Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Καταδικάζει η Κίνα το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ - «Αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών»

tags :
Καταδικάζει η Κίνα το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ - «Αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών»
Το Πεκίνο προέτρεψε την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» και να αντιμετωπίσει αντικειμενικά τις σχέσεις των δύο πλευρών
Έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας απέναντι στην υπογραφή του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) για το οικονομικό έτος 2019, ύψους 717 δισ. δολαρίων, εκτιμώντας ότι αυτή η κίνηση του Πεκίνου αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, υπέγραψε χθες (13/8) το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο εξουσιοδοτεί στρατιωτικές δαπάνες και ενισχύει την Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (CFIUS), η οποία εξετάζει προτάσεις ώστε να διαπιστώσει εάν απειλείται η εθνική ασφάλεια της χώρας.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε ότι έχει σημειώσει την συμπερίληψη του CFIUS στο νομοσχέδιο και ότι «θα αξιολογήσει διεξοδικά το περιεχόμενο», δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις για τις κινεζικές επιχειρήσεις.
«Η πλευρά των ΗΠα πρέπει να αντιμετωπίσει αντικειμενικά και δίκαια τους κινέζους επενδυτές και να αποτρέψει το CFIUS να αποτελέσει εμπόδιο στην επενδυτική συνεργία μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών εταιρειών», αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι κινεζικές και οι αμερικανικές εταιρείες επιδιώκουν μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, προτρέποντας τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να λάβουν σοβαρά υπόψην τις φωνές των εταιρειών της και να προσφέρουν ένα καλό περιβάλλον και σταθερές προσδοκίες.
Το νομοσχέδιο που υπογράφηκε χθες αναφέρει τον «μακροπρόθεσμο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα» ως την κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, βελιτώνοντας τις αμυντικές ικανότητες της αυτοελεγχόεμνης Ταϊβάν.
Ανακοίνωσε σχετικά με το νομοσχέδιο εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ψήφισαν αυτή την ενέργεια παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις της Κίνας, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη δυασρέσκειά του για το «αρνητικό περιεχόμενο που σχετίζεται με την Κίνα».
Το κινεζικό ΥΠΕΞ προέτρεψε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» και να αντιμετωπίσουν αντικειμενικά τις σχέσεις των δύο χωρών, αποφεύγοντας τις ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγμα στη συνεργασία τους.
Επιπλέον, τη σχετική εξέλιξη σχολίασε και το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας, χαρακτηρίζοντάς την ως πράξη «ενίσχυσης του ανταγωνισμού Κίνας και ΗΠΑ», ενώ πρόσθεσε ότι καταστρέφεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς θίγεται το σημαντικό και ευαίσθητο θέμα των διμερών σχέσεων.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα άτομα, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιαδήποτε μορφή, να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα», πρόσθεσε το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης