Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου - Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης

tags :
Στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου - Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης
Οι δύο στρατιωτικοί έφθασαν στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου 2018 - Πληθώρα δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ
(upd8) «Τέλος καλό, όλα καλά» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ποιοι ήταν όμως εκείνοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην ξαφνική απελευθέρωσή τους;
Το παρασκήνιο πλούσιο, πολλοί οι «παίκτες» που έπαιξαν ρόλο (εμφανώς ή αφανώς) για να φτάσουμε στη χθεσινή εξέλιξη.
Το «κλειδί» ίσως, για την αποφυλάκιση του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη ήταν η διεθνοποίηση του θέματος της άδικης φυλάκισής τους, χωρίς κατηγορητήριο εδώ και τόσους μήνες, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί η συγκυρία της αμερικανοτουρκική κρίσης, καθώς δεν αποκλείεται η απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών να αποτελεί προάγγελο εξελίξεων για τον Αμερικανό πάστορα.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξει το γεγονός ότι η Αθήνα, παράλληλα με τις διαρκείς ελληνο-τουρκικές συνομιλίες, έφερε το ζήτημα σε ευρωπαϊκά όργανα, έκανε επαφές με διεθνείς παράγοντες.
Το ΑΠΕ θυμίζει και την αναφορά του Jean Claude Juncker στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο, υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της γείτονος.
Είχε προηγηθεί η ευρω-τουρκική Σύνοδος της Βάρνας, με τους κ.κ. Juncker και Borisov να βάζουν το θέμα της απελευθέρωσης του Αγγ. Μητρεώδη και του Δ. Κούκλατζη στην ευρωπαϊκή ατζέντα των συνομιλιών με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.
Με τις ελληνικές πιέσεις να κορυφώνονται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, εκεί όπου Trump, Merkel και άλλοι ηγέτες ενημερώνονται από πρώτο χέρι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης.
Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, παρά τα βήματα που έγιναν στο θέμα τότε. Ήταν η στιγμή των πράξεων, όχι των λόγων.
Από την άλλη πάντως, το δικό του ρόλο έπαιξε η χρονική συγκυρία, η οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία.
Με δεδομένο το εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις Trump - Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξε να συνειδητοποιεί τη σημασία του να κρατήσει «ζωντανά» τα ευρωπαϊκά ερείσματα.
Και οι καλές ευρω-τουρκικές σχέσεις περνούν και μέσα από την Ελλάδα, «κομμάτι» των οποίων ήταν, μέχρι χθες, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.
Στην προσπάθεια πάντως κάποιων πλευρών να αποδώσουν την επιτυχία στις διεθνείς πιέσεις και μόνον, οι πηγές μας απαντούσαν ότι κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει, αρκεί να δει κανείς ότι η Άγκυρα άφησε ελεύθερους τους Έλληνες, όχι όμως τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται στις γερμανικές φυλακές ή, πολύ περισσότερο, τον Αμερικανό πάστορα.
«Είχαμε σταθερή γραμμή και δικαιωθήκαμε, η ελληνική διπλωματία έκανε τη δουλειά της σωστά», ανέφερε οι πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη ξημερώματα της 15ης Αυγούστου

Στη Θεσσαλονίκη έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, οι οποίοι κρατούνταν επί 5,5 μήνες, από τις αρχές Μαρτίου, στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.
Τους δύο στρατιωτικούς συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Είχε προηγηθεί  εντολή του πρωθυπουργού, να μεταβεί την Τρίτη 14 Αυγούστου, στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.









Αναπλ. υπουργός Εξωτερικών: Μέρα χαράς που ανοίγει νέες προοπτικές

«Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους δύο στρατιωτικούς από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στο αεροπλάνο οι δύο στρατιωτικοί μας, τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που αισθανόμαστε όλοι οιΕλληνες για την απελευθέρωση τους» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε αυτή τη στιγμή τη χαρά των οικογενειών τους, όχι μόνο εμείς στην κυβέρνηση, κάθε Ελληνας, είναι μια μέρα γιορτής ήρθε αυτή η μεγάλη χαρά και ευτυχία, που είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας, όχι μόνο της πολιτείας αλλά όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε πως όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τη «δύσκολη» συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, «ενώ όλοι δήλωναν ότι δεν βγήκε κάτι από τη συζήτηση αυτή, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι βγαίνει πιο αισιόδοξος.
Ακριβώς γιατί και αυτή η συνάντηση, όπως και όλες οι άλλες προσπάθειές μας, του υπουργείου Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη μας και τον πρόξενό μας συνέτειναν ακριβώς σ΄αυτό, στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών».
«Και πρέπει να πω ότι ήταν μια προσπάθεια ενωτική που και άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλλουν με τις διεθνείς τους επαφές», επισήμανε και πρόσθεσε πως τώρα είναι μια νέα εποχή για τις ελληνοτουρκικέ σχέσεις.
«Τώρα είναι μια νέα στιγμή για τις σχέσεις μας με την άλλη πλευρά. Ξεκινούν νέες προοπτικές για καλή συνεργασία, γειτονία. Νομίζω, λοιπόν, ότι μια μέρα χαράς που ανοίγει νέες προοπτικές, τις οποίες θα συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε, όπως κάναμε μέχρι αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.

Καμμένος: Μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας

«Μία πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940, ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρέθηκαν επί πολλούς μήνες κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Εστειλε μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, σημειώνοντας πως «με ιδιαίτερη φόρτιση, συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό».
Ταυτόχρονα τόνισε πως η σημαδιακή αυτή ημέρα μπορεί να σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα και ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους, σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.
Καλωσόρισε στην πατρίδα και στις Ενοπλες Δυνάμεις τους δύο στρατιωτικούς σημειώνοντας: «Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων με τη στρατιωτική ηγεσία καλωσορίζω τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Δημόσια τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παρέδωσαν τη σημαία,  την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγίας».

Υφυπ. Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης: Είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι για τις συστηματικές και διαρκείς προσπάθειες

«Είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Ταυτόχρονα είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι για τις συστηματικές και διαρκείς προσπάθειες που κατέβαλε τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και το σύνολο των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς η απελευθέρωση είναι αποτέλεσμα ενεργειών οι οποίες γινόνουσαν στο ανώτατο επίπεδο, ιδιαίτερα με τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα τις οποίες είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σε όλο το διάστημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο ΝΑΤΟ και αλλού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ευχαριστίες από τους δύο στρατιωτικούς και τους γονείς τους

«Να πούμε ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας στήριξαν.
Τους ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Αγγελος Μητρετώδης.
Ευχαριστίες προς όλους εξέφρασαν και οι γονείς των δύο στρατιωτικών που δεν χόρταιναν να τους αγκαλιάζουν στον λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους στο αεροδρόμιο.
Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι δύο στρατιωτικοί πήγαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, όπου έγινε κι εκεί μια υποδοχή παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Αμέσως μετά ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσει που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη της διπλωματίας η απελευθέρωση των στρατιωτικών - Θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων

Νίκη της διπλωματίας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου χαρακτήρισε με σημερινή (15/8/2018) του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία.
«Ο αταλάντευτος αγώνας της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα και η διεθνής κινητοποίηση οδήγησαν στο αίσιο τέλος της περιπέτειας των δύο στρατιωτικών.
Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών.
Η ειρήνη και η καλή γειτονία είναι προς το συμφέρον όλων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πώς φθάσαμε στην απελευθέρωση

Μετά από την έκτη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισης το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα, απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλεον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε οι δύο Έλληνες επιστρέφουν στην πατρίδα μας.
Στη συνεδρίαση της 14ης Αυγούστου οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.
Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Erdogan, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Πρ. Παυλόπουλος: Στοιχειώδης πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους της Τουρκίας η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ταυτόχρονα τονίζει ότι αυτή η κίνσηη αποτελεί μία στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης της Τουρκίας, εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι «η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών.
Αφετέρου, δε, δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση»».
Ο κ. Παυλόπουλος συγχαίρει τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στις οικογένειές τους «για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας».
 
Αλ. Τσίπρας: Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής ο πρωθυπουργός αναφέρει «Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.
Άγγελε και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».





Βούτσης: Καλή λευτεριά Άγγελε και Δημήτρη

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγ. Μητρετώδη και Δ. Κούκλατζη, απέστειλε το εξής μήνυμα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του γραφείου Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης: «Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα και να σας σφίξουμε στην αγκαλιά μας.
Καλή λευτεριά».

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, κατ' αρχήν φρόντισε να αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter, την εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας.




Juncker: Είμαι ευτυχής για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Με ανάρτησή του και στην ελληνική γλώσσα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, χαιρετίζει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean - Claude Juncker.
«Όπως είχα πει στη Βάρνα, η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τους Ευρωπαίους γείτονες της. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική αυτή σχέση. Επιθυμούμε μια σταθερή, ευημερούσα, δημοκρατική Τουρκία» γράφει ο κ. Juncker.
Ο ρόλος του προέδρου της Κομισιόν ήταν σημαντικός, καθώς από τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου, είχε θέσει επιτακτικά το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Τούρκο πρόεδρο Erdogan.
Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ασκούσε πίεση την τουρκική πλευρά για την απελευθέρωσή τους.
Όπως τόνιζαν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απελευθέρωση δείχνει ότι ο Ερντογάν κατανοεί ότι μόνο στην Ευρώπη μπορεί να στηριχθεί.



Υπουργείο Εξωτερικών: Κερδισμένη η διπλωματία - Θετική κίνηση για τις σχέσεις με Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει το γεγονός απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, μετά από σχεδόν 5 μήνες αδικαιολόγητης κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης.
Σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως «η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας».
Προς την ίδια κατεύθυνση, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών «θα συμβάλει και η τέλεση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, των επίσημων εγκαινίων του ιστορικού κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον παρελθόντα Μάρτιο».
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμα πως οι συνεχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού, του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν και υπογραμμίζει ότι ο μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η διπλωματία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η Ελλάδα


Την ικανοποίηση και τη χαρά του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη δήλωσή του τονίσε ότι «η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας.
Όλοι οι Ελληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους.
Θέλω προσωπικά να συγχαρώ τον Αγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα».



Χρυσή Αυγή: Λυτρωτική απελευθέρωση για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς

Ανακοίνωση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών εξέδωσε η Χρυσή Αυγή, η οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ΄τι μετά από 165 ημέρες αιχμαλωσίας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και μάλιστα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.
Όπως αναφέρει «Ύστερα από 167 μέρες αιχμαλωσίας ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους, όπως αποφάσισε πριν λίγο το τουρκικό δικαστήριο.
Όπως έγινε γνωστό εντός ολίγων ωρών και ύστερα από τις τυπικές διαδικασίες οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην Τουρκία για την δίκη τους.
Η ουσία και το χαρμόσυνο νέο πάντως είναι ότι ύστερα από 5 σχεδόν μήνες τα δύο Ελληνόπουλα που αιχμαλωτίστηκαν εν ώρα υπηρεσίας θα βρίσκονται τον Δεκαπενταύγουστο σπίτι τους.
Να σημειώσουμε ότι όλες αυτές τις ημέρες οι 2 Έλληνες αξιωματικοί είχαν εγκαταλειφθεί από την υποτακτική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τώρα βιάζεται να πανηγυρίσει.
Μόνο η Χρυσή Αυγή αντέδρασε δυναμικά στην αιχμαλωσία τους και κάθε ημέρα που περνούσε υπενθύμιζε την παράνομη κράτηση τους από τον Ερντογάν.

Τσίπρας και Καμμένος ετοιμάζουν φιέστα

Με αφορμή την λυτρωτική απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι παρέμειναν αιχμάλωτοι για 5 μήνες στις φυλακές του Ερντογάν, Τσίπρας και Καμμένος στήνουν μια επικοινωνιακή κομματική φιέστα.
Οι χρεοκοπημένοι πολιτικάντηδες που δεν είχαν καμία συμβολή στην αποφυλάκιση των Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ένα χαρμόσυνο γεγονός, για το οποίο πραγματικά χαίρεται ολόκληρη η Ελλάδα.
Θυμίζουμε πως μέχρι χθες ο Κουβέλης ερωτώμενος για την τύχη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών δήλωνε άγνοια, αφού η συγκυβέρνηση των προδοτών τους είχε εγκαταλείψει στο έλεος του Ερντογάν.
Τώρα, λοιπόν με φτηνές κομματικές φιέστες προσπαθούν να λάβουν μερίδιο από αυτήν την χαρά και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την προδοσία της Μακεδονίας και τος φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
Η μόνη αιτιολογία που έχουν οι κυβερνώντες για να διεκδικούν εύσημα από αυτήν την εξέλιξη είναι η πιθανότητα να έδωσαν ανταλλάγματα στον "σουλτάνο", εκτός δηλαδή αν θέλουν να πιστέψουμε ότι η τελευταία ανθελληνική παραχώρηση με την εκλογή μουφτήδων στην Θράκη εντάσσεται σε ένα τέτοιο αλισβερίσι;
Τέλος, η μεγάλη αγάπη και ο πόνος των Τσίπρα - Καμμένου για τους φρουρούς της Πατρίδος μας είναι πράγματι υποκριτικός, γιατί αν σέβονταν τους συνοριοφύλακες δεν θα καταδέχονταν να υπηρετήσουν ο ένας στο Ναυτικό και ο άλλος στην Αεροπορία εντός Λεκανοπεδίου Αττικής.
Να μην ξεχνάμε πως οι δήθεν υπερασπιστές του Ελληνικού Στρατού δεν έχουν υπηρετήσει στα σύνορα!».

Γεννηματά: Σημαντική και θετική εξέλιξη η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Την «απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από 5 μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης», χαιρετίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τη σημαντική, θετική εξέλιξη.
 Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους, τονίζει η κ. Γεννηματά και συγχαίρει τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν.
«Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα» επισημαίνει καταληκτικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: Θετική εξέλιξη η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ανακοίνωση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
Σε αυτήν αναφέρει ότι «η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Στ. Θεοδωράκης: Η τουρκική κίνηση βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών

Μέσω Twitter σχολίασε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Όπως αναφέρει «η παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών επιτέλους τερματίστηκε ύστερα από 168 μέρες.
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεών μας.
Το σθένος που επέδειξαν τα δυο παιδιά και οι οικογένειές τους είναι κάτι που συγκίνησε όλους τους Έλληνες.
Μπράβο τους».



Ενωση Κεντρώων: Χαιρόμαστε για την απελευθέρωση αλλά υποψιαζόμαστε συναλλαγή κυβέρνησης - Τουρκίας

Για πιθανότητα συναλλαγής μεταξύ κυβέρνησης και Τουρκίας κάνει λόγο η Ένωση Κεντρώων, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά της για την απελευθερώση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Χαιρόμαστε ασφαλώς, που οι δυο στρατιωτικοί μας, που κρατούντο παρανόμως στις φυλακές της Τουρκίας, απελευθερώνονται, αλλά υποψιαζόμαστε όμως ότι έγινε συναλλαγή για την απελευθέρωση τους, μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης με την αποπομπή των δυο μουφτήδων από τη Θράκη και την εκλογή νέων αρεστών στον Ερντογάν» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.
Σε ανακοίνωσή της, προσθέτει: «Εκτιμούμε ότι η υπόθεση αυτή θα εξελιχθεί ως ωρολογιακή βόμβα, εις βάρος της χώρας μας στην Θράκη».

Οικουμενικός Πατριάρχης: Μεγάλο δώρο της Παναγίας η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων

Ως ένα μεγάλο δώρο της Παναγίας χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν επί 5 μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο, όπως επισήμανε.
Ειδικότερα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σχοινούδι της Ίμβρου, όπου τέλεσε τον εσπερινό, δήλωσε: «Αδερφοί μου, φαίνεται ότι η Παναγία, με την ευκαιρία της εορτής Της, θέλησε να μας στείλει ένα μεγάλο δώρο. Μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι αφέθησαν ή αφήνονται ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνταν επί 5 μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο».
Το πλήθος των πιστών που παρακολουθούσε τον εσπερινό επιδοκίμασε την αναγγελία της είδησης και εκείνη τη στιγμή η φωνή του κ.κ. Βαρθολομαίου «έσπασε» από μεγάλη συγκίνηση.

Ν. Κούκλατζης (πατέρας Δ. Κούκλατζη): Ευχαριστούμε τον Θεό για το θαύμα που ζούμε

«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή.
Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη. «Ευχαριστούμε τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας», συμπλήρωσε ο πατέρας του ενός από τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν στις φυλακές της Ανδριανούπολης από τον περασμένο Μάρτιο. 

Ν. Μητρεώδης (πατέρας Αγ. Μητρεώδη): Ζήσαμε μία εφιαλτική οδύσσεια

Ως μια «εφιαλτική οδύσσεια» περιγράφει ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη την περιπέτεια του γιου του, που μαζί με τον Δημήτρη Κούκλατζη πέρασαν 167 μέρες στις τουρκικές φυλακές, λίγο μετά την ανακοίνωση για την απελευθέρωσή τους.
«Περάσαμε έναν Γολγοθά», ανέφερε ο Νίκος Μητρετώδης στο ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι η περιπέτεια που έζησε ο γιος του αλλά και η οικογένειά του ήταν πρωτόγνωρη.
Ο κ. Μητρετώδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους του συμπαραστάθηκαν, αλλά και την Εκκλησία. «Θέλω να ευχαριστήσω τον ανώνυμο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε.

Ποιοι είναι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Στελέχη της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας "Ρίμινι" είναι οι δύο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο στην οριογραμμή της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, αργά το απόγευμα της Πέμπτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και ένα Λοχία ΕΠΟΠ.
Στο ελληνικό πεντάγωνο είναι συνεχείς οι συσκέψεις για την επισκόπηση των διαδικασιών επανόδου των δυο στελεχών του Στρατού Ξηράς. Στις συσκέψεις, συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Οι οικογένειες των δύο στρατιωτικών ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα των ονόματα των Ελλήνων στρατιωτικών.
Πρόκειται για τον υπολοχαγό Άγγελο Μητρετόδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη.

Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία

Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης, προβάλλοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι είναι μια "πράξη δικαιοσύνης" και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις περιστάσεις της σύλληψής τους.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αύξησε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που ήταν ήδη τεταμένες τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της άρνησης της Αθήνας να απελάσει οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Το AFP σημειώνει επίσης πως η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στην Άγκυρα για την «άδικη» κράτηση των δύο στρατιωτικών και πως οι δικηγόροι τους είχαν ζητήσει τουλάχιστον έξι φορές την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης.
Εκτενής είναι η αναφορά και από τους Financial Times, οι οποίοι αναφέρονται διεξοδικά στην περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Το πρακτορείο Reuters σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή οκτώ Τούρκων καταδρομέων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016 υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα και ότι θέλει την επιστροφή τους για να τους προσαγάγει σε δίκη.
Στην αντιπαράθεση των δύο χωρών για το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αναφέρεται ατην αγγλόφωνη έκδοσή του και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτο θέμα στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη μερικές εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ όπου συμφώνησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.
Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτη είδηση και στον ιστότοπο του CNN Turk.
Στη Γαλλία, την είδηση αναμεταδίδουν ήδη στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες Le Point και Le Figaro.
Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης, προβάλλοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι είναι μια "πράξη δικαιοσύνης" και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις περιστάσεις της σύλληψής τους.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αύξησε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που ήταν ήδη τεταμένες τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της άρνησης της Αθήνας να απελάσει οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Το AFP σημειώνει επίσης πως η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στην Άγκυρα για την «άδικη» κράτηση των δύο στρατιωτικών και πως οι δικηγόροι τους είχαν ζητήσει τουλάχιστον έξι φορές την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης.
Εκτενής είναι η αναφορά και από τους Financial Times, οι οποίοι αναφέρονται διεξοδικά στην περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Το πρακτορείο Reuters σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή οκτώ Τούρκων καταδρομέων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016 υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα και ότι θέλει την επιστροφή τους για να τους προσαγάγει σε δίκη.
Στην αντιπαράθεση των δύο χωρών για το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αναφέρεται ατην αγγλόφωνη έκδοσή του και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτο θέμα στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη μερικές εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ όπου συμφώνησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.
Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρώτη είδηση και στον ιστότοπο του CNN Turk.
Στη Γαλλία, την είδηση αναμεταδίδουν ήδη στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους οι εφημερίδες Le Point και Le Figaro.
Η είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, δημοσιεύεται ήδη στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Γερμανίας.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε την είδηση με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση πολλών εφημερίδων.
Οι ανταποκρίσεις αναφέρονται διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μια πράξη δικαιοσύνης, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».
«Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η κυβέρνηση στην Αθήνα μιλούσε για ομηρεία.
Διότι στην Ελλάδα βρίσκονται οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέφυγαν στη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρεται στην ανταπόκριση και επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τους οχτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
«Η ελληνική Δικαιοσύνη είχε τους περασμένους μήνες επανειλημμένα απορρίψει την παράδοσή τους, με την αιτιολογία ότι στην Τουρκία τους περίμενε μια μη-δίκαιη διαδικασία.
Σε τρεις από τους στρατιωτικούς έχει στο μεταξύ χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα».
Η γερμανική κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει από την αρχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση της σύλληψης και φυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες εξακολουθούν να κρατούν και Γερμανούς πολίτες, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να απαγγέλλουν κατηγορίες.
Οι υποθέσεις αυτές έχουν επιβαρύνει και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρομοίασε αυτές τις περιπτώσεις με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα και τόνισε ότι «θα ήταν ευκταίο να μην υπάρξει λύση μόνο στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», καθώς έτσι θα διευκολυνόταν και η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας.

(Πρώτη Ενημέρωση, Τρίτη 14 Αυγούστου, 19.20 μ.μ.)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης