οι ανησυχίες των επενδυτών

Η Τουρκία βύθισε και το ΧΑ – Σε χαμηλά έτους ο γενικός δείκτης – «Φουντώνουν» οι ανησυχίες των επενδυτών
Πως θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα, εκτός μνημονίων, όταν θα πρέπει να βγει μόνη της στις αγορές;
Εξαιρετικά ευάλωτη αποδεικνύεται πως είναι για μία ακόμη φορά η Ελλάδα σε εξωτερικές πιέσεις και μάλιστα πολλά στελέχη της αγοράς ανησυχούν για την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή η χώρα θα είναι εκτός μνημονίων και θα πρέπει να βγει μόνη της στις αγορές.
Το ΧΑ «βυθίστηκε» χθες 13/8 σε χαμηλά έτους με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Οι 735 μονάδες που ήταν το προηγούμενο χαμηλό χάθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία αφού δεν υπάρχουν άμυνες και οι επενδυτές είναι λιγοστοί.
Από την άλλη στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως εδώ και εβδομάδες το ΧΑ δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 770 μονάδες, με αποτέλεσμα μία υποχώρηση να ήταν αναμενόμενη.
Η κρίση στην Τουρκία έδωσε την αφορμή για υποχώρηση και η πλειονότητα των μετοχών κατέγραψε μεγάλες απώλειες.
Νέο χαμηλό έτους κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Alpha Bank με τη βοήθεια των τελικών δημοπρασιών.
Εκτός τραπεζών και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση χαμηλό έτους κατέγραψαν επίσης η ΕΥΔΑΠ, η ΕΧΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ.
Αρκετές επίσης βρίσκονται κοντά στα χαμηλά τους και αν δεν αλλάξει η τάση σύντομα θα βρεθούν και αυτές σε νέα χαμηλά έτους.
Η αγορά υποχώρησε και κάτω από τις 725 μονάδες που είχε γράψει ο γενικός δείκτης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ το χαμηλό 52 εβδομάδων είναι στις 700 μονάδες (17/11/2017).
Τεχνικοί αναλυτές υποστήριζαν πως αν διασπαστούν οι 735 μονάδες οι πωλητές μπορούν να σπρώξουν την αγορά προς τις 700 μονάδες.
Πλέον επενδυτές και αναλυτές ανησυχούν, καθώς από τη μία αυξάνεται ξανά το κόστος χρήματος και από την άλλη απουσιάζουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν το ΧΑ.
Η αναβάθμιση της Fitch «κάηκε» και δεν ενίσχυσε την επενδυτική ψυχολογία.
Το βλέμμα στρέφεται στα αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά και αυτά δημοσιεύονται με το σταγονόμετρο.
Όσες έχουν δημοσιεύσει και ειδικά εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έδειξαν πως οι αποτιμήσεις τους είναι ελκυστικές.
Η χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με τις αποτιμήσεις, δίνει υψηλά εκτιμώμενα p/e για το 2018 στην πλειονότητα των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Επιπλέον η απουσία επενδυτών, η οποία αποτυπώνεται στον χαμηλό τζίρο καθώς βρισκόμαστε στον πυρήνα των καλοκαιρινών διακοπών, μεταφράζεται ως ατού για τους πωλητές περισσότερο, και ήδη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε φανεί πως οι επενδυτές προχωρούσαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, λόγω παρατεταμένης συσσώρευσης και ανανέωναν το ραντεβού τους με το ΧΑ για μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης