Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 6,33 λίρες/δολ. η τουρκική λίρα με ελληνική... βοήθεια - Κέρδη +0,79% για τον BIST 100

Στις 6,33 λίρες/δολ. η τουρκική λίρα με ελληνική... βοήθεια -  Κέρδη +0,79% για τον  BIST 100
Μετά το διήμερο sell off το νόμισμα της Τουρκίας ανακάμπτει παρά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στον Erdogan για άμεση απελευθέρωση του Αμερικανικού πάστορα
(upd) Στις 6,33 λίρες/δολάριο και στο +8% διαπραγματεύεται σήμερα (14/8/2018) η τουρκική λίρα, ανακάμπτοντας από το κραχ που οδήγησε το νόμισμα της Τουρκίας στις 7,24 λίρες, με το τουρκικό νόμισμα να δέχεται ισχυρή ώθηση μετά την είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Μετά το διήμερο sell off το νόμισμα της Τουρκίας ανακάμπτει, παρά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στον Erdogan για άμεση απελευθέρωση του Αμερικανικού πάστορα, καθώς φαίνεται να αποδίδει καρπούς η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, τόνισε σήμερα πως η Τουρκία θα προστατεύσει τη λίρα, εκτιμώντας πως το τουρκικό νόμισμα θα ενδυναμωθεί περαιτέρω.
Μιλώντας ενώπιον των μελών του κυβερνώντος κόμματος του Recep Tayyip Erdogan, AKΡ, ο Albayrak δήλωσε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης αγοράς και θα ενεργήσει για τη μείωση των συναλλαγματικών κινδύνων για τις εταιρείες.
Όπως τόνισε ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και η Ρυθμιστική Τραπεζική Αρχή έλαβαν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» μετά την επίθεση στη λίρα, που «κηρύχθηκε» στις 10 Αυγούστου 2018.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει βήματα για την προστασία της λίρας.
Όπως συνέχισε χαρακτηριστικά ο Albayrak, το δολάριο έχει μετατραπεί σε εργαλείο πολιτικής τιμωρίας.
Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, η Τουρκία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανακουφίσει τις αγορές, ενώ ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές εκροές από τις τραπεζικές καταθέσεις.
Την ίδια ώρα, ο Numan Kurtulmuş, μέλος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, διαβεβαιώνει ότι ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να χτυπήσει ξανά την πόρτα του ΔΝΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kurtulmus, ο οποίος είναι και πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο τουρκικό «NTV», ο Kurtulmus εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία ότι η λίρα θα συνεχίσει να ανακάμπτει στο υπόλοιπο της εβδομάδας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγικότητάς της, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει έργα που θα βοηθήσουν την αγορά εργασίας της χώρας.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak, επιχειρεί να κατευνάσει την ανησυχία που επικρατεί στις αγορές.
Ο γαμπρός του Erdogan θα συναντηθεί με πάνω από 1.000 επενδυτές την Πέμπτη 16 Αυγούστου.
Οι επενδυτές προέρχονται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας θα παρουσιάσει το νέο οικονομικό του σχέδιο μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και θα επιχειρήσει να πείσει τους επενδυτές για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Η λίρα, η οποία έκλεισε τη Δευτέρα στις 6,9:1 έναντι του δολαρίου, έχει απολέσει το 40% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2018.
Το τουρκικό νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες που έχουν εγείρει οι δηλώσεις Erdogan για τη νομισματική πολιτική, οι προτροπές του να μειωθούν τα επιτόκια και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης του με εκείνη του αμερικανού Donald Trump.
 «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαχαιρώσουν πισώπλατα την Τουρκία», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, καθώς βλέπει τη λίρα να συνεχίζει την κατάρρευσή της, τους επενδυτές να αποχωρούν ομαδικά από τουρκικά assets και τους ορισμένους αναλυτές να θεωρούν ως καλύτερες λύσεις είτε την επιβολή capital controls είτε την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Εν τω μεταξύ, ήπια ανάκαμψη κατέγραψε και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Ο δείκτης BIST 100 ενισχύθηκε κατά 0,79% και έκλεισε στις 93.418,65 μονάδες, ενώ νωρίτερα η άνοδος ξεπέρασε το 2%.


Ανάκαμψη και στα υπόλοιπα αναδυόμενα νομίσματα

Η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας στηρίζει και τα υπόλοιπα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα της τελευταίες ημέρες.
Το ρωσικό ρούβλι και το ραντ της Ν. Αφρικής ενισχύονται, ενώ το ευρώ σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,1420, μετά το χαμηλό 13 μηνών τη Δευτέρα στα 1,1365 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχωρεί 0,1% στις 96,06 μετά το υψηλό 13 μηνών τη Δευτέρα στις 96,39.
Το ιαπωνικό γεν υποχωρεί έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία δολαρίου/γεν στα 111,10.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης