Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πράσινο» έκλεισε η Wall Street - Μετριάζονται οι ανησυχίες για την Τουρκία, στήριξη από το δολάριο

«Στο πράσινο» έκλεισε η Wall Street - Μετριάζονται οι ανησυχίες για την Τουρκία, στήριξη από το δολάριο
«Στο πράσινο» έκλεισε η Wall Street
(upd)«Στο πράσινο» έκλεισαν σήμερα (14 Αυγούστου 2018) οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεπεράσουν την αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική κρίση της Τουρκίας, καθώς η τουρκική λίρα ανακάμπτει από τα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Ο Dow Jones έκλεισε στις 25.299,92 μονάδες, έπειτα από ημερήσια άνοδο της τάξεως του 0,5%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq έφθασαν τις 2.840,04 (+0,6%) και 7.870,89 μονάδες (+0,7%), αντίστοιχα.



Στις 23:07, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά 7,8% έναντι της λίρας, στις 6,35 λίρες/δολάριο, ανακάμπτοντας από το κραχ που οδήγησε το νόμισμα της Τουρκίας στις 7,24 λίρες.
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ (U.S. Dollar Index) ενισχύεται κατά 0,3%, στις 96,7 μονάδες,
Σε ό,τι αφορά ειδικά στον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500, σημειώνεται πως, μέχρι σήμερα, το 76,84% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν αναφέρει τριμηνιαία αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δεδομένα της FactSet.
Τα εταιρικά κέρδη κατέγραψαν αύξηση άνω του 24% στο β’ τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητα αμετάβλητες παρέμειναν τον Ιούλιο του 2018 οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, καθώς η άνοδος στο κόστος των καυσίμων αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών σε άλλους κλάδους.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,1% για τον Ιούλιο.
Στους δώδεκα μήνες έως τον Ιούλιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,8% -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2012- μετά από αύξηση 4,7% τον Ιούνιο.
Οι τιμές των εισαγόμενων καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,6%, έναντι αύξησης 1,3% του Ιουνίου, ενώ οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,8%, μετά από πτώση 2,6% τον προηγούμενο μήνα.
Εξαιρουμένων των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, οι τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 0,1% τον Ιούλιο, έναντι πτώσης 0,2% του Ιουνίου.
Παράλληλα, η έκθεση του υπουργείου έδειξε ότι οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν κατά 0,5% τον Ιούλιο, μετά από αύξηση 0,2% τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 4,3%, έναντι αύξησης 5,3% του προηγούμενου μήνα.
Οι μεγάλοι χαμένοι και κερδισμένοι σε Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq Composite:





Σε νέα ιστορικά υψηλά το χρέος των νοικοκυριών, στα 13,3 τρισ. δολάρια το β' 3μηνο 2018

Ανοδικά κινήθηκε για 16ο συνεχόμενο τρίμηνο το χρέος των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίηση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 82 δισεκ. δολάρια ή 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στο νέο ιστορικό υψηλό των 13,29 δισεκ. δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσό εμφανίζεται κατά 19,2% υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο κατά την περίοδο της άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τα 9 τρισεκ. Δολάρια αντικατοπτρίζουν τα στεγαστικά δάνεια (+60 δισεκ. σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο), επισημαίνεται.



Όπως έχει υπολογίσει ο ιστότοπος «LendingTree», το χρέος καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών για τους Αμερικανούς πολίτες αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2018, επίδοση-ρεκόρ.



Στο εν λόγω χρέος δεν περιλαμβάνονται τα στεγαστικά δάνεια.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα, πλέον οι Αμερικανοί οφείλουν το 26% του εισοδήματός τους στο χρέος, ποσοστό που, επίσης, αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 και την περίοδο 200-2008, διαμορφωνόταν στο 22% και 12%-13%.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι το χρέος από τα δάνεια αυτοκινήτων και τις πιστωτικές κάρτες αυξάνεται με ρυθμό άνω του 7% ετησίως, έναντι αύξησης 2% για τα στεγαστικά δάνεια.



Ωστόσο, υπογραμμίζεται, οι καθυστερήσεις πληρωμών φθάνουν το μόλις 2,4% για το σύνολο των δανείων.

Κέρδη μετά από 3 ημέρες απωλειών για τον χρυσό - Άνοδος 0,2% στα 1.200,70 δολ. ανά ουγγιά

Με ήπια κέρδη έκλεισε σήμερα (14/8/2018), μετά από τρεις ημέρες απωλειών, ο χρυσός, επανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 1.200 δολ. ανά ουγγιά, αν και παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.
Στην άνοδο του χρυσού συνέβαλε και η υποχώρηση των ανησυχιών για την τουρκική οικονομία, με την τουρκική λίρα να ανακάμπτει σήμερα έναντι του δολαρίου, παρά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στον Erdogan για άμεση απελευθέρωση του Αμερικανικού πάστορα, καθώς φαίνεται να αποδίδει καρπούς η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
Η λίρα διαπραγματεύεται σήμερα στις 6,36 λίρες/δολάριο, ανακάμπτοντας από το κραχ που οδήγησε το νόμισμα της Τουρκίας στις 7,24 λίρες.
Πάντως, το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται σήμερα έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων, με τον δείκτη δολαρίου να ανέρχεται σε νέα υψηλά 14 μηνών, εν μέσω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητα αμετάβλητες παρέμειναν τον Ιούλιο του 2018 οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, καθώς η άνοδος στο κόστος των καυσίμων αντισταθμίστηκε από την πτώση των τιμών σε άλλους κλάδους.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,1% για τον Ιούλιο.
Στους δώδεκα μήνες έως τον Ιούλιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,8% -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2012- μετά από αύξηση 4,7% τον Ιούνιο.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 1,80 δολ. ή 0,2% στα 1.200,70 δολ. ανά ουγγιά, μία ημέρα αφότου διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,134 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του γιεν.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.



Οριακές διακυμάνσεις για το πετρέλαιο – Άνω των 67 δολ. το αμερικανικό αργό και των 72 δολ. το Brent

Ήπιες απώλειες σημείωσαν οι τιμές του μαύρου χρυσού, κυρίως εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου αλλά και τις ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την πιθανότητα να ξεσπάσει χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα.
Πτώση μόλις 0,15% για το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού (WTI), το οποίο διαμορφώθηκε στα 67,04 δολάρια το βαρέλι.



Σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και το Brent το οποίο υποχώρησε 0,19% στα 72,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει έως και τα 73,93 δολάρια το βαρέλι.
Το πετρέλαιο, ενώ αρχικά κινούνταν ισχυρά ανοδικά, διέγραψε όλα τα κέρδη του, καθώς ο δείκτης δολαρίου έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο 13 μηνών, γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.



Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στην πορεία της παραγωγής του ΟΠΕΚ, μετά την ανακοίνωση της Σ. Αραβίας, ότι τον Ιούλιο υπήρξε μείωση της παραγωγής της κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, με αποτέλεσμα αυτή να φθάσει στα 10,29 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Πρώτη ενημέρωση, 16:31, 14 Αυγούστου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης