Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Το δολάριο θα χάσει την ισχύ του εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης

Ρωσία: Το δολάριο θα χάσει την ισχύ του εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης
Σύμφωνα με τη Μόσχα, η χρήση του δολαρίου ως εργαλείου πίεσης θα οδηγήσει στην απόρριψη του δολαρίου ως μέσο στις διεθνείς πληρωμές
Στο γεγονός ότι η χρήση του αμερικανικού δολαρίου για την άσκηση πίεσεις σε άλλες χώρες θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος, αναφέρθηκε σήμερα ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Anatoly Aksakov, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα κοστίσει στο δολάριου το παγκόσμιο νομισματικό του καθεστώς.
Ειδικότερα, ο ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας στο προκτορείο Anadolu, δήλωσε ότι το αμερικανικό δολάριο κέρδη του καθεστώς του «παγκόσμιου νομίσματος» το 1944, όταν λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα εθνικά νομίσματα πολλών χωρών υποτιμήθηκαν, ενώ το δολάριο παρέμεινε σταθερό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερες πληρωμές σε δολάριο και να κυριαρχήσει το αμερικανικό νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές.
«Αλλά σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει τα πάντα ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα», δήλωσε ο Anatoly Aksakov, προσθέτοντας ότι, «όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), στις οποίες φαίνεται να ενδιαφέρεται να ενταχθεί και η Τουρκία, συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου νομίσματος που θα εξυπηρετεί τις πληρωμές μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών.
Μάλιστα, ένα ενιαίο νόμισμα για τις χώρες του BRICS θα έχει καλές προοπτικές, καθώς το μπλοκ έχει τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, το 30% της παγκόσμιας βιομηχανίας και το 40% της παγκόσμιας γεωργίας.
«Η διαδικασία δημιουργίας ενός εναλλακτικού παγκόσμιου νομίσματος μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια και θα εξαρτηθεί από την Ουάσιγκτον, καθώς όσο περισσότερο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο για να ασκήσουν πιέσεις, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο δίνουν σε άλλες χώρες ώστε να απορρίψουν τις πληρωμές σε δολάρια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ρώσος αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τον Anatoly Aksakov, πολλές χώρες έχουν ήδη απορρίψει το δολάριο, αναφέροντας πως η Κίνα έχει αρχίσει να αγοράζει πετρέλαιο χρησιμοποιώντας το γουάν, η Τουρκία έχει αποσύρει τις καταθέσεις της σε χρυσό από τις ΗΠΑ και η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις της στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.
«Μόλις εμφανιστεί το εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα, το δολάριο θα χάσει τη σημασία του, γεγονός που θα κοστίσει το μισό της τρέχουσας αξίας του», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «με την απώλεια της αξίας του δολαρίου, οι ΗΠΑ θα χάσουν την επιρροή τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης