Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση ευρωαγορές και Wall λόγω ανησυχιών για Τουρκία, πτώση -1,58% για DAX, στο -0,5% o Dow - Στο 3,16% το ιταλικό 10ετές

Υπό πίεση ευρωαγορές και Wall λόγω ανησυχιών για Τουρκία, πτώση -1,58% για DAX, στο -0,5% o Dow - Στο 3,16% το ιταλικό 10ετές
Η προσοχή παραμένει στραμμένη στην Τουρκία, με την Άγκυρα να απαντά με αυξημένους δασμούς στις κυρώσεις των ΗΠΑ
(upd2) Υπό πίεση βρέθηκαν οι διεθνείς αγορές, καθώς η κρίση στην Τουρκία συνεχίζει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.
Η Wall Street κατόρθωσε, στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, να μαζέψει τις απώλειές της, οι οποίες ενδοσυνεδριακά είχαν φθάσει έως το 1%, καθώς βελτιώθηκε και η εικόνα για την τουρκική λίρα.
Πτώση 0,5% για τον Dow Jones στις 25.162 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,78% στις 2.817 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 1,2% χαμηλότερα στις 7.774 μονάδες.
 


Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην Τουρκία, όπου η πρόσφατη κατάρρευση της λίρας έχει πυροδοτήσει φόβους για μετάδοση σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Η λίρα συνέχισε να ενισχύεται φθάνοντας στις 5,9 λίρες/δολάριο, συνεχίζοντας την ανάκαμψη από το κραχ που την είχε οδηγήσει στο ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών, με το τουρκικό νόμισμα να δέχεται ισχυρή ώθηση μετά την είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η οποία θεωρείται προάγγελος εξελίξεων και στο ζήτημα του Αμερικανού πάστορα.



Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παρέμειναν και οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, με την Άγκυρα να απαντά με αυξημένους δασμούς στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει η «Hurriyet», η Άγκυρα επέβαλε πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, των προϊόντων καπνού, των οχημάτων, του οινοπνεύματος, του άνθρακα και των καλλυντικών.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο ρυθμός αύξησης των τιμολογίων φθάνει το 140%, ανάλογα με το προϊόν.
Περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησε η άνοδος του δολαρίου σε υψηλά 13 μηνών, καθώς η κρίση στην τουρκική λίρα απομακρύνει τους επενδυτές από τα πιο ριψοκίνδυνα assets και τους στρέφει στα ασφαλή καταφύγια.
Ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) τον επόμενο μήνα, έχουν ενδυναμώσει σημαντικά το δολάριο σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα τις τελευταίες εβδομάδες.
Η πρόσφατη κατάρρευση στην τουρκική λίρα έχει πλήξει ιδιαίτερα το ευρώ, λόγω των ανησυχιών για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι η λίρα έχει σημειώσει απώλειες άνω του 40% έναντι του δολαρίου το 2018, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την επιμονή του τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τις τεταμένες σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.
Στήριξη στη Wall Street προσέφερε και η αντιστροφή τάσεων για τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος μηδένισε τις αρχικές του απώλειες και έκλεισε θετικά.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της αύξησης στις πωλήσεις οχημάτων και ενδυμάτων, σε μία ένδειξη επιτάχυνσης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση κατά 0,1%.
Οι πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,1% του Ιουνίου, ενώ οι πωλήσεις στα καταστήματα ενδυμάτων σημείωσαν άλμα 1,3%, έναντι πτώσης 1,6% του προηγούμενου μήνα.
Σε άλλα στοιχεία, με τον ταχύτερο ρυθμό άνω των τριών ετών αυξήθηκε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στο β’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το α’ τρίμηνο του 2015.
Τέλος, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% τον Ιούλιο, σε μια περαιτέρω θετική ένδειξη για την οικονομία των ΗΠΑ, αν και από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση κατά 0,3% για τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, πτώση της τάξεως του 13% καταγράφει η μετοχή της Macy's, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο 2018 ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 166 εκατ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 111 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω τουρκικής κρίσης - Πτώση -1,58% για DAX

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία συνεχίζει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,36% χαμηλότερα, στις 379,70 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε βαριές απώλειες 1,58% και έκλεισε στις 12.163,01 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 1,49% στις 7.497,87 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,82% χαμηλότερα, στις 5.305,22 μονάδες.



Οι αγορές σε Αθήνα, Μιλάνο και Βιέννη παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας. 
Υπό πίεση βρέθηκε, εν τω μεταξύ, και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον δείκτη BIST 100 να σημειώνει πτώση 3,38% και να κλείνει στις 90.262,95 μονάδες.



Εν τω μεταξύ, νέο sell-off σημείωσε η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το σήμα κατατεθέν του 3%, εν μέσω της κρίσης στη γειτονική Τουρκία αλλά και ανησυχιών για νέα αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στη Ρώμη.
Ειδικότερα, ημέρα αργίας στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, το 10ετές διαπραγματεύεται –ηλεκτρονικά– στο 3,16%, ενώ, την ίδια στιγμή, το 2ετές φθάνει το 1,41%.




Νωρίτερα, μάλιστα, το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε πάνω από το 1,43%, υψηλό δύο μηνών.

Απώλειες στις αγορές της Ασίας εν μέσω πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο

Με απώλειες έκλεισαν νωρίτερα οι περισσότερες αγορές στην Ασία, δεχόμενες πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος σημείωσε πτώση για μία ακόμα συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,68% και στις 22.204,22 μονάδες, έχοντας απολέσει τα κέρδη που σημείωσε ενδοσυνεδριακά.
Ο ενεργειακός τομέας σημείωσε απώλειες, μετά τη νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου, με την Japan Petroleum Exploration να υποχωρεί κατά 1,43%, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τη SoftBank, και συγκεκριμένα στο -2,63%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε απώλειες 1,55% στις 27.323,59 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 2,08% στις 2.723,64 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -2,32% και στις 8.581,18 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 10.716,75 μονάδες, με τη μετοχή της Largan Precision να υποχωρεί κατά 3,78% και τη Taiwan Semiconductor να καταγράφει πτώση 0,82%.
Στον αντίποδα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 6.329 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία, και συγκεκριμένα στο +0,17% και στις 8.987,49 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης