Ανακάμπτει η τουρκική λίρα στις 5,9/δολ. λόγω Κατάρ και swaps - Αυξάνει δασμούς κατά των ΗΠΑ η Τουρκία, στο -3,38% ο BIST 100

Ανακάμπτει η τουρκική λίρα στις 5,9/δολ. λόγω Κατάρ και swaps - Αυξάνει δασμούς κατά των ΗΠΑ η Τουρκία, στο -3,38% ο BIST 100
Σημαντική αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων επέβαλε η Τουρκία, σε συνέχεια των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών
(upd8) Στις 5,9 λίρες/δολάριο διαπραγματεύεται σήμερα (15/8/2018) η τουρκική λίρα, ανακάμπτοντας από το κραχ που οδήγησε το νόμισμα της Τουρκίας στις 7,24 λίρες, με το τουρκικό νόμισμα να δέχεται ισχυρή ώθηση μετά την είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η οποία θεωρείται προάγγελος εξελίξεων και στο ζήτημα του Αμερικανού πάστορα.
Στήριξη στο τουρκικό νόμισμα προσφέρει και η ανακοίνωση εκ μέρους του Κατάρ για πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία.
Ταυτόχρονα οι ρυθμιστικές αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι το συνολικό ποσό ανταλλαγής ξένου συναλλάγματος έναντι λιρών δεν μπορούν να υπερβεί το 25%.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την αποτυχημένη παρέμβαση στην αγορά των swaps που τέθηκε όριο 50% των συναλλαγών.Ωστόσο, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε σήμερα υπό πίεση, εν μέσω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, μετά και την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων από την Τουρκία.
Ειδικότερα, ο δείκτης BIST 100 διολίσθησε κατά 3,38% και έκλεισε στις 90.262,95 μονάδες.


Όπως αναφέρει η Hurriyet, η Άγκυρα επέβαλε πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, των προϊόντων καπνού, των οχημάτων, του οινοπνεύματος, του άνθρακα και των καλλυντικών.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο ρυθμός αύξησης των τιμολογίων φθάνει το 120%, ανάλογα με το προϊόν.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay δήλωσε στο Twitter ότι οι δασμοί για ορισμένα προϊόντα αυξήθηκαν «στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας στις 'συνειδητές' οικονομικές επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγει "οικονομικό πόλεμο" για να βλάψει τη χώρα.
Η Ουάσιγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε δύο υπουργούς της Τουρκίας και διπλασίασε τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου στην Τουρκία, με τον Πρόεδρο Donald Trump να προσπαθεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Andrew Brunson, ενός Αμερικανού πάστορα που έχει δικαστεί στην Τουρκία για κατασκοπεία και κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Η απόφαση να επιβληθούν νέοι δασμοί ήρθε μια μέρα αφού ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε ότι η Τουρκία θα μποϋκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα των ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας τα iPhones.
Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, τόνισε χθες πως η Τουρκία θα προστατεύσει τη λίρα, εκτιμώντας πως το τουρκικό νόμισμα θα ενδυναμωθεί περαιτέρω.
Μιλώντας ενώπιον των μελών του κυβερνώντος κόμματος του Recep Tayyip Erdogan, AKΡ, ο Albayrak δήλωσε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης αγοράς και θα ενεργήσει για τη μείωση των συναλλαγματικών κινδύνων για τις εταιρείες.
Όπως τόνισε ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και η Ρυθμιστική Τραπεζική Αρχή έλαβαν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» μετά την επίθεση στη λίρα, που «κηρύχθηκε» στις 10 Αυγούστου 2018.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει βήματα για την προστασία της λίρας.
Όπως συνέχισε χαρακτηριστικά ο Albayrak, το δολάριο έχει μετατραπεί σε εργαλείο πολιτικής τιμωρίας.
Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, η Τουρκία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανακουφίσει τις αγορές, ενώ ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές εκροές από τις τραπεζικές καταθέσεις.
Την ίδια ώρα, ο Numan Kurtulmuş, μέλος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, διαβεβαιώνει ότι ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να χτυπήσει ξανά την πόρτα του ΔΝΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kurtulmus, ο οποίος είναι και πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο τουρκικό «NTV», ο Kurtulmus εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία ότι η λίρα θα συνεχίσει να ανακάμπτει στο υπόλοιπο της εβδομάδας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγικότητάς της, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει έργα που θα βοηθήσουν την αγορά εργασίας της χώρας.

Κατάρ: Επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία

Επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων θα πραγματοποιήσει το Κατάρ στην Τουρκία, όπως διαβεβαίωσε ο Salem bin Mubarak Al Shafi, πρέσβης του Κατάρ στην Άγκυρα.
«Το Κατάρ πάντα προσφέρει στήριξη στους Τούρκους αδελφούς του», υποστήριξε ο Al Shafi μιλώντας στο τουρκικό, κρατιικό πρακτορείο Anadolu.
Προσέθεσε ακόμη ότι Άγκυρα και Ντόχα έχουν τις ίδιες θέσεις σε μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων τόσο τοπικών όσο και διεθνών.
Επίσης αποκάλυψε ότι επενδυτές από το Κατάρ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες μέρες σε αγορές τουρκικής λίρας, αξίας δεκάδων εκατ. δολαρίων προκειμένου να στηρίξουν το νόμισμα αλλά και την τουρκική οικονομία.

Συναντήσεις Albayrak με επενδυτές

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak, επιχειρεί να κατευνάσει την ανησυχία που επικρατεί στις αγορές.
Ο γαμπρός του Erdogan θα συναντηθεί με πάνω από 1.000 επενδυτές την Πέμπτη 16 Αυγούστου.
Οι επενδυτές προέρχονται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας θα παρουσιάσει το νέο οικονομικό του σχέδιο μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και θα επιχειρήσει να πείσει τους επενδυτές για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Η λίρα, η οποία έκλεισε τη Δευτέρα στις 6,9:1 έναντι του δολαρίου, έχει απολέσει το 40% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2018.
Το τουρκικό νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες που έχουν εγείρει οι δηλώσεις Erdogan για τη νομισματική πολιτική, οι προτροπές του να μειωθούν τα επιτόκια και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης του με εκείνη του αμερικανού Donald Trump.
 «Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαχαιρώσουν πισώπλατα την Τουρκία», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, καθώς βλέπει τη λίρα να συνεχίζει την κατάρρευσή της, τους επενδυτές να αποχωρούν ομαδικά από τουρκικά assets και τους ορισμένους αναλυτές να θεωρούν ως καλύτερες λύσεις είτε την επιβολή capital controls είτε την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS