Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Ανάπτυξη άνω του 4% αναμένει το 2018 η κυβέρνηση

tags :
Κύπρος: Ανάπτυξη άνω του 4% αναμένει το 2018 η κυβέρνηση
Ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται για την κυπριακή οικονομία και το 2018
Οικονομική ανάπτυξη άνω του 4% αναμένει για την Κύπρο η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, το 2018, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Η οικονομία, σημειώνει, μεγεθύνεται στο β' τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, κατά 3,9%. "Σε συνδυασμό με ανάπτυξη 4% στο πρώτο τρίμηνο και την εποχιακή κατανομή της οικονομικής δραστηριότητας, είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ρυθμός πέραν του 4% για το σύνολο του έτους", ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Περαιτέρω ανέφερε ότι πρόκειται για την 14η διαδοχική τριμηνία ανάπτυξη από το τέλος του 2015, υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, αλλά ότι η πορεία της οικονομίας είναι πλέον σταθερά αναπτυξιακή.
Επισημαίνεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολογίζει την οικονομική ανάπτυξη του 2018 στο 4%, κάνοντας, μάλιστα, λόγο και για επιτάχυνση του ρυθμό στο 4,2%, το επόμενο έτος.
Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά στο 2,5%, από 3,9% το περασμένο έτος.
Σε έκθεση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουνίου 2018, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα στηριχθεί από τα προγραμματισμένα κατασκευαστικά έργα και τον τουρισμό, όχι τόσο από την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς τα νοικοκυριά εντείνουν τις αποπληρωμές δανείων.
Τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα γύρω στο 4-4,5% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των ετών 2018-23, σε συνδυασμό με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θα συμβάλλουν στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους στο 72% του ΑΕΠ έως το 2023, μετά από αύξηση της τάξεως του 12% στις αρχές του 2018, λόγω της στήριξης του Συνεργατισμού.
Σε ό,τι αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολική συγκέντρωση οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών.
Παράλληλα, πραγματοποιεί αναφορά στο επίμαχο θέμα του ξεπλύματος και της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με τα πρότυπα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Το Ταμείο προειδοποιεί, επίσης, ότι η χαμηλή ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και η ανεπαρκής διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν πηγές κινδύνων.

Διαβάστε: EBRD: Στο 3,2% η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2018

Η κυπριακή οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 3,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% έναντι ανάπτυξης 1% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τη Cystat, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς ξενοδοχείων και εστιατορίων, λιανικού και χονδρικού εμπορίου, κατασκευές, μεταποίηση, επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες και διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.
Επισημαίνεται ότι, για το σύνολο του 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 3,9%, έναντι 3% το 2016.
Η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 3,6% και 3,3% τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα.

Διαβάστε: Κομισιόν: Στο 3,6% η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2018 – Αύξηση του χρέους, στο 105,7%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης