Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νορβηγία μειώνει τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο

tags :
Η Νορβηγία μειώνει τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο
Η νορβηγική κυβέρνηση μειώνει τις επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο
Σε μείωση των δαπανών για τον πετρελαϊκό κλάδο αναμένεται να προχωρήσει η Νορβηγία, όπως γνωστοποίησε η πρωθυπουργός Erna Solberg, λίγους μήνες αφότου η κυβέρνηση τοποθέτησε κεφάλαια στο κρατικό επενδυτικό Ταμείο, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2015.
Μιλώντας στην «Arendal», η κα Solberg υπογράμμισε πως τώρα που η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη ανάκαμψη και η αγορά εργασίας εμφανίζεται πιο σφιχτή, «η εκκαθάριση των δημοσιονομικών κινήτρων αποτελεί βασική προτεραιότητα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Είναι τα απτά πράγματα στην οικονομία που έχουν σημασία.
Εξασφαλίσαμε ότι οι άνθρωποι απασχολούνται και διασφαλίσαμε ότι οι προκλήσεις ήταν ελάχιστες για τους πολίτες στη Νορβηγία.
Πλέον, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι καταφέραμε επίσης να μειώσουμε τη χρήση των χρημάτων από το πετρέλαιο», σημείωσε.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νορβηγίας, τον Μάιο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσφέρει 225 δισεκ. κορώνες (27 δισεκ. δολάρια) από τον πετρελαϊκό πλούτο στην οικονομία, με 21 δισεκ. να αποσύρονται από το κρατικό fund.
«Καθώς η οικονομία ενισχύεται και τα δημόσια έσοδα από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βελτιώνονται με την άνοδο των τιμών αργού, η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εξασφαλίσει ότι η ανάκαμψη δεν θα παρεμποδιστεί από την έλλειψη εργαζομένων σε ορισμένες βιομηχανίες», είπε η πρωθυπουργός.
«Παρατηρούμε ελλείψεις σε ορισμένα τμήματα της αγοράς εργασίας, τα οποία προφανώς έχουν αντίκτυπο στο πόσο μπορούμε να τονώσουμε τη νορβηγική οικονομία.
Είναι σημαντικό και στις καλές εποχές να χρησιμοποιούμε χρήματα για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για να δώσουμε στους ανθρώπους δουλειές».

Απώλειες 21,4 δισ. δολαρίων για το νορβηγικό κρατικό fund το α’ 3μηνο 2018

Ζημίες 171 δισεκ. κορόνων (περίπου 21,4 δισεκ. δολάρια ) παρουσίασε το κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, βάζοντας τέλος σε ένα αξιοζήλευτο κερδοφόρο σερί.
Το ποσό αφορά το 1,5% επί του συνολικού όγκο περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται το fund, που ανέρχεται1,02 τρισεκ. δολάρια (!).
Όπως και το υπόλοιπο επενδυτικό κοινό, οι απώλειες του Ταμείου απορρέουν από την αυξημένη μεταβλητότητα και την υποχώρηση των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης εντός του 2018, μετά από περίπου 15 μηνών συνεχόμενης ανόδου και απανωτών ιστορικών υψηλών.
Στις 31 Μαρτίου 2018, το 66,2% του χαρτοφυλακίου για το Ταμείο αφορούσε μετοχές (απώλειες 2,2%), ενώ το 31,2% σταθερό εισόδημα (απώλειες 0,4%).
Σε αντίθετο κλίμα, τα ακίνητα -2,7% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου- απέδωσαν κατά 2,5%, επισημαίνεται.

Ασύλληπτα κέρδη για το 2017

Ασύλληπτα κέρδη ύψους 131 δισεκ. δολαρίων (απόδοση 13,7%!) παρουσίασε το κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας για το σύνολο του 2017, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 53 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα, κυρίως λόγω του «ράλι» των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης, κατά το περασμένο έτος.
Το χαρτοφυλάκιο του fund, το οποίο είχε ήδη ξεπεράσει από το 2017 το 1 τρισεκ. δολάρια, αποτελούταν στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 από μετοχές (66,6%), ομόλογα (30,8%) και ακίνητα (3,3%).
Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Yngve Slyngstad, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, που ελέγχει το fund, προειδοποίησε τότε πως τα κέρδη ενδέχεται να επηρεαστούν στο μέλλον, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές.
Και, εν τέλει, «έπεσε μέσα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης