Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφοδρή αντιπαράθεση για το SMS του Μαξίμου - Πειθαρχικό έλεγχο δημοσιογράφων ζητά ο Καρτερός

Σφοδρή αντιπαράθεση για το SMS του Μαξίμου - Πειθαρχικό έλεγχο δημοσιογράφων ζητά ο Καρτερός
Διάβημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από τον προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερό
(upd) Σφοδρή είναι η πολιτική αντιπαράθεση για το περιβόητο SMS του Μαξίμου που φέρεται να περιείχε επικοινωνιακές οδηγίες για την τραγωδία στο Μάτι, με την κυβένρηση να προχωρά ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας τον πειθαρχικό έλεγχο δημοσιογράφων.
Ειδικότερα, σε διάβημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών) προχώρησε ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός, μέλος της ΕΣΗΕΑ, ζητώντας να αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με το "ψευδές", όπως το χαρακτηρίζει, ρεπορτάζ της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" για το "δήθεν" SMS του Μεγάρου Μαξίμου προς επιλεγμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, καθώς και να διερευνηθούν από τα πειθαρχικά της όργανα οι ευθύνες τυχόν μελών της.
"Την Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018, στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, δημοσιεύτηκε παντελώς ψευδές, ανυπόστατο και κακόβουλο «ρεπορτάζ» με τίτλο: «Το SMS της μακάβριας προπαγάνδας», το οποίο αναφερόταν σε δήθεν SMS του Μεγάρου Μαξίμου «προς επιλεγμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η χώρα θρηνούσε νεκρούς».
Επειδή, αυτό ή έστω παρόμοιο SMS, ουδέποτε συντάχθηκε, στάλθηκε, ή με οποιονδήποτε τρόπο υπήρξε από την πλευρά μας. Και το κείμενο που δημοσίευσε η εν λόγω εφημερίδα, ως SMS προερχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί προϊόν προπαγανδιστικής φαντασίας, που σαφώς προορίζεται για να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Επειδή, επίσης, ο Ελεύθερος Τύπος, και μετά την καταγγελία από την πλευρά μας της δημοσίευσης του κατασκευασμένου για τις ανάγκες της προπαγάνδας SMS, αντιπαρέρχεται την κατηγορηματική μας διάψευση, χαρακτηρίζοντάς την στο φύλλο της επομένης, 13 Αυγούστου, «λάσπη και ύβρεις», και επιμένει στην παραπληροφόρηση και στη διασπορά όχι απλώς ψευδών, αλλά βαρύτατα συκοφαντικών ειδήσεων, σας καλούμε να επιληφθείτε του θέματος, ούτως ώστε:
Να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Να διερευνηθούν από την Ένωσή σας και τα πειθαρχικά της όργανα οι ευθύνες τυχόν μελών της, τα οποία εμπλέκονται στην απαράδεκτη και κακοήθη αυτή ενέργεια", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι απαντά ο Ελεύθερος Τύπος

«Μόλις… 48 ώρες μετά την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για το «SMS της μακάβριας προπαγάνδας» εμφανίστηκε με μια προκλητική και υβριστική ανακοίνωση κατά της εφημερίδας μας ο προϊστάμενος του γραφείου Tύπου του πρωθυπουργού κ. Θανάσης Καρτερός», αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος σε μακροσκελές δημοσίευμά του.
Ως τι απαντά ο κ. Καρτερός; Ως δημοσιογράφος; Ως κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Ως διευθυντής του γραφείου Tύπου του πρωθυπουργού που πληρώνεται από τις θυσίες των φορολογουμένων, διερωτάται η εφημερίδα.
Ο κ. Καρτερός καταγγέλλει ως «παντελώς ψευδές, ανυπόστατο, κακόβουλο το ρεπορτάζ». Ισχυρίζεται ότι «το SMS ουδέποτε συντάχθηκε, στάλθηκε ή με οποιονδήποτε τρόπο υπήρξε». Και συνεχίζει ότι πρόκειται για «προϊόν προπαγανδιστικής φαντασίας, που προορίζεται να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».
Φτάνει μάλιστα στο σημείο ο κ. Καρτερός να καλεί την ΕΣΗΕΑ και τα πειθαρχικά της όργανα να επιληφθούν ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες επειδή, όπως υποστηρίζει, χαρακτηρίσαμε την απάντηση του Μαξίμου ως «λάσπη και ύβρεις».
Αλήθεια, ο κ. Καρτερός γνωρίζει τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ; Ο Κώδικας Δεοντολογίας απαγορεύει ρητά σε δημοσιογράφο – μέλος της ΕΣΗΕΑ να ασκεί καθήκοντα συμβούλου σε κυβερνητική θέση ταυτόχρονα με την ιδιότητα του πολιτικού αρθρογράφου, όπως ασκεί ο ίδιος στο Μαξίμου και την εφημερίδα «Αυγή»; Ο κ. Καρτερός παραβιάζει κατάφωρα τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και όμως ζητά από την Ενωση Συντακτών να πάρει θέση για το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας. Το θράσος του κ. Καρτερού μπορεί να χρησιμεύσει σε κάτι: να ασχοληθεί η ΕΣΗΕΑ με την προκλητική παραβίαση του Καταστατικού και να του αφαιρέσει την ιδιότητα του μέλους της.
Η μοναδική προπαγανδιστική φαντασία που υπάρχει βρίσκεται στο μυαλό του κ. Θανάση Καρτερού και του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου.
Είναι εκείνοι που οργάνωσαν τη fake σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας. Τότε που χωρίς αιδώ έστησαν μια θεατρική παράσταση σε πανελλαδική τηλεοπτική σύνδεση όπου εμφάνισαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κορυφαίους υπουργούς, τους επικεφαλής ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής και την Πολιτική Προστασία να συνομιλούν σε χαλαρό ύφος για τις φωτιές στο Λουτράκι, τα Χανιά και απλά αναφέρθηκαν σε κάποια φωτιά στο Μάτι η οποία βρισκόταν σε ύφεση, πέρασε από κάποια σπίτια, ενώ κάποιοι πολίτες βρίσκονταν σε κάποιο λιμανάκι. Είτε εξέθεσαν τον Αλέξη Τσίπρα είτε τον έκαναν συμμέτοχο σε ένα σόου, όπου ρωτούσε τι ώρα θα πετάξουν το επόμενο πρωί τα πυροσβεστικά αεροπλάνα όταν όλη η Ελλάδα γνώριζε πως η φωτιά είχε πια σβήσει και πως υπήρχαν ήδη νεκροί.
Είναι εκείνοι που τρεις ημέρες μετά την τραγωδία έστησαν την προκλητική συνέντευξη – παρωδία με τη συμμετοχή του τότε υπουργού Τόσκα, των τότε αρχηγών ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, για να πουν ότι τα έκαναν όλα σωστά, ότι θα έκαναν πάλι ακριβώς τα ίδια και «έδειξαν» πως όλα όσα συνέβησαν ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου εμπρησμού, ενώ όπως όλα δείχνουν προκλήθηκε από αμέλεια.
Είναι εκείνοι που τέσσερις ημέρες μετά το έγκλημα στο Μάτι συγκάλεσαν «έκτακτο» υπουργικό συμβούλιο. Εκεί όπου ο πρωθυπουργός αφού υποτίθεται πως έκανε τη «χάρη» στον ελληνικό λαό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, την ίδια ώρα την αποποιήθηκε ρίχνοντας το φταίξιμο σε «σκοτεινά κέντρα» που θέλουν να μπλοκάρουν την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και στα ντουβάρια των αυθαιρέτων. Εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι «αποκεφαλισμοί» υπευθύνων δείχνουν δειλία και ύστερα από λίγες ημέρες προχώρησε ο ίδιος σε «αποκεφαλισμούς».
Είναι εκείνοι που υποστήριξαν μέσω του Πολάκη πως όλα λειτούργησαν αποτελεσματικά, απλά οι νεκροί θόλωσαν την εικόνα. Πως τα ίδια και χειρότερα έγιναν στους Δίδυμους Πύργους, πως κατανοούν τον ανείπωτο πόνο αλλά βγαίνουμε από τα μνημόνια, πως απλά έτυχε μια στραβή στη βάρδια τους.
Η κυβέρνηση, το επικοινωνιακό της επιτελείο και ο κ. Καρτερός αντί να σιωπήσουν για τη μακάβρια επικοινωνιακή προπαγάνδα που έστησαν με φόντο την εθνική τραγωδία συνεχίζουν να προκαλούν την κοινωνία.
Ο κ. Καρτερός καταγγέλλει την εφημερίδα μας επειδή δεν συμμορφωθήκαμε στις υποδείξεις τους και δεν σιωπήσαμε!
Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας για το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας σχετικά με την έναρξη επιχειρήσεων ανεύρεσης νεκρών, τις αναφορές της αστυνομίας για την ύπαρξη θυμάτων λίγο μετά τις 9 το βράδυ της μαύρης Δευτέρας, την άσκηση της Πυροσβεστικής που θεμελιώνει τη δραματική ανεπάρκεια στη διαχείριση της μεγάλης καταστροφής από την κυβέρνηση, αποκαλύψεις οι οποίες έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί, η εφημερίδα μας δημοσίευσε ρεπορτάζ την Κυριακή σχετικά με SMS που εστάλη, όπως είναι σύνηθες, από τα επικοινωνιακά επιτελεία, σε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου γνώριζε το δημοσίευμα από το Σάββατο το απόγευμα και «αντέδρασε» καταϊδρωμένο με 24 ώρες καθυστέρηση το απόγευμα της Κυριακής. Οχι μόνο άργησε να αντιδράσει αλλά επειδή δεν υπακούσαμε στις εντολές του Γραφείου του Πρωθυπουργού τώρα επιλέγει να μας παραπέμψει στην ΕΣΗΕΑ με σκοπό να σιωπήσουμε!
Ούτως ή άλλως το περιεχόμενο του SMS αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Η επιχείρηση «μπουλντόζα» έχει ήδη αναγγελθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, οι απομακρύνσεις στελεχών έγιναν, η προπαγάνδα έλεγε ότι «πολιτική ευθύνη ίσον συγνώμη» κ.λπ.
Το σύνολο των γεγονότων των τελευταίων 10 ημερών επιβεβαιώνουν ότι τα αναγραφόμενα στο SMS (Μακεδονικό, σύγκρουση δύο κόσμων, διώξεις για τα φάρμακα κ.λπ.) αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης.
Κύριε Καρτερέ, εμείς δεν είμαστε εργαζόμενοι σε κομματικές εφημερίδες του σταλινικού καθεστώτος, όπου η δημοσιογραφία ήταν η κρατική προπαγάνδα και όσοι διαφωνούσαν με την κομματική γραμμή παραπέμπονταν σε πειθαρχικά ή τους ασκούνταν κάθε είδους διώξεις ή ακόμα καλούσαν τους πολίτες να τρώνε μαρούλια το 1985 επειδή δεν υπήρχε… Τσέρνομπιλ.
Ο Ελεύθερος Τύπος δεν είναι «Πράβδα». Οσοι νομίζουν ότι θα μας κάνουν να σιωπήσουμε στο ρεπορτάζ είναι γελασμένοι.
Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν. Οπως όταν έκαναν την περήφανη διαπραγμάτευση που έφτασε τη χώρα ένα βήμα από το Grexit to 2015. Οπως όταν ισχυρίζονταν πως δεν υπογράφουν μνημόνιο και νέα μέτρα αλλά έναν «έντιμο συμβιβασμό». Το θράσος τους είναι απύθμενο.
Ακόμα και τώρα που η Ελλάδα θρηνεί τουλάχιστον 95 νεκρούς το μόνο που τους νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. Τα θυσιάζουν όλα για μια καρέκλα.
Αλήθεια, το Μαξίμου έχει την τόλμη να παραδεχθεί αυτό που γνωρίζουν τα δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξαν παραλήπτες του περιβόητου SMS; Πως επιχείρησαν να αποφύγουν πάση θυσία το πολιτικό κόστος αυτής της εθνικής τραγωδίας;
Αυτά όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Οσον αφορά στην αξιοπιστία του ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» τα πρωτοσέλιδα αποδεικνύουν ότι η εφημερίδα διαρκώς επιβεβαιώνεται και η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς ψευδόμενη και εκτεθειμένη.

ΝΔ: Μάταιη η προσπάθεια διάψευσης του SMS - Καθεστωτική η αντίληψη της κυβέρνησης

«Μάταια ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού προσπαθεί να διαψεύσει όσα αποκαλύπτονται για τα sms που έστελνε το Μαξίμου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συγκαλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εθνική τραγωδία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Η Πειραιώς προσθέτει: «Δεν χρειάζονταν άλλωστε τα sms για να αναδειχθεί ότι το μόνο που απασχολούσε και απασχολεί το Μαξίμου είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της ανεπάρκειας και της ανικανότητας της κυβέρνησης.
Το απέδειξε από την πρώτη κιόλας μέρα ο ιδιος ο κ. Τσίπρας με τις σκηνοθετημένες εμφανίσεις του όσο και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφευρίσκοντας στη συνέχεια διάφορες φαιδρές δικαιολογίες.
Με την επιστολή του στην ΕΣΗΕΑ, το μόνο που επιτυγχάνει ο κ. Καρτερός, είναι να επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την καθεστωτική αντίληψημιας κυβέρνησης η οποία δεν διστάζει πια ακόμη και να ζητά διώξεις δημοσιογράφων επειδή κάνουν αποκαλύψεις που την εκθέτουν».
Καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Κατα τα άλλα, έμελλε να το ζήσουμε και αυτό: ο εφευρέτης των fake news και πρωταθλητής της κυβερνητικής προπαγάνδας να διαμαρτύρεται για αυταπόδεικτες ειδήσεις».

Μαξίμου: Πλαστογραφία - Γεωργιάδης: Τιμή μου να με μισούν τα αποβράσματα


Ως «πλαστογραφία» απορρίπτει το Μέγαρο Μαξίμου το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», σύμφωνα με το οποίο μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στην ανατολική Αττική η κυβέρνηση έστειλε SMS σε στελέχη της με οδηγία να προωθήσουν εξωραϊσμένη επικοινωνιακή ατζέντα.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού κάνει λόγο για «πλαστό, κακότεχνο και βλακώδες SMS», καταγγέλλοντας μάλιστα πως η «προβοκάτσια» έχει γίνει εργαλείο της «ακροδεξιάς προπαγάνδας» κατά της κυβέρνησης.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως οι οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν συγκεκριμένη αναφορά στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, προτρέποντας κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν πως ο πρώην υπουργός «θα κάτσει στο σκαμνί» της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter πως είναι «τιμή» του να τον μισούν «αυτά τα αποβράσματα που μισούν την Δημοκρατία», με το Μέγαρο Μαξίμου να καταγγέλλει από την πλευρά του πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «έσπευσε να αναπαράγει» το δημοσίευμα «σαν έτοιμος από καιρό».
Η κυβερνητική ανακοίνωση κλείνει υποστηρίζοντας πως στις εκλογές ο λαός θα θυμίσει σε όσους κάνουν «προπαγάνδα» την «αθλιότητά» τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης