Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα θα χάσει 0,4% του ΑΕΠ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit - Οι συνέπειες

tags :
Η Ελλάδα θα χάσει 0,4% του ΑΕΠ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit - Οι συνέπειες
Όλες οι χώρες με στενούς εμπορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληγούν περισσότερο
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί η τελική συμφωνία μεταξύ του Westminster και των Βρυξελλών.
Σε περίπτωση που η Βρετανία δεν συμφωνήσει τους όρους συμμετοχής στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, τότε θα πρέπει να υιοθετήσει τους κανόνες που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).
Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με τον Raynor de Best του Statista θα μπορούσε να σημαίνει μεγάλες συνεπειες σε όλους τους τομεις της οικονομίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ένα "σκληρό" Brexit θα οδηγήσει επίσης σε σημαντικές μακροπρόθεσμες οικονομικές ζημίες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Infographic: Brexit: Deal Or No Deal For The EU? | Statista

Το Ταμείο ανέφερε ότι η οικονομική παραγωγή της ΕΕ-27 θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5% του ΑΕΠ έως το 2030.
Η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Δανία και το Βέλγιο, όλες οι χώρες με στενούς εμπορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πληγούν περισσότερο.
Η Γερμανία θα χάσει το 0,5% του ΑΕΠ της λόγω των βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού.
Τα κράτη που έχουν οικονομικούς δεσμούς με τον Δήμο του Λονδίνου, όπως η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, θα επηρεαστούν αρνητικά και από μια "καμιά συμφωνία".
Το ΔΝΤ εκτιμά, για παράδειγμα, ότι οι αμφίδρομοι τραπεζικοί δεσμοί μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν περίπου 220% του ΑΕΠ του Λουξεμβούργου.
Για την Ελλάδα, η επίδραση ενός "σκληρού" Brexit θα ήταν αρνητική, στοιχίζοντας στη χώρα το 0,4% του ΑΕΠ της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης