Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ERIC Research: Η Τουρκία θα είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών

ERIC Research: Η Τουρκία θα είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών
Η Τουρκία θα είναι σχεδόν σίγουρα η μεγαλύτερη αποτυχία στις αναδυόμενες αγορές όλων των εποχών
Η Τουρκία θα είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών προειδοποιεί το ERIC Research το μεγαλύτερο Think Tank του Εδιμβούργου.
Εδώ και πολύ καιρό έχει παραβλεφθεί η χρεοκοπία της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόβλεψη που είχε γίνει ήδη από το 2017 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων, προκαλώντας συνολική απώλεια 500 δισεκ. δολαρίων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτή είναι μια μεγάλη χρηματοοικονομική τρύπα σε ένα σύστημα που εξακολουθεί να αξιοποιεί πολύ την μόχλευση.
Αυτή η κλίμακα ζημιών θα ξεπεράσει τις απώλειες που υπέστησαν οι πιστωτές της Bear Stearns ενώ η Lehman's είχε υποχρεώσεις ύψους 619 δισ. δολαρίων έχει πληρώσει πάνω από 100 δισ. δολάρια στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές της από την πτώχευσή της.
Η Τουρκία θα είναι σχεδόν σίγουρα η μεγαλύτερη αποτυχία στις αναδυόμενες αγορές όλων των εποχών, θα πρέπει να καταφύγει σε ελέγχους κεφαλαίου αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι και η μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών, δεδομένης της δυσκολίας των πιστωτών της να ανακτήσουν οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία.
Τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν μόνο το την αρχή του τέλους για την Τουρκία.


Η πραγματική κλίμακας της στάσης πληρωμών και οι παγκόσμιες επιπτώσεις αυτής της αθέτησης δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί.
Οι ισχυροί έλεγχοι κεφαλαίου δημιουργούν ένα de facto μορατόριουμ στο χρέος  και πολύ γρήγορα οι επενδυτές συνειδητοποιούν πόση μικρή αξία έχουν τα περιουσιακά στοιχεία. Ένα μορατόριουμ de jure χρέους κατά την έκρηξη του Μεγάλου Πολέμου το 1914 έπληξε σχεδόν ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα – και διασώθηκε από μαζική κυβερνητική παρέμβαση.
 Ενώ η επιβολή capital controls τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει σημαντικά τους επιλεγμένους επενδυτές στην Ισλανδία, την Κύπρο, την Ελλάδα και τις βασικές αναδυόμενες αγορές, δεν υπάρχει τίποτα αυτού του μεγέθους και θα βαρύνει πλήρως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πιστεύουν ότι δεν κατέχουν μόνο πολύτιμα πιστωτικά στοιχεία, αλλά πραγματικά ρευστά διαθέσιμα! Η απώλεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων περιουσιακών στοιχείων που πρόσφατα θεωρήθηκαν ρευστά από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέσω του de facto ελέγχου των κεφαλαίων, θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Πρόκειται για ένα διαφορετικό τύπο χρεοκοπίας.
Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας, το default θεωρείται ως η λιγότερο κακή επιλογή και μάλιστα μια τέτοια επιλογή συνιστάται από τον Paul Krugman στους New York Times.
Δεν είναι μόνο ένας κερδοσκοπικός οικονομολόγος, ο οποίος συνιστά τους ελέγχους κεφαλαίου / χρεοκοπία, καθώς το ΔΝΤ ακολούθησε παρόμοια πορεία στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Το ΔΝΤ στις αρχές του 2016, συνέστησε την διαχείριση της ροής κεφαλαίων ως θεμιτό εργαλείο πολιτικής για τις κυβερνήσεις.
Κάποιος αναρωτιέται γιατί οι επενδυτές αναμένουν από τον Πρόεδρο Erdogan, έναν άνθρωπο που τους έχει αποκαλέσει ως  καρχαρίες που κατασπαράσσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, να επιλέξει να αποπληρώσει τον αλλοδαπό επενδυτή και να υποστεί το συντριπτικό κοινωνικοπολιτικό κόστος;
Ακόμα κι αν τα τουρκικά θεσμικά όργανα έχουν την ικανότητα να πληρώνουν, ο Πρόεδρος θα τους απαγορεύσει να το πράξουν. Πρόκειται για μια μεγάλη χρεοκοπία και θα αποδειχθεί σχεδόν ολική αδυναμία πληρωμής.
Σε έναν κόσμο όπου χαρακτηρίστηκε η δεκαετία της ακραίας νομισματικής πολιτικής δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα χρέη, στο μέλλον θα γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένο φαινόμενο η στάση πληρωμών.
Αυτοί που θα υπόκεινται στις περισσότερες πιέσεις θα είναι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους σε ξένο νόμισμα, όπου ο πληθωρισμός δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στη μείωση της στάσης πληρωμών σχεδόν αποκλειστικά στις αναδυόμενες αγορές.
Τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες επενδυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του «λαϊκισμού».
Αυτό, φαίνεται, είναι ένα αναπτυγμένο παγκόσμιο φαινόμενο.
Ενώ άλλοι βλέπουν τον λαϊκισμό, κάποιοι βλέπουν τους κυρίαρχους λαούς να προσπαθούν να φέρουν την εξουσία πίσω στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.
Πρόκειται για ένα κίνημα για την κατάργηση της εξουσίας από πολυεθνικές οργανώσεις (ΕΕ, ΠΟΕ), πολυεθνικές εταιρείες, ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες και κάθε άλλο όργανο που έχει καταργήσει κυριαρχία από εκλεγμένους αντιπροσώπους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Αυτή είναι μια άσκηση για την δημοκρατία που μπορεί να είναι κακή για τους επενδυτές, αλλά είναι συνταγματική ορθή και εναρμονισμένη με το κράτος δικαίου.
Ο αληθινός λαϊκισμός είναι όταν οι πολιτικοί αντιπρόσωποι, εκλεγμένοι ή διορισμένοι, υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Οι επενδυτές, συχνά ξεχνούν ότι οι ιεροί αριθμοί δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν υπάρχει κράτος δικαίου και συνεπώς, το δικαίωμά να εισπράττουν κουπόνια, μερίσματά κ.α..
Έτσι, παρόλο που συνεχίζεται η ανησυχία για τον λεγόμενο «λαϊκισμό» στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι επενδυτές επιλέγουν να αγνοούν την υποχώρηση του κράτους δικαίου και την άνοδο της κυριαρχίας του ανθρώπου στις αναδυόμενες αγορές - Τουρκία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κίνα , τις Φιλιππίνες, το Μεξικό.
Η κίνηση της Τουρκίας να απορρίψει εκ των πραγμάτων τις υποχρεώσεις θα αποκαλύψει την αλήθεια για τον λαϊκισμό.
Οι ταμειακές τους ροές έχουν περιορισμένη συνταγματική προστασία.
Αυτός είναι ο υπαρξιακός κίνδυνος για το κεφάλαιο από τον πραγματικό λαϊκισμό.
Αυτό θα έχει επίσης βαθιές επιπτώσεις στις αποδόσεις των επενδυτών, αλλά οι εν λόγω επιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές από τον λαϊκισμό στις αναδυόμενες αγορές, που θα υπονομεύσουν το κράτος δικαίου.
Οι πολιτικοί εύκολα μπορούν να αθετήσουν πληρωμές χρέους για να διαφυλάξουν την πολιτική τους τύχη.
Τα γεγονότα στην Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες θα εκθέσουν τελικά τη φύση των κινδύνων στις αναδυόμενες αγορές όπου δεν υπάρχει ισχυρή προστασία από ένα σύνταγμα για την προστασία των πολιτών ή του κεφαλαίου.
Εν τω μεταξύ, τα γεγονότα στην Τουρκία – που θα ακολουθήσουν -  θα στείλουν το δολάριο ΗΠΑ υψηλότερα, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες στην προσπάθεια τους να εξοφλήσουν το χρέος τους θα πληρώνουν σε δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης