Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αύξηση κερδών στις τράπεζες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τους επόμενους 18 μήνες

tags :
Moody's: Αύξηση κερδών στις τράπεζες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τους επόμενους 18 μήνες
Αύξηση κερδών για τις τράπεζες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης «βλέπει» η Moody's
Αυξημένα κέρδη για τις τράπεζες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναμένει τους αμέσως επόμενους 18 μήνες η Moody's Investors Service, επικαλούμενη την τόνωση του δανεισμού και τα υψηλότερα επιτόκια.
«Το πόσο γρήγορα οι τράπεζες της περιοχής θα επωφεληθούν, θα καθοριστεί από την εξέλιξη των νομισματικών πολιτικών σε κάθε χώρα, καθώς και από τη διάρκεια των δανείων σε μεμονωμένες τράπεζες.
Ταυτόχρονα, τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων είναι απίθανο να αυξηθούν γρήγορα, επειδή οι περισσότερες τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα και δεν χρειάζεται να αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων.
Η ψηφιοποίηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας από πλευράς κόστους για τις τράπεζες στην περιοχή», αναφέρει σχετικά ο αμερικανικός οίκος.
«Οι τσεχικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση για να επιτύχουν σταθερή ισχυρή κερδοφορία», εκτιμά.
Η Moody's έχει ορίσει σε σταθερές τις προοπτικές (outlook) των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για το 2018, γεγονός που αντανακλά τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία αντισταθμίζει τις διαρθρωτικές και θεσμικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο οίκος νωρίτερα μέσα στο έτος, η δυναμική κατανάλωση των νοικοκυριών και η συνεχής ανάκαμψη των επενδύσεων θα συνεχίσουν να οδηγούν στην ανάπτυξη τις χώρες της περιοχής.
Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της διαφοράς των εισοδημάτων των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι περισσότερες μεταβολές αξιολόγησης των προοπτικών για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2017 ήταν θετικές, με γνώμονα την ενίσχυση των δημοσιονομικών, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών.
Ως αποτέλεσμα και σύμφωνα με το πιστωτικό περιβάλλον που προβλέπει η Moody's για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2018, επτά από τις οκτώ χώρες της περιοχής έχουν τώρα σταθερό outlook.
Η Moody's αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν το μέσο όρο της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ το 2018, αλλά θα υποχωρήσουν ελαφρώς μεταξύ 3% και 4% για τις περισσότερες χώρες.
Αυτό οφείλεται στην ελαφρά χαμηλότερη αναμενόμενη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και στην έναρξη σταδιακής νομισματικής σύσφιξης σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική το 2018 στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.
Ωστόσο, ο δημοσιονομικός χώρος θα συρρικνωθεί για πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2018, καθώς η ανάπτυξη των εσόδων επιβραδύνεται σύμφωνα με τη συγκράτηση της οικονομικής ανάπτυξης και το κόστος των τόκων αυξάνεται σταδιακά λόγω της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Κατά την άποψη της Moody's, αυτό θα ασκήσει πίεση στις χώρες με τη λιγότερο ευνοϊκή δημοσιονομική θέση, όπως η Ρουμανία (σταθερό outlook, Baa3) και η Ουγγαρία (σταθερό outlook, Baa3), όπου τα διαρθρωτικά ελλείμματα πρόκειται να διευρυνθούν περαιτέρω.
H Moody's επισημαίνει ότι διαρθρωτικά εμπόδια όπως οι δημογραφικές προκλήσεις και η έλλειψη εργατικού δυναμικού ισοσταθμίζουν την πιθανή ανάπτυξη της περιοχής.
Επιπλέον, η ανάγκη προσαρμογής στις μελλοντικές αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία καθώς και η μετατόπιση των επιπέδων χρηματοδότησης της ΕΕ ενδέχεται επίσης να αποτελέσει πρόκληση για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.
Επιπλέον, η Moody's εκτιμά ότι ένα λιγότερο προβλέψιμο περιβάλλον πολιτικής θα περιορίσει το πιστωτικό προφίλ ορισμένων χωρών στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η ασυμβατότητα της πολιτικής θα παραμείνει σημαντική για την Πολωνία (A2, σταθερό outlook) όπου η δικαστική μεταρρύθμιση θα μπορούσε ενδεχομένως να διαβρώσει το κράτος δικαίου και να περιορίσει το οικονομικό κλίμα και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης