Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 13 μηνών ο χαλκός, κάτω των 6.000 δολ. - Πιέσεις από το ισχυρό δολάριο

Σε χαμηλό 13 μηνών ο χαλκός, κάτω των 6.000 δολ. - Πιέσεις από το ισχυρό δολάριο
Το sell-off στην τουρκική λίρα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές έχει ωθήσει το δολάριο σε υψηλά 13 μηνών, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για καταναλωτές εκτός ΗΠΑ
Στο χαμηλότερο επίπεδο άνω του ενός έτους διολίσθησαν σήμερα (15/8/2018) οι τιμές του χαλκού στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς το sell-off στις αναδυόμενες αγορές προσφέρει ώθηση στο δολάριο και εγείρει ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η τιμή του χαλκού υποχώρησε κάτω των 6.000 δολ. ανά τόνο στις συναλλαγές του Λονδίνου, «αγγίζοντας» το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017, ενώ πτώση καταγράφουν και νικέλιο και ψευδάργυρος.
Περί τις 18:30, ο χαλκός υποχωρεί κατά 4,2%, στα 5.794,00 δολ. ανά τόνο, σημειώνοντας πτώση 20% σε σχέση με τα υψηλά έτους τον Ιούνιο.
Το sell-off στην τουρκική λίρα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές έχει ωθήσει το δολάριο σε υψηλά 13 μηνών, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για καταναλωτές εκτός ΗΠΑ.


Ταυτόχρονα, πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία, η οποία καταναλώνει περίπου το 40% του παγκόσμιου χαλκού, ασκούν περαιτέρω πιέσεις στο μέταλλο.
Επίσης αρνητικά το κλίμα επιβάρυνε και η είδηση ότι η BHP Billiton έχει συμφωνήσει να επεκτείνει τις συνομιλίες με τη βασική εργατική ένωση στο ορυχείο της Escondida στη Χιλή, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, για να αποτρέψει μια απεργία.
Οι δύο πλευρές προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα σύμβαση εργασίας, μετά από τη διακοπή των συνομιλιών πέρυσι, η οποία οδήγησε σε μια απεργία 44 ημερών στο ορυχείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης