Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών είναι μήνυμα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ - Τι θα συμβεί με τον πάστορα;

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών είναι μήνυμα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ - Τι θα συμβεί με τον πάστορα;
Κίνηση καλής θέλησης από τον Erdogan που προχωρά σε τακτική αναδίπλωσης
(upd) Η αναπάντεχη και για πολλούς ανέλπιστη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης και μάλιστα παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι ο Recep Tayyip Erdogan έχει πάρει… το μάθημά του.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, προς το παρόν «ήπια και σιωπηλά», να προσπαθεί να πείσει ότι η απελευθέρωση ήταν μία τεράστια επιτυχία αποκλειστικά της ελληνικής διπλωματίας, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι στην πραγματικότητα αποτελεί την πρώτη ένδειξη αναδίπλωσης της Τουρκίας.
Μία αναδίπλωση η οποία δεν αφορά πρωτίστως την Ελλάδα – αν και φυσικά υπήρξε η τεράστια ωφέλεια της απελευθέρωσης των δύο αθώων Ελλήνων- αλλά τις ΗΠΑ και φυσικά την προσπάθεια του Erdogan να τα «ξαναβρεί» με τον Donald Trump, χωρίς, όμως, να χάσει κα πλήρως την αξιοπρέπειά του έναντι κυρίως των ψηφοφόρων του.
Την ίδια ώρα γνώστες της όλης υπόθεσης υποστηρίζουν ότι στους Τούρκους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν την Ουάσιγκτον στις αρχές Αυγούστου – λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η καταστροφή της τουρκικής λίρας – οι αμερικανικές αρχές έδωσαν έναν κατάλογο με ξένους πολίτες που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές και πρέπει να απελευθερωθούν μεταξύ των οποίων υπήρχαν και τα ονόματα των δύο Ελλήνων.
Φυσικά στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονταν ο πάστορας Andrew Branson, την αποφυλάκιση του οποίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump έχει αναγάγει σε προσωπική του υπόθεση.
Μάλιστα στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 14/8, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sarah Huckabee Sanders επανέλαβε ότι «ο πρόεδρος αισθάνεται μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι ο πάστορας Branson  δεν έχει απελευθερωθεί, καθώς και για το γεγονός ότι και άλλοι Αμερικανοί πολίτες και εργαζόμενοι σε διπλωματικές υπηρεσίες δεν έχουν αποφυλακιστεί».
Επισημαίνεται ότι ο Branson βρίσκεται στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια, καθώς οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν για κατασκοπεία και για συνεργασία με το δίκτυο του Gulen, τον οποίο, θεωρούν εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Με την απελευθέρωση, λοιπόν, των δύο Ελλήνων –για τους οποίους κατά διαστήματα υπήρξαν ιδιαίτερα επιθετικές δηλώσεις εκ μέρους κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Erdogan- το πιθανότερο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις έναντι των ΗΠΑ.
Η απελευθέρωση του Branson θα ήταν μία εξαιρετικά καλή κίνηση γι’ αυτόν και σαφώς μία καλή αιτία για τον Trump να σταματήσει την επιθετική του πολιτική έναντι της Άγκυρας, κάτι που ίσως να έπειθε και τις αγορές να φανούν λίγο πιο φιλικές προς την τουρκική λίρα.

Τουρκία: Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού πάστορα

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson να αφεθεί ελεύθερος από την κατ’ οίκον κράτησή του και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, αλλά για την υπόθεσή του μένει να αποφασίσει τώρα ανώτερο δικαστήριο, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο δικηγόρος του.
Ο Αμερικανός πάστορας βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί τρομοκρατίας.
Η υπόθεσή του είναι στο επίκεντρο της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα.
Εξελίξεις με τον Αμερικανό πάστορα το Σαββατοκύριακο προαναγγέλλει η Hurriyet
 

Εξελίξεις προανήγγειλε η Hurriyet

Εξελίξεις με την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Andrew Branson εντός του Σαββατοκύριακού, προαναγγέλλει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει διαμηνύσει στον Recep Tayip Erdogan, ότι δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση έως ότου απελευθερωθεί ο πάστορας.
Η Hurriyet υποστηρίζει ότι θα υπάρξει εξέλιξη στις επόμενες ημέρες, σημειώνει ωστόσο πως και να λυθεί το θέμα, τα προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα επιμείνουν, καθώς υπάρχει πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης